2016-05-10 14:00

2016-05-10 14:00

Europadagen uppmärksammad

KULTUR: Bildarkivets utställning invigd

Under måndagskvällen invigdes Bildarkivets utställning om andra världskriget.
Besökarna fick även vara med och fira Europadagen som infaller den 9 maj.

– I Kristinehamn har vi ett politiskt beslut på att vi som bor här ska känna och veta att vi är en del av EU. Med anledning av de flyktingströmmar som nu kommer till Europa är det extra angeläget att belysa grundtanken med EU; freden och sammanhållningen.

Med de orden invigde fullmäktiges andre vice ordförande, Lars Andersson (S), Bildarkivets utställning.

Skrämmande bilder

Han passade även på att berätta om hur den 9 maj kom att ses som EU:s ”födelsedag”. Det var den 9 maj 1950 som den franske utrikesministern Robert Schuman lade fram en plan för hur Europas länder skulle kunna undvika krig i framtiden genom att knyta samman sin kol- och stålproduktion. Detta blev upprinnelsen till det som i dag är EU.

Vid invigningen var ytterligare ett antal politiker på plats för att prata demokrati med dem som kommit för att se utställningen. Samtliga minglade en stund i solskenet innan det var dags att titta närmare på de bilder som sammanställts från Sverige under andra världskriget.

– Tänk att det var så här i Sverige.

– Intressant.

– Skrämmande.

Det var några av de omdömen som nämndes om bilderna som kommer att visas til och med mitten på oktober.

– I Kristinehamn har vi ett politiskt beslut på att vi som bor här ska känna och veta att vi är en del av EU. Med anledning av de flyktingströmmar som nu kommer till Europa är det extra angeläget att belysa grundtanken med EU; freden och sammanhållningen.

Med de orden invigde fullmäktiges andre vice ordförande, Lars Andersson (S), Bildarkivets utställning.

Skrämmande bilder

Han passade även på att berätta om hur den 9 maj kom att ses som EU:s ”födelsedag”. Det var den 9 maj 1950 som den franske utrikesministern Robert Schuman lade fram en plan för hur Europas länder skulle kunna undvika krig i framtiden genom att knyta samman sin kol- och stålproduktion. Detta blev upprinnelsen till det som i dag är EU.

Vid invigningen var ytterligare ett antal politiker på plats för att prata demokrati med dem som kommit för att se utställningen. Samtliga minglade en stund i solskenet innan det var dags att titta närmare på de bilder som sammanställts från Sverige under andra världskriget.

– Tänk att det var så här i Sverige.

– Intressant.

– Skrämmande.

Det var några av de omdömen som nämndes om bilderna som kommer att visas til och med mitten på oktober.