2016-04-21 18:13

2016-04-21 18:13

Rollspel för att få ökad förståelse

PRESTERUDSGYMNASIET: Röda korsets ungdomsförbund på besök

Sverige styrs av ett extremt parti som inte tillåter vissa åsikter och de som ifrågasätter riskerar livet. Människor flyr för sina liv. Det är utgångsläget när elever på vård- och omsorgsprogrammet spelade rollspel.

Under torsdagen var representanter för Röda korsets ungdomsförbund på besök på Presterudsgymnasiet. Malin Persson och Frida Tullsson är på plats för att låta eleverna på vård- och omsorgsprogrammet testa ett rollspel där de måste fatta snabba beslut som kan komma att påverka deras chanser att klara en flykt till ett annat land.

Under förra året deltog över 3 000 personer i Röda korsets ungdomsförbunds rollspel, i år hoppas de på fler.

Sätta sig in i situationen

Tanken är att de som är med får förståelse för hur det är att behöva lämna sitt land och även allt som man ställs inför i ett nytt land, som asylprocess och liknande.

– Vi får lite olika respons men oftast är det väldigt positivt, säger Frida Tullsson.

Malin Persson förklarar att många tar till sig av spelet. Deltagarna tilldelas roller i en familj och på vägen är det många tuffa beslut som måste tas. Till exempel finns det inte pass till alla, så vem ska åka eller ska man lägga de pengar man har på falska pass? Vem ska åka först?

Svåra val

En efter en får grupperna ge sig ut på sin riskabla resa genom klassrummet. De olika grupperna fattar olika beslut. Ska pappan och bebisen stanna och låta ungdomarna åka i förväg? Eller ska man göra tvärt om? Det finns inga rätta svar.

Muna Hsar, Nasrin Azimi och Delcy Faerito tycker att övningen är bra.

– Det hjälper oss att förstå, säger Muna Hsar.

De menar att man får känna på hur det är att vara i en svår situation.

Under torsdagen var representanter för Röda korsets ungdomsförbund på besök på Presterudsgymnasiet. Malin Persson och Frida Tullsson är på plats för att låta eleverna på vård- och omsorgsprogrammet testa ett rollspel där de måste fatta snabba beslut som kan komma att påverka deras chanser att klara en flykt till ett annat land.

Under förra året deltog över 3 000 personer i Röda korsets ungdomsförbunds rollspel, i år hoppas de på fler.

Sätta sig in i situationen

Tanken är att de som är med får förståelse för hur det är att behöva lämna sitt land och även allt som man ställs inför i ett nytt land, som asylprocess och liknande.

– Vi får lite olika respons men oftast är det väldigt positivt, säger Frida Tullsson.

Malin Persson förklarar att många tar till sig av spelet. Deltagarna tilldelas roller i en familj och på vägen är det många tuffa beslut som måste tas. Till exempel finns det inte pass till alla, så vem ska åka eller ska man lägga de pengar man har på falska pass? Vem ska åka först?

Svåra val

En efter en får grupperna ge sig ut på sin riskabla resa genom klassrummet. De olika grupperna fattar olika beslut. Ska pappan och bebisen stanna och låta ungdomarna åka i förväg? Eller ska man göra tvärt om? Det finns inga rätta svar.

Muna Hsar, Nasrin Azimi och Delcy Faerito tycker att övningen är bra.

– Det hjälper oss att förstå, säger Muna Hsar.

De menar att man får känna på hur det är att vara i en svår situation.