2016-04-13 12:12

2016-04-13 12:12

Pantade 211 burkar och flaskor var

ÅTERVINNING: Värmlänningarna bäst och kristinehamnarna över rikssnittet

Värmlänningarna pantade i snitt 284 burkar och PET-flaskor per person under fjolåret. Det är bäst i landet och långt över rikssnittet på 171.
Kristinehamnarna pantade 211 burkar och flaskor per person.

Enligt nya siffror från Returpack satte svenskarna nytt rekord under 2015 när det gäller pantade burkar och PET-flaskor. Ökningen gick från 169 till 171 per person och år. Allra mest pantades det i Värmland och bästa kommuner i länet är Eda följt av Årjäng.

– Sedan pantsystemet infördes i Sverige för drygt 30 år sedan har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år och idag återvinns omkring 84 procent av alla burkar och PET-flaskor. Det gör oss till ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning, säger Katarina Lundell i ett pressmeddelande. Hon är kommunikationschef på Returpack som driver Pantamera.

Enligt Returpack återvanns cirka 1,7 miljarder burkar och PET-flaskor under förra året, Kristinehamnarna stod för 5,2 miljoner av dessa.

Orsakerna till den ökade återvinningen är flera. Ökad miljömedvetenhet samt att det har blivit enklare att panta med fler platser att lämna sina tomma burkar och PET-flaskor. Pantamera samarbetar bland annat med campingplatser, småbåtshamnar, fjällanläggningar och ett ökande antal föreningar samt finns på turistorter, badstränder och festivaler.

Enligt nya siffror från Returpack satte svenskarna nytt rekord under 2015 när det gäller pantade burkar och PET-flaskor. Ökningen gick från 169 till 171 per person och år. Allra mest pantades det i Värmland och bästa kommuner i länet är Eda följt av Årjäng.

– Sedan pantsystemet infördes i Sverige för drygt 30 år sedan har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år och idag återvinns omkring 84 procent av alla burkar och PET-flaskor. Det gör oss till ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning, säger Katarina Lundell i ett pressmeddelande. Hon är kommunikationschef på Returpack som driver Pantamera.

Enligt Returpack återvanns cirka 1,7 miljarder burkar och PET-flaskor under förra året, Kristinehamnarna stod för 5,2 miljoner av dessa.

Orsakerna till den ökade återvinningen är flera. Ökad miljömedvetenhet samt att det har blivit enklare att panta med fler platser att lämna sina tomma burkar och PET-flaskor. Pantamera samarbetar bland annat med campingplatser, småbåtshamnar, fjällanläggningar och ett ökande antal föreningar samt finns på turistorter, badstränder och festivaler.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.