2016-05-09 06:00

2016-05-09 06:00

Vernissage och samtal

KRISTINEHAMNS KONSTMUSEUM: Charlotte Gyllenhammar ställer ut i sommar

Årets sommarutställning på Kristinehamns konstmuseum är invigd. Utställare är en av Sveriges främsta konstnärer, Charlotte Gyllenhammar. Hon visar konst som väcker många tankar och funderingar.

I utställningen visar Charlotte Gyllenhammar 14 verk. Det är både skulpturer, installationer och projektioner som visas i både tak och på väggar. De sätter ljus på den annars ganska dunkla utställningen.

Utsatta positioner

Ett genomgående tema är att Charlotte Gyllenhammar kastar om våra föreställningar om verkligheten. Det är mycket barn och kvinnor som befinner sig i ganska utsatta och utlämnande positioner. Kvinnorna har satts i eld och vänts upp och ned. De visas från ett perspektiv vi inte är vana med och inte heller speciellt bekväma med. Konstverken lämnar stor utrymme för betraktaren att göra egna tolkningar.

Konstsamtal

Efter att museichef Andreas Brändström har hållit tal och förklarat utställningen för invigd under lördagseftermiddagen så hålls ett intressant konstnärssamtal med Charlotte Gyllenhammar. Samtalet leds av konstvetaren Anna Brodow. Charlotte Gyllenhammar berättar då mer om uppkomsten av sina verk. Hon förklarar att hon ofta får bilder i huvudet av sådant som hon vill försöka förmedla.

– Det kan vara skrämmande bilder, vackra bilder, eller obegripliga bilder. Som konstnär handlar det ju mycket om att medvetet försöka hantera, formulera och skapa bilder, säger hon.

Offentliga uppdrag

Gyllenhammar har också gjort en rad offentliga uppdrag som Göteborgs Stads Minnesmärke över Raoul Wallenberg (2007) och det monumentala verket Mother (2014) i Malmö.

Utställningen kommer att visas på Kristinehamns konstmuseum till och med 11 september.

I utställningen visar Charlotte Gyllenhammar 14 verk. Det är både skulpturer, installationer och projektioner som visas i både tak och på väggar. De sätter ljus på den annars ganska dunkla utställningen.

Utsatta positioner

Ett genomgående tema är att Charlotte Gyllenhammar kastar om våra föreställningar om verkligheten. Det är mycket barn och kvinnor som befinner sig i ganska utsatta och utlämnande positioner. Kvinnorna har satts i eld och vänts upp och ned. De visas från ett perspektiv vi inte är vana med och inte heller speciellt bekväma med. Konstverken lämnar stor utrymme för betraktaren att göra egna tolkningar.

Konstsamtal

Efter att museichef Andreas Brändström har hållit tal och förklarat utställningen för invigd under lördagseftermiddagen så hålls ett intressant konstnärssamtal med Charlotte Gyllenhammar. Samtalet leds av konstvetaren Anna Brodow. Charlotte Gyllenhammar berättar då mer om uppkomsten av sina verk. Hon förklarar att hon ofta får bilder i huvudet av sådant som hon vill försöka förmedla.

– Det kan vara skrämmande bilder, vackra bilder, eller obegripliga bilder. Som konstnär handlar det ju mycket om att medvetet försöka hantera, formulera och skapa bilder, säger hon.

Offentliga uppdrag

Gyllenhammar har också gjort en rad offentliga uppdrag som Göteborgs Stads Minnesmärke över Raoul Wallenberg (2007) och det monumentala verket Mother (2014) i Malmö.

Utställningen kommer att visas på Kristinehamns konstmuseum till och med 11 september.