2016-05-23 06:00

2016-05-23 06:00

Sjöräddarna vill bli ännu fler

PÅ SJÖN: Hoppas på att locka nya entusiaster

Gillar du att hjälpa folk och att vara ute på sjön? Då kanske du är den som Sjöräddningssällskapet i Kristinehamn letar efter. De hoppas på att rekrytera fler som kan vara med och undsätta båtfolk som hamnat i trubbel.

70 procent av alla sjöräddningsuppdrag i Sverige görs av den ideella organisationen Sjöräddningssällskapet och deras besättningar. I Kristinehamn hoppas Lars Johansson, Mats Bredberg och Henrik Eriksson nu på att de ska bli fler som hjälper till.

Men vad är det egentligen som krävs för att få bli en del av detta celebra sällskap?

– Man ska kunna simma och ha god hälsa, säger Mats Bredberg.

Några direkta förkunskaper behövs inte, resten får man lära sig. Lars Johansson, Mats Bredberg och Henrik Eriksson förklarar att de har väldigt bra tillsammans. Gemenskapen är fin och de får chansen att vara mycket på sjön. Men det som de tycker är allra bäst är möjligheten att få hjälpa folk som behöver det.

Framför allt behövs fler som kan hjälpa till att ha jour under dagtid. Många av de som är med i sjöräddningen i Kristinehamn jobbar på annat håll och kan inte komma ifrån på dagen. Lars Johansson, Mats Bredberg och Henrik Eriksson har förstående arbetsgivare och det är de tre som står för det mesta av dagjouren.

Mats Bredberg och Henrik Eriksson var även med på gula båtarna som under vintern har hjälpt nödställda flyktingar på Medelhavet. De beskriver det som en erfarenhet som de kommer böra med sig hela livet och inte ångrar för en sekund.

– Glädjen och lättnaden som man såg i deras ögon är internationell, säger Henrik Eriksson.

70 procent av alla sjöräddningsuppdrag i Sverige görs av den ideella organisationen Sjöräddningssällskapet och deras besättningar. I Kristinehamn hoppas Lars Johansson, Mats Bredberg och Henrik Eriksson nu på att de ska bli fler som hjälper till.

Men vad är det egentligen som krävs för att få bli en del av detta celebra sällskap?

– Man ska kunna simma och ha god hälsa, säger Mats Bredberg.

Några direkta förkunskaper behövs inte, resten får man lära sig. Lars Johansson, Mats Bredberg och Henrik Eriksson förklarar att de har väldigt bra tillsammans. Gemenskapen är fin och de får chansen att vara mycket på sjön. Men det som de tycker är allra bäst är möjligheten att få hjälpa folk som behöver det.

Framför allt behövs fler som kan hjälpa till att ha jour under dagtid. Många av de som är med i sjöräddningen i Kristinehamn jobbar på annat håll och kan inte komma ifrån på dagen. Lars Johansson, Mats Bredberg och Henrik Eriksson har förstående arbetsgivare och det är de tre som står för det mesta av dagjouren.

Mats Bredberg och Henrik Eriksson var även med på gula båtarna som under vintern har hjälpt nödställda flyktingar på Medelhavet. De beskriver det som en erfarenhet som de kommer böra med sig hela livet och inte ångrar för en sekund.

– Glädjen och lättnaden som man såg i deras ögon är internationell, säger Henrik Eriksson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.