2016-05-20 06:00

2016-05-20 06:00

Anna Hollsten lärde sig mycket i Zambia

ZAMBIA: Lärare deltog i projektresa

Hon hade aldrig haft någon dröm eller längtan att åka till Afrika. Men plötsligt under ett möte sa hon ja till att åka till Zambia. En resa som kom att ge Anna Hollsten nya perspektiv.

Tre folkhögskolor i Värmland har tillsammans ett projekt där de skickat lärare och deltagare till provinsen Lundazi i östra Zambia. Under ett möte på Kristinehamns folkhögskola anmälde sig Anna Hollsten som frivillig att åka dit tillsammans med 14 andra för att både lära sig själv och dela med sig av sin egen kunskap.

– Jag sa ja utan att det passerade hjärnkontoret, skrattar Anna Hollsten, för dagen iförd en färgglad afrikansk bussarong.

Resan inleddes med safari där resenärerna fick se några av de vilda djur som bor på savannen. Men större delen av tiden tillbringade de i Lundazi där de gjorde många studiebesök och även passade på att hjälpa till med att förklara bland annat hur man kan minska risk för infektioner med hjälp av hygien. De besökte byar, sjukhus och skolor. De bodde på ZASP-center, en anläggning som grundades av en svensk kvinna för 27 år sedan. Centret drivs av en förening som arbetar med att få bukt med fattigdom och utveckla demokratin på olika sätt.

Ett av de sätt som organisationen försöker bekämpa fattigdom med är genom så kallade mikrolån. På så sätt kan personer få låna pengar för att köpa säd eller en symaskin för att få möjlighet att tjäna egna pengar. Andra mål är att begränsa barnäktenskap och minska fleräktenskapen.

Anna Hollsten fick kontakt med några ungdomar genom att hon introducerade spelet Yatzy. De har fortsatt hålla kontakten även efter resan.

Resan har betytt mycket för Anna Hollsten.

– Det har varit helt magiskt, säger hon och förklarar att det trots fattigdom och sjukdom finns otroligt mycket hopp.

Förhoppningen är att få i gång ett samarbete mellan organisationen och fritidsledarutbildningen. Anna Hollsten ser möjligheter till att de som går utbildningen ska kunna resa till Zambia och både få värdefulla erfarenheter och göra något bra för ungdomarna där.

– Det finns hur mycket som helst att göra för barnen där, säger hon.

Tre folkhögskolor i Värmland har tillsammans ett projekt där de skickat lärare och deltagare till provinsen Lundazi i östra Zambia. Under ett möte på Kristinehamns folkhögskola anmälde sig Anna Hollsten som frivillig att åka dit tillsammans med 14 andra för att både lära sig själv och dela med sig av sin egen kunskap.

– Jag sa ja utan att det passerade hjärnkontoret, skrattar Anna Hollsten, för dagen iförd en färgglad afrikansk bussarong.

Resan inleddes med safari där resenärerna fick se några av de vilda djur som bor på savannen. Men större delen av tiden tillbringade de i Lundazi där de gjorde många studiebesök och även passade på att hjälpa till med att förklara bland annat hur man kan minska risk för infektioner med hjälp av hygien. De besökte byar, sjukhus och skolor. De bodde på ZASP-center, en anläggning som grundades av en svensk kvinna för 27 år sedan. Centret drivs av en förening som arbetar med att få bukt med fattigdom och utveckla demokratin på olika sätt.

Ett av de sätt som organisationen försöker bekämpa fattigdom med är genom så kallade mikrolån. På så sätt kan personer få låna pengar för att köpa säd eller en symaskin för att få möjlighet att tjäna egna pengar. Andra mål är att begränsa barnäktenskap och minska fleräktenskapen.

Anna Hollsten fick kontakt med några ungdomar genom att hon introducerade spelet Yatzy. De har fortsatt hålla kontakten även efter resan.

Resan har betytt mycket för Anna Hollsten.

– Det har varit helt magiskt, säger hon och förklarar att det trots fattigdom och sjukdom finns otroligt mycket hopp.

Förhoppningen är att få i gång ett samarbete mellan organisationen och fritidsledarutbildningen. Anna Hollsten ser möjligheter till att de som går utbildningen ska kunna resa till Zambia och både få värdefulla erfarenheter och göra något bra för ungdomarna där.

– Det finns hur mycket som helst att göra för barnen där, säger hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.