2016-04-25 06:00

2016-04-25 07:12

Frågetecken för kultur i regionen

VÄRMLAND: Hembygdsförbundet vill att politiker lyssnar

Under Värmlands hembygdsförbunds årsstämma diskuterades Sveriges framtida regionala indelning. Stämman antog då även ett uttalande i frågan. De vill att politikerna ska lyssna på vad de och andra företrädare för folkrörelserna har att säga.

Inom Värmlands hembygdsförbund finns en oro för att storregioner ska komma att drabba dem. Om regionerna blir stora riskerar besluten att fattas allt längre bort och lokalkännedomen bland beslutsfattare att försämras.

– Regionfrågan berör alla ideella organisationer som är länstäckande, säger Eskil Johansson, ordförande i Värmlands hembygdsförbund.

I förbundet ingår mellan 90 och hundra hembygdsföreningar runt om i Värmland.

– Om en enskild förening ska söka bidrag så går det via förbundet, förklarar Eskil Johansson.

Han menar att man kan fundera på var besluten kan komma att fattas i framtiden. Många saker som föreningarna behöver hjälp med hanteras av länsstyrelsen och förbundet ser en risk att avståndet mellan beslut och föreningar ökar.

– Det gäller till exempel landsbygdsprogrammet och de miljonerna som är avsatta för det. De ska fördelas utifrån de behov som finns hos föreningarna, säger han och förklarar att det även kan gälla vissa fonder som hanteras av länsstyrelsen.

Eskil Johansson menar att det även kan få konsekvenser för hur hembygdsförbunden ska vara organiserade. Han är även kritisk till att de inte har fått vara med som remissinstans.

Inom Värmlands hembygdsförbund finns en oro för att storregioner ska komma att drabba dem. Om regionerna blir stora riskerar besluten att fattas allt längre bort och lokalkännedomen bland beslutsfattare att försämras.

– Regionfrågan berör alla ideella organisationer som är länstäckande, säger Eskil Johansson, ordförande i Värmlands hembygdsförbund.

I förbundet ingår mellan 90 och hundra hembygdsföreningar runt om i Värmland.

– Om en enskild förening ska söka bidrag så går det via förbundet, förklarar Eskil Johansson.

Han menar att man kan fundera på var besluten kan komma att fattas i framtiden. Många saker som föreningarna behöver hjälp med hanteras av länsstyrelsen och förbundet ser en risk att avståndet mellan beslut och föreningar ökar.

– Det gäller till exempel landsbygdsprogrammet och de miljonerna som är avsatta för det. De ska fördelas utifrån de behov som finns hos föreningarna, säger han och förklarar att det även kan gälla vissa fonder som hanteras av länsstyrelsen.

Eskil Johansson menar att det även kan få konsekvenser för hur hembygdsförbunden ska vara organiserade. Han är även kritisk till att de inte har fått vara med som remissinstans.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.