2016-04-25 06:00

2016-04-25 07:14

Hjälper flyktingar i Grekland

ATEN: Petra Lindroos Jonasson

Flyktingläget i Grekland är fortfarande svårt. Petra Lindroos Jonasson från Kristinehamn är på plats i Greklands huvudstad Aten för att hjälpa till.

Var är du?

– Jag är i Aten i Grekland.

Vilken organisation åker du med?

– Jag åker med Team Sweden volonteers, de har varit i Aten några månader och i hamnstaden Piraeus. Vi har varit aktiva i ett flyktingboende, det är tältläger. För några dagar sedan flyttade man på de 800 flyktingar som bodde där till ett annat läger. Det är snart grekisk påsk och turistsäsongen drar i gång så då flyttar man på de flyktingarna, man rensar offentliga miljöer på flyktingar.

Hur är kontakten mellan flyktingarna och de grekiska myndigheterna?

– De flyktingarna som jag har mött har ingen kontakt med myndigheterna. De är inte närvarande mer än när flyktingarna ska flyttas och då är det militärer de träffar. Det enda som alla vill ha är att man öppnar gränserna.

Hur har läget förändrats den sista tiden?

– Flyktingarna har små chanser att söka asyl i Grekland eftersom systemet har kollapsat. Det finns en rädsla för att utvisas. Man vill inte skickas till Turkiet, många är väldigt oroliga och rädda.

Finns det risk för att folk åker som volontärer för så kallad socialturism?

– Det har jag funderat mycket på men eftersom läget är så illa som det är så känner jag att om jag kan göra något så vill jag göra det. Jag gör det för att se det, för att vittna om det. Jag tycker att det är viktigt att veta vad som händer, jag kommer alltid komma ihåg det. Det är ingen som tar ansvar, de här människorna är lämnade till sitt öde om det inte finns volontärer. Det handlar om basbehov som man behöver för att leva.

Var är du?

– Jag är i Aten i Grekland.

Vilken organisation åker du med?

– Jag åker med Team Sweden volonteers, de har varit i Aten några månader och i hamnstaden Piraeus. Vi har varit aktiva i ett flyktingboende, det är tältläger. För några dagar sedan flyttade man på de 800 flyktingar som bodde där till ett annat läger. Det är snart grekisk påsk och turistsäsongen drar i gång så då flyttar man på de flyktingarna, man rensar offentliga miljöer på flyktingar.

Hur är kontakten mellan flyktingarna och de grekiska myndigheterna?

– De flyktingarna som jag har mött har ingen kontakt med myndigheterna. De är inte närvarande mer än när flyktingarna ska flyttas och då är det militärer de träffar. Det enda som alla vill ha är att man öppnar gränserna.

Hur har läget förändrats den sista tiden?

– Flyktingarna har små chanser att söka asyl i Grekland eftersom systemet har kollapsat. Det finns en rädsla för att utvisas. Man vill inte skickas till Turkiet, många är väldigt oroliga och rädda.

Finns det risk för att folk åker som volontärer för så kallad socialturism?

– Det har jag funderat mycket på men eftersom läget är så illa som det är så känner jag att om jag kan göra något så vill jag göra det. Jag gör det för att se det, för att vittna om det. Jag tycker att det är viktigt att veta vad som händer, jag kommer alltid komma ihåg det. Det är ingen som tar ansvar, de här människorna är lämnade till sitt öde om det inte finns volontärer. Det handlar om basbehov som man behöver för att leva.