2016-04-07 17:52

2016-04-07 17:52

Dyrt att ha sommarhöns

DJUR: Tillstånd kostar

Den gamla lekstugan används inte längre. Naeimy Blücher Johansson och hennes 5-årige granne Harry Dahlén hoppas på att kunna ha höns där under sommaren. Men kostnaden för tillstånd är dyr.

Naeimy Blücher Johansson och hennes man köpte ett hus ute i skärgården för några år sedan. Här bor de halvårsvis. Med barnen utflugna står en gammal lekstuga tom och övergiven, Naeimy tänkte att något annat skulle kunna flyga in i stället.

Tillsammans med grannen Harry Dahlén kom hon på att det kunde bli ett bra hönshus. De har redan börjat göra i ordning för hönsen. Den gamla lekstugan ska få ett rejält ansiktslyft och en utegård.

Men kostnaden för tillstånd är nästan 3 000 kronor för att få ha höns i ett område som har detaljplan.

– Det tycker jag är helt orimligt, säger Naeimy Blücher Johansson.

Hon förstår att det krävs tillstånd om man ska ha ett hönseri men att ha några hönor under sommaren borde väl inte vara så dyrt.

– Att ha fyra hönor är inget som man tjänar pengar på, det skulle bara vara roligt att baka en sockerkaka på egna ägg, säger hon.

Glada grannar

Enligt Naeimy Blücher Johansson är grannarna positivt inställda till att ha några fjäderklädda damer som pickar på gården. Att ha höns året runt är inget alternativ. Lekstugan är inte isolerad och Naeimy och hennes man bor bara här på sommaren. Naeimy Blücher Johansson menar att kommunen borde ha någon form av undantag för sommarhöns.

– Jag tänker skriva ett medborgarförslag, säger hon.

Timea Pronnier är miljö- och hälsoskyddssamordnare på kommunen. Hon förklarar att det är tillståndsplikt för höns i Kristinehamn sedan den 1 januari 2015. Hon förklarar att de som haft höns sedan tidigare inte behöver söka tillstånd nu.

– Men har man två hönor och vill utöka till tio så behöver man söka, säger hon.

Tidsbegränsat

Tillstånden som man kan få gäller i maximalt fem år beroende på omständigheter. Kostnaden är baserad på tre timmars handläggningstid, det blir 2 967 kronor. Det görs ett platsbesök och Timea Pronnier förklarar att varje ärende är unikt. Men hon förklarar samtidigt att kommunen har möjlighet att sätta ner priset i ett enskilt fall om det finns särskilda skäl.

Anledningen till att kommunen har en avgift på tillstånd är att man inte vill att detta ska bekostas av skattemedel. Att avskaffa kravet på tillstånd för sommarhöns är enligt Timea Pronnier inte förenligt med lagstiftningen, det går heller inte att ha en gräns när det gäller hur många höns det rör sig om.

Naeimy Blücher Johansson och hennes man köpte ett hus ute i skärgården för några år sedan. Här bor de halvårsvis. Med barnen utflugna står en gammal lekstuga tom och övergiven, Naeimy tänkte att något annat skulle kunna flyga in i stället.

Tillsammans med grannen Harry Dahlén kom hon på att det kunde bli ett bra hönshus. De har redan börjat göra i ordning för hönsen. Den gamla lekstugan ska få ett rejält ansiktslyft och en utegård.

Men kostnaden för tillstånd är nästan 3 000 kronor för att få ha höns i ett område som har detaljplan.

– Det tycker jag är helt orimligt, säger Naeimy Blücher Johansson.

Hon förstår att det krävs tillstånd om man ska ha ett hönseri men att ha några hönor under sommaren borde väl inte vara så dyrt.

– Att ha fyra hönor är inget som man tjänar pengar på, det skulle bara vara roligt att baka en sockerkaka på egna ägg, säger hon.

Glada grannar

Enligt Naeimy Blücher Johansson är grannarna positivt inställda till att ha några fjäderklädda damer som pickar på gården. Att ha höns året runt är inget alternativ. Lekstugan är inte isolerad och Naeimy och hennes man bor bara här på sommaren. Naeimy Blücher Johansson menar att kommunen borde ha någon form av undantag för sommarhöns.

– Jag tänker skriva ett medborgarförslag, säger hon.

Timea Pronnier är miljö- och hälsoskyddssamordnare på kommunen. Hon förklarar att det är tillståndsplikt för höns i Kristinehamn sedan den 1 januari 2015. Hon förklarar att de som haft höns sedan tidigare inte behöver söka tillstånd nu.

– Men har man två hönor och vill utöka till tio så behöver man söka, säger hon.

Tidsbegränsat

Tillstånden som man kan få gäller i maximalt fem år beroende på omständigheter. Kostnaden är baserad på tre timmars handläggningstid, det blir 2 967 kronor. Det görs ett platsbesök och Timea Pronnier förklarar att varje ärende är unikt. Men hon förklarar samtidigt att kommunen har möjlighet att sätta ner priset i ett enskilt fall om det finns särskilda skäl.

Anledningen till att kommunen har en avgift på tillstånd är att man inte vill att detta ska bekostas av skattemedel. Att avskaffa kravet på tillstånd för sommarhöns är enligt Timea Pronnier inte förenligt med lagstiftningen, det går heller inte att ha en gräns när det gäller hur många höns det rör sig om.