2016-04-28 16:21

2016-04-28 16:21

Skärgårdskapellet får ny väggputs

RENOVERING: Blandning av lera, sand, hästgödsel och halm

Skärgårdskapellet håller på att få ett riktigt ansiktslyft invändigt. Väggarna putsas med lerklina, en blandning av lera, sand och hästgödsel. Det är en traditionell metod som fungerar bra tillsammans med timret i väggarna.

Johannes Riesterer är snickare från början men arbetar numera som lerbyggare och ugnsmurare. Med en spade öser han upp lerblandningen i hinkar och skickar upp dem på byggnadsställningen där han och en målare tillsammans stryker ut det över väggarna. Det här är det första lagret, när det har torkat ska det på ett lager till innan det är dags att måla med temperafärg.

Är det en ovanlig teknik?

– Ja och nej, det här är en traditionell teknik som övergavs för hundra år sedan men nu återupptäcker man lera som byggnadsmaterial. Det används ofta vid ekologiska byggen, säger Johanner Riesterer.

Han förklarar att det finns många fördelar med att använda lera. Den finns överallt vilket gör att det är korta transporter och det är minimalt med förädling. Dessutom blir leran vindtät och hanterar fukt bra. Den lagrar även värme och fungerar som ett naturligt brandskydd.

– Och lera är jättebra kompis med trä, säger han.

Johannes Riesterer talar sig varm om lerans förträfflighet. Trots att lera är mineralbaserat och trä är organiskt fungerar de bra tillsammans till skillnad mot till exempel trä och betong. Han förklarar att leran har en positiv effekt på inomhusklimatet genom att den lätt absorberar och släpper ifrån sig fukt, på så sätt reglerar den luftfuktigheten.

Johannes Riesterer är snickare från början men arbetar numera som lerbyggare och ugnsmurare. Med en spade öser han upp lerblandningen i hinkar och skickar upp dem på byggnadsställningen där han och en målare tillsammans stryker ut det över väggarna. Det här är det första lagret, när det har torkat ska det på ett lager till innan det är dags att måla med temperafärg.

Är det en ovanlig teknik?

– Ja och nej, det här är en traditionell teknik som övergavs för hundra år sedan men nu återupptäcker man lera som byggnadsmaterial. Det används ofta vid ekologiska byggen, säger Johanner Riesterer.

Han förklarar att det finns många fördelar med att använda lera. Den finns överallt vilket gör att det är korta transporter och det är minimalt med förädling. Dessutom blir leran vindtät och hanterar fukt bra. Den lagrar även värme och fungerar som ett naturligt brandskydd.

– Och lera är jättebra kompis med trä, säger han.

Johannes Riesterer talar sig varm om lerans förträfflighet. Trots att lera är mineralbaserat och trä är organiskt fungerar de bra tillsammans till skillnad mot till exempel trä och betong. Han förklarar att leran har en positiv effekt på inomhusklimatet genom att den lätt absorberar och släpper ifrån sig fukt, på så sätt reglerar den luftfuktigheten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.