2016-05-05 16:11

2016-05-05 16:12

Kör gästade kyrkan

KULTUR: Värmlands nations kör på turné

Inför en grånad publik bjöd Värmlands nations kör från Uppsala på en finstämd konsert i Kristinehamns kyrka under Kristi himmelfärds dag.

Nationerna, en sorts studentföreningar i Uppsala, har långa traditioner. Värmlands nationskör har anor ända tillbaka till 1820-talet och numera har kören ett 50-tal sångare.

Varje år gör kören en turné till Värmland för att ge konserter i hembygden. I år var Kristinehamns kyrka den första anhalten. Här bjöds på ett rikt vårprogram i blandad stil. Under en säker ledning av Jonas Rasmussen framförde kören stycken som Vårsång av Peterson-Berger och den närmast obligatoriska Ett bondbröllop av August Söderman.

Frode Fjellheims Eatnamen Vuelie nådde en bred publik efter att den användes i öppningsscenen i Disneyfilmen Frost. Kören gör stycket rättvisa, det är inte konstigt att det här musikstycket blivit populärt bland körer över hela världen. Det är mäktigt och vackert och passar utmärkt i en kyrka där akustiken låter harmonierna leva ett eget liv.

I sången I denna ljuva sommartid stod kören vända mot varandra i mittgången, det resulterade i att publiken mest såg en massa ryggar.

Låten Nyon nyon av den amerikanske tonsättaren Jake Runestad innehåll många festliga ljud och framfördes med koreografiska inslag vilket uppskattades mycket av publiken.

Nationerna, en sorts studentföreningar i Uppsala, har långa traditioner. Värmlands nationskör har anor ända tillbaka till 1820-talet och numera har kören ett 50-tal sångare.

Varje år gör kören en turné till Värmland för att ge konserter i hembygden. I år var Kristinehamns kyrka den första anhalten. Här bjöds på ett rikt vårprogram i blandad stil. Under en säker ledning av Jonas Rasmussen framförde kören stycken som Vårsång av Peterson-Berger och den närmast obligatoriska Ett bondbröllop av August Söderman.

Frode Fjellheims Eatnamen Vuelie nådde en bred publik efter att den användes i öppningsscenen i Disneyfilmen Frost. Kören gör stycket rättvisa, det är inte konstigt att det här musikstycket blivit populärt bland körer över hela världen. Det är mäktigt och vackert och passar utmärkt i en kyrka där akustiken låter harmonierna leva ett eget liv.

I sången I denna ljuva sommartid stod kören vända mot varandra i mittgången, det resulterade i att publiken mest såg en massa ryggar.

Låten Nyon nyon av den amerikanske tonsättaren Jake Runestad innehåll många festliga ljud och framfördes med koreografiska inslag vilket uppskattades mycket av publiken.