2016-04-29 06:00

2016-04-29 10:40

Soldiers of Odin har etablerats lokalt

KRISTINEHAMN: Polisen och kommunen bekräftar

Soldiers of Odin finns nu i Kristinehamn.
De bekräftas från polisen och kommunen.

Aftonbladet presenterade under torsdagen en granskning av Soldiers of Odin som etablerats i Sverige under våren.

Enligt reportrarna, som med falska identiteter och dold kamera deltagit i möten och patrulleringar i flera delar av landet, handlar det om en grupp som vägrar låta sig kallas högerextremister. Men som har sina rötter i finska Kemi där den grundades av nynazisten Mika Ranta under hösten 2015. På snabb tid spred sig rörelsen över Finland och är i dag etablerad på 27 orter där. Den första avdelningen i Sverige ska ha startats i februari av en man med ett tidigare förflutet i Nationaldemokraterna. De finns på ett 20-tal platser i Sverige, däribland Kristinehamn.

– Vi vet att de finns i Kristinehamn. De har tagit kontakt med oss och vi ska få fram en tid för ett möte för att se vad de tänkt sig. Vad vi vet har de inte varit aktiva i Kristinehamn än, säger Joakim Nyman, kanslichef vid lokalpolisområde Kristinehamn.

Många dömda

Soldiers of Odin säger sig skydda landet mot våldtäktsmän och kriminella. Samtidigt är många dömda för grova våldsbrott, även mot kvinnor och barn. Det framgår av Aftonbladets granskning.

Kommunens jämställdhet- och demokratistrateg Anneli Wiker kan bekräfta att kommunen fått kännedom om att Soldiers of Odin finns i Kristinehamn. Hon menar att kommunen jobbar förebyggande för att Kristinehamn ska vara en trygg plats.

– Om det är så att de ska nattpatrullera så har vi ju redan ett gott samarbete med Nattvandrarna som gör ett fantastiskt arbete, säger hon.

NKP har även fått in rapporter om att minst en person setts under torsdagen med en luvtröja med Soldiers of Odins emblem.

Aftonbladet presenterade under torsdagen en granskning av Soldiers of Odin som etablerats i Sverige under våren.

Enligt reportrarna, som med falska identiteter och dold kamera deltagit i möten och patrulleringar i flera delar av landet, handlar det om en grupp som vägrar låta sig kallas högerextremister. Men som har sina rötter i finska Kemi där den grundades av nynazisten Mika Ranta under hösten 2015. På snabb tid spred sig rörelsen över Finland och är i dag etablerad på 27 orter där. Den första avdelningen i Sverige ska ha startats i februari av en man med ett tidigare förflutet i Nationaldemokraterna. De finns på ett 20-tal platser i Sverige, däribland Kristinehamn.

– Vi vet att de finns i Kristinehamn. De har tagit kontakt med oss och vi ska få fram en tid för ett möte för att se vad de tänkt sig. Vad vi vet har de inte varit aktiva i Kristinehamn än, säger Joakim Nyman, kanslichef vid lokalpolisområde Kristinehamn.

Många dömda

Soldiers of Odin säger sig skydda landet mot våldtäktsmän och kriminella. Samtidigt är många dömda för grova våldsbrott, även mot kvinnor och barn. Det framgår av Aftonbladets granskning.

Kommunens jämställdhet- och demokratistrateg Anneli Wiker kan bekräfta att kommunen fått kännedom om att Soldiers of Odin finns i Kristinehamn. Hon menar att kommunen jobbar förebyggande för att Kristinehamn ska vara en trygg plats.

– Om det är så att de ska nattpatrullera så har vi ju redan ett gott samarbete med Nattvandrarna som gör ett fantastiskt arbete, säger hon.

NKP har även fått in rapporter om att minst en person setts under torsdagen med en luvtröja med Soldiers of Odins emblem.