2016-04-12 13:56

2016-04-12 14:05

300 berörs när telestationer försvinner

KOMMUNIKATION: Rekommenderar fiber för de som har möjlighet till det

Cirka 300 abonnenter berörs när Telia gör förändringar i det fasta telenätet. De abonnenter som drabbas kommer i stället att erbjudas andra alternativ för telefoni. Rekommendationen är att de som har möjlighet också ansluter sig till fiber.

Under början av nästa år försvinner sju telestationer i Kristinehamn. Cirka 300 abonnenter kommer att få byta från anslutning via det gamla kopparnätet till nya moderna mobila lösningar.

– Alla berörda kommer att erbjudas en alternativ lösning via oss eller annan aktör på marknaden. Från Telia erbjuder vi en likvärdig och för vissa till och med bättre lösning än vad man har i dag, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Hon förklarar att de som berörs kommer att få information i god tid. Ett utskick planeras i maj till berörda hushåll i kommunen. Vilken lösning som blir aktuell är olika från fall till fall.

Mobil teknik

För många kan det bli aktuellt med en mobil lösning som man kan ansluta sig till med telefon och dator. I de fall där täckningen är dålig kan det bli aktuellt att sätta upp en antenn på huset som förstärker signalen. Abonnenterna kommer inte att behöva betala för monteringen av antenn.

Tekniken är densamma som i mobiltelefoni, men går inte att jämföras med en mobiltelefon.

– Det är radiovågor som det baseras på.

De som har fast telefon ska kunna fortsätta att ha tillgång till en sådan även om tekniken sker med mobil teknik.

Fiber bättre

Det kan dock vara så att Telia inte kan leverera en lösning i egen regi.

– Vi har öppnat en operatörsneutral kundtjänst dit kunderna som inte kan, eller vill, ha en lösning från Telia kan vända sig och där få vägledning kring vilken leverantör som erbjuder en lösning som passar kundens behov. Men då kommer vi att hjälpa kunden att hitta en annan teleoperatör, säger Roija Rafii som också rekommenderar de som kan att skaffa fiber då det är en helt annan teknik med betydligt bättre kapacitet. Finns det fiber att tillgå är det dock något som kunden beslutar om själv.

– Mobil teknik är bra och framtidssäker, fiber är en ännu bättre lösning.

Anledningen till att Telia gör det här teknikskiftet är att delar av det gamla kopparnätet inte längre lever upp till dagens behov av driftsäkerhet och kapacitet och därför behöver gå över till modernare lösningar och framtidssäker teknik, främst via fiber eller mobilnäten.

Under början av nästa år försvinner sju telestationer i Kristinehamn. Cirka 300 abonnenter kommer att få byta från anslutning via det gamla kopparnätet till nya moderna mobila lösningar.

– Alla berörda kommer att erbjudas en alternativ lösning via oss eller annan aktör på marknaden. Från Telia erbjuder vi en likvärdig och för vissa till och med bättre lösning än vad man har i dag, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Hon förklarar att de som berörs kommer att få information i god tid. Ett utskick planeras i maj till berörda hushåll i kommunen. Vilken lösning som blir aktuell är olika från fall till fall.

Mobil teknik

För många kan det bli aktuellt med en mobil lösning som man kan ansluta sig till med telefon och dator. I de fall där täckningen är dålig kan det bli aktuellt att sätta upp en antenn på huset som förstärker signalen. Abonnenterna kommer inte att behöva betala för monteringen av antenn.

Tekniken är densamma som i mobiltelefoni, men går inte att jämföras med en mobiltelefon.

– Det är radiovågor som det baseras på.

De som har fast telefon ska kunna fortsätta att ha tillgång till en sådan även om tekniken sker med mobil teknik.

Fiber bättre

Det kan dock vara så att Telia inte kan leverera en lösning i egen regi.

– Vi har öppnat en operatörsneutral kundtjänst dit kunderna som inte kan, eller vill, ha en lösning från Telia kan vända sig och där få vägledning kring vilken leverantör som erbjuder en lösning som passar kundens behov. Men då kommer vi att hjälpa kunden att hitta en annan teleoperatör, säger Roija Rafii som också rekommenderar de som kan att skaffa fiber då det är en helt annan teknik med betydligt bättre kapacitet. Finns det fiber att tillgå är det dock något som kunden beslutar om själv.

– Mobil teknik är bra och framtidssäker, fiber är en ännu bättre lösning.

Anledningen till att Telia gör det här teknikskiftet är att delar av det gamla kopparnätet inte längre lever upp till dagens behov av driftsäkerhet och kapacitet och därför behöver gå över till modernare lösningar och framtidssäker teknik, främst via fiber eller mobilnäten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.