2016-05-11 06:00

2016-05-11 06:00

Räddningstjänsten vill öka säkerheten

BERGSLAGENS RÄDDNINGSTJÄNST: Få bilister visar respekt

Det har varit en tragisk vår för räddningstjänsten i Sverige. Tre dödsolyckor med brandmän har inträffat i trafiken. Bergslagens räddningstjänst har nu en informationskampanj för att försöka öka säkerheten vid arbete på vägarna.

– Hela räddningstjänst-Sverige har vaknat till och belyser problematiken. Det är ett bekymmer att vara på vägen med mycket trafik och många som kör fort, säger Daniel Brandberg, styrkeledare på Bergslagens räddningstjänst.

Två av de tre dödsolyckorna under våren har berott på att brandmän blivit påkörda av andra trafikanter.

Daniel Brandberg menar att det är väldigt få bilister som respekterar räddningspersonalen när de utför arbete på vägarna.

– Folk trycker på bra i omkörningsfilerna, fast att det står folk vid sidan och arbetar, säger han.

Nu vill man nå ut till trafikanterna och informera om de skyltningar som används för att spärra av vägen vid trafikolyckor. Bergslagens räddningstjänst har tagit fram bilder som tydligt visar de skyltningar som förekommer. En ny rutin som räddningstjänsten har börjat med då vägen spärras av delvis, är att ställa ut farthinder på vägen och så så sätt sänka hastigheten i trafiken.

Försöker ni alltid få trafiken att flyta förbi runt olyckan?

– Ja, det försöker vi med, eftersom vi vet att det kostar pengar för samhället när vägarna står still. Vi försöker vara så tillmötesgående vi kan. Men nu säger rutinerna att vi ska stänga av helt initialt för att sedan, om möjligt, släppa på trafiken igen.

Säkerheten går alltid först.

– Som befäl på plats får man göra en avvägning.

Lyckligtvis har inte personalen inom Bergslagens räddningstjänst råkat ut för någon olycka i trafiken.

Känner ni er otrygga när ni arbetar i trafiken?

– Ja, så är det ju. Man måste tänka sig för både en och två gånger. Det räcker att backa ut och göra ett felsteg för att hamna ute i vägbanan, säger Daniel Brandberg.

– Hela räddningstjänst-Sverige har vaknat till och belyser problematiken. Det är ett bekymmer att vara på vägen med mycket trafik och många som kör fort, säger Daniel Brandberg, styrkeledare på Bergslagens räddningstjänst.

Två av de tre dödsolyckorna under våren har berott på att brandmän blivit påkörda av andra trafikanter.

Daniel Brandberg menar att det är väldigt få bilister som respekterar räddningspersonalen när de utför arbete på vägarna.

– Folk trycker på bra i omkörningsfilerna, fast att det står folk vid sidan och arbetar, säger han.

Nu vill man nå ut till trafikanterna och informera om de skyltningar som används för att spärra av vägen vid trafikolyckor. Bergslagens räddningstjänst har tagit fram bilder som tydligt visar de skyltningar som förekommer. En ny rutin som räddningstjänsten har börjat med då vägen spärras av delvis, är att ställa ut farthinder på vägen och så så sätt sänka hastigheten i trafiken.

Försöker ni alltid få trafiken att flyta förbi runt olyckan?

– Ja, det försöker vi med, eftersom vi vet att det kostar pengar för samhället när vägarna står still. Vi försöker vara så tillmötesgående vi kan. Men nu säger rutinerna att vi ska stänga av helt initialt för att sedan, om möjligt, släppa på trafiken igen.

Säkerheten går alltid först.

– Som befäl på plats får man göra en avvägning.

Lyckligtvis har inte personalen inom Bergslagens räddningstjänst råkat ut för någon olycka i trafiken.

Känner ni er otrygga när ni arbetar i trafiken?

– Ja, så är det ju. Man måste tänka sig för både en och två gånger. Det räcker att backa ut och göra ett felsteg för att hamna ute i vägbanan, säger Daniel Brandberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.