2016-04-18 06:00

2016-04-18 16:46

Många fuskar med tvätt

SANNABADET/KRISTINEHAMN ARENA: Kampanj för bättre hygien i badhuset

Sannabadet i Kristinehamn arena har just nu en kampanj för att fler ska duscha ordentligt innan bad.
– Det är nog nästan ingen som duschar så som man ska, säger badhuschef Ingela Johansson.

I måndagens NKP finns en insändare där insändarskribenten beklagar sig över att folk slarvar med duschandet i badhuset. Badhuschefen kan inte annat än hålla med skribenten. Allt för många fuskar med tvätten innan de kastar sig i vattnet.

Därför har Sannabadet nu startat en kampanj för att informera badgästerna om vikten av att duscha innan bad. Badgästerna möts av informationsskyltar redan i entrén där det tydligt visas hur en ordentlig dusch ska gå till. Det är egentligen ganska enkelt, men tyvärr är det ändå få som följer reglerna.

– Många blöter bara ner sig innan de går i badet. Men man ska ta av badkläderna, tvåla in kroppen och schamponera håret, säger Ingela.

Kloret fastnar

Anledningen till att duschen före bad är så viktig har flera förklaringar. Om man har smuts kvar på kroppen så fastnar kloret och irriterar huden. Kloret som sitter på kroppen avger också ångor som inte är nyttiga att andas in.

– Om kroppen luktar klor så har man inte tvättat sig ordentligt. För barnen brukar jag förklara det som att klormonstren sätter sig på kroppen och äter smuts. Finns det ingen smuts så har de inget att äta, säger Ingela.

Men självklart är det också viktigt med dusch för att hålla vattnet rent och fräscht. Ju mer smuts i vattnet, desto mer klor måste pumpas i, vilket påverkar såväl badvattnets kvalité som badhusets ekonomi.

Av med kalsongerna

En annan trend är att unga killar behåller kalsongerna på under badbyxorna. Det är inte tillåtet av den enkla anledning att det inte är hygieniskt.

Ett annat problem kan vara att vissa personer av olika anledningar tycker att det är jobbigt att duscha tillsammans med andra. Ingela berättar att det finns ett avskilt omklädningsrum med duschar som går jättebra att använda.

– Det är bara att säga till personalen så ordnar vi det, säger hon.

Omklädningsrummet är anpassat för funktionshindrade, men kan även användas av andra som önskar byta om mer enskilt.

– Alla ska känna sig välkomna här, betonar Ingela.

I måndagens NKP finns en insändare där insändarskribenten beklagar sig över att folk slarvar med duschandet i badhuset. Badhuschefen kan inte annat än hålla med skribenten. Allt för många fuskar med tvätten innan de kastar sig i vattnet.

Därför har Sannabadet nu startat en kampanj för att informera badgästerna om vikten av att duscha innan bad. Badgästerna möts av informationsskyltar redan i entrén där det tydligt visas hur en ordentlig dusch ska gå till. Det är egentligen ganska enkelt, men tyvärr är det ändå få som följer reglerna.

– Många blöter bara ner sig innan de går i badet. Men man ska ta av badkläderna, tvåla in kroppen och schamponera håret, säger Ingela.

Kloret fastnar

Anledningen till att duschen före bad är så viktig har flera förklaringar. Om man har smuts kvar på kroppen så fastnar kloret och irriterar huden. Kloret som sitter på kroppen avger också ångor som inte är nyttiga att andas in.

– Om kroppen luktar klor så har man inte tvättat sig ordentligt. För barnen brukar jag förklara det som att klormonstren sätter sig på kroppen och äter smuts. Finns det ingen smuts så har de inget att äta, säger Ingela.

Men självklart är det också viktigt med dusch för att hålla vattnet rent och fräscht. Ju mer smuts i vattnet, desto mer klor måste pumpas i, vilket påverkar såväl badvattnets kvalité som badhusets ekonomi.

Av med kalsongerna

En annan trend är att unga killar behåller kalsongerna på under badbyxorna. Det är inte tillåtet av den enkla anledning att det inte är hygieniskt.

Ett annat problem kan vara att vissa personer av olika anledningar tycker att det är jobbigt att duscha tillsammans med andra. Ingela berättar att det finns ett avskilt omklädningsrum med duschar som går jättebra att använda.

– Det är bara att säga till personalen så ordnar vi det, säger hon.

Omklädningsrummet är anpassat för funktionshindrade, men kan även användas av andra som önskar byta om mer enskilt.

– Alla ska känna sig välkomna här, betonar Ingela.