2016-04-11 06:00

2016-04-11 10:26

Charlotte vill skaffa ett syskon åt Rio

KRISTINEHAMN: Viktig lag för att ändra rådande normer

Charlotte Johansson från Kristinehamn lever ensam med sonen Rio. Hon önskar att han en dag ska få ett syskon och kan tänka sig att bli gravid genom assisterad befruktning.
– Det viktigaste med den här nya lagen är att det ruckas på tvåsamhetsnormen och att det blir mer accepterat att vara ensamstående förälder, säger hon.

Charlotte Johansson bor i Stockholm tillsammans med sonen Rio, ett år.

Hon trivs bra med att vara ensam och önskar att hennes val skulle kännas mindre tabubelagt.

– Jag lever själv mer eller mindre frivilligt. Jag mår bra av att vara ensam och skulle jättegärna skaffa ett barn till. Vi är en familj och varför ska inte vi kunna ha det som alla andra bara för att jag är ensam? Så känner jag i många frågor och givetvis även i den här.

Ifrågasätts

Charlotte upplever att det ifrågasätts mer om ensamstående vill skaffa barn, medan det ses som en självklarhet i parförhållanden. Hon tror att en del ensamstående kvinnor kanske till och med avstår från att skaffa barn för att de är rädda för vad folk ska tycka. Med den nya lagen hoppas hon att det blir mindre tabubelagt.

– Jag hoppas att tvåsamhetsnormen som finns i samhället successivt kommer att försvinna. Att det blir mer öppet för andra familjekonstellationer och andra sätt att leva än just kärnfamiljen som består av en pappa, en mamma och två barn.

På lika villkor

Nu hoppas hon att landstingen ska stå för kostnaden för assisterad befruktning, så att villkoren blir de samma som för par. Frågan om finansiering ska beslutas av varje enskilt landsting. Att låta kvinnorna själva betala sänder ut helt fel signaler, menar Charlotte.

– Med den här lagen tar man två steg framåt, men när man samtidigt inte vet hur det ska finansieras så tar man ett steg tillbaka igen. Om vi skulle bli den enda gruppen som ska betala själva så signaleras det återigen att vi ensamstående skulle vara lite sämre föräldrar och inte kapabla nog. Man undrar vad vi straffas för och varför det inte är lika för alla.

Charlotte tycker att lagen är ett jätteviktigt steg i rätt riktning, även om flera frågetecken hänger i luften.

– Nu fortsätter kampen, säger hon.

Charlotte Johansson bor i Stockholm tillsammans med sonen Rio, ett år.

Hon trivs bra med att vara ensam och önskar att hennes val skulle kännas mindre tabubelagt.

– Jag lever själv mer eller mindre frivilligt. Jag mår bra av att vara ensam och skulle jättegärna skaffa ett barn till. Vi är en familj och varför ska inte vi kunna ha det som alla andra bara för att jag är ensam? Så känner jag i många frågor och givetvis även i den här.

Ifrågasätts

Charlotte upplever att det ifrågasätts mer om ensamstående vill skaffa barn, medan det ses som en självklarhet i parförhållanden. Hon tror att en del ensamstående kvinnor kanske till och med avstår från att skaffa barn för att de är rädda för vad folk ska tycka. Med den nya lagen hoppas hon att det blir mindre tabubelagt.

– Jag hoppas att tvåsamhetsnormen som finns i samhället successivt kommer att försvinna. Att det blir mer öppet för andra familjekonstellationer och andra sätt att leva än just kärnfamiljen som består av en pappa, en mamma och två barn.

På lika villkor

Nu hoppas hon att landstingen ska stå för kostnaden för assisterad befruktning, så att villkoren blir de samma som för par. Frågan om finansiering ska beslutas av varje enskilt landsting. Att låta kvinnorna själva betala sänder ut helt fel signaler, menar Charlotte.

– Med den här lagen tar man två steg framåt, men när man samtidigt inte vet hur det ska finansieras så tar man ett steg tillbaka igen. Om vi skulle bli den enda gruppen som ska betala själva så signaleras det återigen att vi ensamstående skulle vara lite sämre föräldrar och inte kapabla nog. Man undrar vad vi straffas för och varför det inte är lika för alla.

Charlotte tycker att lagen är ett jätteviktigt steg i rätt riktning, även om flera frågetecken hänger i luften.

– Nu fortsätter kampen, säger hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.