2016-05-06 06:00

2016-05-06 06:00

Sommarutställning släpper in mörkret

KULTUR: Charlotte Gyllenhammar visar skulpturer, film och foto

Solen och ljuset lyser med sin frånvaro i Kristinehamns konstmuseums sommarutställning. Här får man i stället uppleva natt, mörker och starka känslor med hjälp av Charlotte Gyllenhammars utställning.

Nytillträdde chefen för Kristinehamns konstmuseum är nöjd med den första utställningen sedan han började. Årets utställningar var redan planerade innan han blev ny chef men han menar att det inte kunde börja bättre.

– När jag fick reda på att det var Charlotte gjorde jag vågen, säger Andreas Brändström och förklarar att Charlotte Gyllenhammars installation med en stor ek vid Sergels torg 1993 var en stor konstupplevelse för honom.

Trots att det här är en utställning som kommer att visas över sommaren är mörkret hela tiden närvarande. En del av verken ingick i Charlotte Gyllenhammars utställning Natt/night.

– Natt tycker jag är ett väldigt vackert ord, säger konstnären själv.

Hon berättar om ett av verken, en film, där betraktaren får en en kvinna som brinner. Charlotte Gyllenhammar hade haft en vision av en brinnande kvinna och efter att ha lagt ner en inspelning 2013 gjorde hon ett nytt försök med en stuntkvinna och elva kameror förra året. Resultatet blir en konstfilm. En annan film visas på en duk som är uppspänd under taket.

Ljus i mörkret

I utställningen ingår också flera skulpturer som är effektfullt ljussatta.

Många av Charlotte Gyllenhammars verk innehåller kvinnor och barn. Ett av verken består av en filmsnutt från en nyhetssändning. Framför projektionsytan sitter skulpturer av sju små barn. På så vis ser åskådaren filmsekvensen med barnens ögon och verket får en helt annan innebörd än om man bara hade sett filmklippet.

Charlotte Gyllenhammar menar att hon var en pojkflicka och att hon såg jämlikhet som en självklarhet. Det tog tid innan hon insåg att det fanns problem.

– Det blir mer aktuellt än någonsin att prata om kvinnlig utsatthet, säger hon.

Vernissagen är på lördag och utställningen pågår fram till 11 september.

Nytillträdde chefen för Kristinehamns konstmuseum är nöjd med den första utställningen sedan han började. Årets utställningar var redan planerade innan han blev ny chef men han menar att det inte kunde börja bättre.

– När jag fick reda på att det var Charlotte gjorde jag vågen, säger Andreas Brändström och förklarar att Charlotte Gyllenhammars installation med en stor ek vid Sergels torg 1993 var en stor konstupplevelse för honom.

Trots att det här är en utställning som kommer att visas över sommaren är mörkret hela tiden närvarande. En del av verken ingick i Charlotte Gyllenhammars utställning Natt/night.

– Natt tycker jag är ett väldigt vackert ord, säger konstnären själv.

Hon berättar om ett av verken, en film, där betraktaren får en en kvinna som brinner. Charlotte Gyllenhammar hade haft en vision av en brinnande kvinna och efter att ha lagt ner en inspelning 2013 gjorde hon ett nytt försök med en stuntkvinna och elva kameror förra året. Resultatet blir en konstfilm. En annan film visas på en duk som är uppspänd under taket.

Ljus i mörkret

I utställningen ingår också flera skulpturer som är effektfullt ljussatta.

Många av Charlotte Gyllenhammars verk innehåller kvinnor och barn. Ett av verken består av en filmsnutt från en nyhetssändning. Framför projektionsytan sitter skulpturer av sju små barn. På så vis ser åskådaren filmsekvensen med barnens ögon och verket får en helt annan innebörd än om man bara hade sett filmklippet.

Charlotte Gyllenhammar menar att hon var en pojkflicka och att hon såg jämlikhet som en självklarhet. Det tog tid innan hon insåg att det fanns problem.

– Det blir mer aktuellt än någonsin att prata om kvinnlig utsatthet, säger hon.

Vernissagen är på lördag och utställningen pågår fram till 11 september.