2016-04-18 08:43

2016-04-18 08:43

Mångmiljonsatsning i Kristinehamn

KRISTINEHAMN: Gamla kläder ska bli nya

Företaget re:newcell AB satsar 70 miljoner kronor på en ny form av bomullsåtervinning i Kristinehamn. Alla detaljer kring etableringen presenteras på en presskonferens senare under måndagen.

Tekniken är ny och gör det möjligt att ta spill från textilindustrin för att göra ny massa.

Textilefterfrågan i världen är i dag cirka 90 miljoner ton per år, enligt ett pressmeddelande från re:newcell AB. Av den står naturmaterial (som bomull och viskos) för cirka en tredjedel.

Resten är plastmaterial som polyester, elastan och nylon. Att kunna öka mängden naturmaterial genom att förlänga livet på de resurser som redan finns är högprioriterat både bland konsumenter och bland de stora modeföretagen.

Hittills har det inte varit möjligt att återvinna bomull till en sådan kvalitet som modeindustrin kräver, men med re:newcellmassan ska detta vara möjligt.

Akzo Nobel

Utvecklingsarbetet har pågått sedan 2012 och nu har resultaten nått en sådan kvalitet att bolaget beslutat att satsa 70 miljoner kronor på att bygga en första produktionsanläggning. Bygget sker inne på Akzo Nobels fabriksområde i Kristinehamn.

– VI är mycket glada att nu kunna gå vidare och bidra till att förverkliga drömmen om en hållbar textilindustri i Sverige. Kristinehamn ligger mitt i Paper Province i Värmland och ger oss tillgång till en fantastisk kompetensbas, säger styrelseordförande Malcolm Norlin.

Kristinehamns näringslivschef Madelen Richardsson är glad.

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu får ett nytillskott här i Kristinehamn. Att det är en miljövänlig teknik med stor potential till framtida tillväxt är förstås ett väldigt stort plus, säger hon.

Mer information om etableringen ges vid en pressträff i Kristinehamn i eftermiddag.

Tekniken är ny och gör det möjligt att ta spill från textilindustrin för att göra ny massa.

Textilefterfrågan i världen är i dag cirka 90 miljoner ton per år, enligt ett pressmeddelande från re:newcell AB. Av den står naturmaterial (som bomull och viskos) för cirka en tredjedel.

Resten är plastmaterial som polyester, elastan och nylon. Att kunna öka mängden naturmaterial genom att förlänga livet på de resurser som redan finns är högprioriterat både bland konsumenter och bland de stora modeföretagen.

Hittills har det inte varit möjligt att återvinna bomull till en sådan kvalitet som modeindustrin kräver, men med re:newcellmassan ska detta vara möjligt.

Akzo Nobel

Utvecklingsarbetet har pågått sedan 2012 och nu har resultaten nått en sådan kvalitet att bolaget beslutat att satsa 70 miljoner kronor på att bygga en första produktionsanläggning. Bygget sker inne på Akzo Nobels fabriksområde i Kristinehamn.

– VI är mycket glada att nu kunna gå vidare och bidra till att förverkliga drömmen om en hållbar textilindustri i Sverige. Kristinehamn ligger mitt i Paper Province i Värmland och ger oss tillgång till en fantastisk kompetensbas, säger styrelseordförande Malcolm Norlin.

Kristinehamns näringslivschef Madelen Richardsson är glad.

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu får ett nytillskott här i Kristinehamn. Att det är en miljövänlig teknik med stor potential till framtida tillväxt är förstås ett väldigt stort plus, säger hon.

Mer information om etableringen ges vid en pressträff i Kristinehamn i eftermiddag.