2016-04-20 06:00

2016-04-20 06:00

Polisen gör extra hastighetskontroller

TRAFIK: Sänkt hastighet räddar liv

Allt för många bilister trycker för hårt på gasen och kör fortare än tillåtet. Sänkt hastighet kan rädda liv och denna vecka gör polisen extra hastighetskontroller på vägarna.

Enligt Trafikverkets senaste uppskattning kör mer än hälften av bilisterna för fort, vilket är lika stor andel som föregående år. Myndigheter i Sverige har satt upp ett mål att 8 av 10 bilister ska hålla hastigheten senast år 2020. Det är långt kvar innan målet är nått. Förra året rapporterade polisen drygt 435 000 hastighetsöverträdelser.

Hela Europa

Denna vecka har polisen extra fokus på hastighetskontroller. Insatsveckan är gemensam inom hela Europa.

– Vi ser att många olyckor sker på 70-, 80- och 90-vägarna och de blir förstås extra viktiga när vi ska planera våra hastighetsmätningar, även om det kan se olika ut lokalt. Vi ska helt enkelt stå där det är som viktigast för att undvika att man dör och skadas i trafiken, säger Rune Atterstig, gruppchef trafikpolisen i Värmland, i ett pressmeddelande.

Ladda ner app

Om man har svårt att lätta på gasen finns det hjälpmedel. Förare som behöver stöd för att hålla hastigheten kan skaffa sig en ISA-utrustning som säger till när det går för fort. NTF tipsar om deras app ”NTF-rätt fart”, som kan laddas ned gratis.

– Tänk så mycket säkrare och lugnare det skulle bli om alla bara bestämde sig för att hålla hastigheten. Att det ska vara så svårt, säger NTF:s verksamhetschef Anders Kalborg, i pressmeddelandet.

Enligt Trafikverkets senaste uppskattning kör mer än hälften av bilisterna för fort, vilket är lika stor andel som föregående år. Myndigheter i Sverige har satt upp ett mål att 8 av 10 bilister ska hålla hastigheten senast år 2020. Det är långt kvar innan målet är nått. Förra året rapporterade polisen drygt 435 000 hastighetsöverträdelser.

Hela Europa

Denna vecka har polisen extra fokus på hastighetskontroller. Insatsveckan är gemensam inom hela Europa.

– Vi ser att många olyckor sker på 70-, 80- och 90-vägarna och de blir förstås extra viktiga när vi ska planera våra hastighetsmätningar, även om det kan se olika ut lokalt. Vi ska helt enkelt stå där det är som viktigast för att undvika att man dör och skadas i trafiken, säger Rune Atterstig, gruppchef trafikpolisen i Värmland, i ett pressmeddelande.

Ladda ner app

Om man har svårt att lätta på gasen finns det hjälpmedel. Förare som behöver stöd för att hålla hastigheten kan skaffa sig en ISA-utrustning som säger till när det går för fort. NTF tipsar om deras app ”NTF-rätt fart”, som kan laddas ned gratis.

– Tänk så mycket säkrare och lugnare det skulle bli om alla bara bestämde sig för att hålla hastigheten. Att det ska vara så svårt, säger NTF:s verksamhetschef Anders Kalborg, i pressmeddelandet.