2016-05-19 17:09

2016-05-19 17:09

Kvinna slipper fängelse

DOM: Hovrätten ändrar tingsrättens dom

En 25-årig kvinna dömdes förra året till fem månaders fängelse för misshandel och stöld. Hovrätten har nu ändrat domen till skyddstillsyn, med hänsyn till att kvinnan visar stor motivation att komma tillrätta med sin livssituation.

Det var i slutet av december förra året som 25-åringen dömdes för brotten. Bland annat dömdes hon för att ha sparkat ett butiksbiträde i magen. Tumultet uppstod då 25-åringen försökte få pant för en back med glasflaskor som hon tagit i butiken.

Ett annat brott hon dömts för skedde under en busstur. 25-åringen ryckte en mobiltelefon ur händerna på en annan kvinna, samt drog henne i håret. När en man försökte ingripa så rev 25-åringen honom i ansiktet och utdelade slag. Även en tredje person på bussen utsattes för misshandel och fick ett slag i huvudet.

25-åringen dömdes till fem månaders fängelse och kvinnan överklagade domen. Hovrätten anser liksom tingsrätten att kvinnan gjort sig skyldig till de brott hon dömts för. Dock ändrar hovrätten påföljden från fängelse till skyddstillsyn. Rätten menar att kvinnan visat att hon är motiverad att komma tillrätta med sitt narkotikamissbruk och att hon visar en stor vilja att förändra sitt liv. ”Ett fängelsestraff skulle uppenbarligen äventyra denna positiva utveckling” skriver hovrätten i domen.

Det var i slutet av december förra året som 25-åringen dömdes för brotten. Bland annat dömdes hon för att ha sparkat ett butiksbiträde i magen. Tumultet uppstod då 25-åringen försökte få pant för en back med glasflaskor som hon tagit i butiken.

Ett annat brott hon dömts för skedde under en busstur. 25-åringen ryckte en mobiltelefon ur händerna på en annan kvinna, samt drog henne i håret. När en man försökte ingripa så rev 25-åringen honom i ansiktet och utdelade slag. Även en tredje person på bussen utsattes för misshandel och fick ett slag i huvudet.

25-åringen dömdes till fem månaders fängelse och kvinnan överklagade domen. Hovrätten anser liksom tingsrätten att kvinnan gjort sig skyldig till de brott hon dömts för. Dock ändrar hovrätten påföljden från fängelse till skyddstillsyn. Rätten menar att kvinnan visat att hon är motiverad att komma tillrätta med sitt narkotikamissbruk och att hon visar en stor vilja att förändra sitt liv. ”Ett fängelsestraff skulle uppenbarligen äventyra denna positiva utveckling” skriver hovrätten i domen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.