2016-04-04 06:00

2017-01-26 09:13

Tony deltog i en stor utgrävning i Egypten

ARKEOLOGI: Viktig erfarenhet

Intresset för arkeologi började när Tony Jibbefors såg en serie med tv-program om utgrävningarna på Birka. Nu har han själv deltagit i en stor utgrävning i Egypten.

Vetenskapens världs serie om utgrävningarna på Birka öppnade Tony Jibbefors ögon för arkeologi. Det var så han fick en seriös bild av vad arkeologi är, långt från Indiana Jones. Tony var arbetslös och sugen på en nystart. Resultatet blev tre års studier på Gotland följt av två år i Lund.

Trots att Tony har dyslexi tyckte han att studierna var roliga.

– Här var det något som var intressant, då fungerade det. Jag har lust att plugga mer bara för att det är kul, säger han.

Vad är det som är så kul med arkeologi?

– Jag kan bidra med något, man gör en form av avtryck. Man kan få en bild av det förflutna även om det tyvärr ofta är väldigt svårt.

Under sju veckor deltog Tony Jibbefors i en utgrävning i Gebel El Silsila, ett område mellan Luxor och Assuan. Han beskriver att allt finns här, sfinxer, stenbrott, gravar och tempel. Här finns lämningar ända från den egyptiska stenåldern och fram till romersk tid.

Uppdragen varierade, arkeologerna gjorde allt från utgrävningar till att arbeta med totalstation, det sista går ut på att man med hjälp av elektronisk utrustning mäter upp och ritar upp en karta över området.

– Det är en arkeologisk dröm. Det vi hittar på en kvadratmeter motsvarar det som man hittar på en hel utgrävning i Sverige, säger Tony Jibbefors.

Han förklarar att man får sortera isär fynd från en period på 3 000 år och att det kan vara svårt att veta var man ska börja.

– Där får man prioritera för att inte bli snöblind, säger han.

Ska man leva som arkeolog får man ofta resa mycket, det innebär inte sällan ett liv i kappsäck.

– Det gäller att släppa det materiella.

För Tony Jibbefors innebar upplevelsen även en del kulturkrockar. Han har fått en annan, mer positiv bild, av islam. I Egypten är också arkeologin extremt reglerad. Det finns kontrollanter och vakter för att skydda de inhemska fynden.

– Det är stenhårt.

Vetenskapens världs serie om utgrävningarna på Birka öppnade Tony Jibbefors ögon för arkeologi. Det var så han fick en seriös bild av vad arkeologi är, långt från Indiana Jones. Tony var arbetslös och sugen på en nystart. Resultatet blev tre års studier på Gotland följt av två år i Lund.

Trots att Tony har dyslexi tyckte han att studierna var roliga.

– Här var det något som var intressant, då fungerade det. Jag har lust att plugga mer bara för att det är kul, säger han.

Vad är det som är så kul med arkeologi?

– Jag kan bidra med något, man gör en form av avtryck. Man kan få en bild av det förflutna även om det tyvärr ofta är väldigt svårt.

Under sju veckor deltog Tony Jibbefors i en utgrävning i Gebel El Silsila, ett område mellan Luxor och Assuan. Han beskriver att allt finns här, sfinxer, stenbrott, gravar och tempel. Här finns lämningar ända från den egyptiska stenåldern och fram till romersk tid.

Uppdragen varierade, arkeologerna gjorde allt från utgrävningar till att arbeta med totalstation, det sista går ut på att man med hjälp av elektronisk utrustning mäter upp och ritar upp en karta över området.

– Det är en arkeologisk dröm. Det vi hittar på en kvadratmeter motsvarar det som man hittar på en hel utgrävning i Sverige, säger Tony Jibbefors.

Han förklarar att man får sortera isär fynd från en period på 3 000 år och att det kan vara svårt att veta var man ska börja.

– Där får man prioritera för att inte bli snöblind, säger han.

Ska man leva som arkeolog får man ofta resa mycket, det innebär inte sällan ett liv i kappsäck.

– Det gäller att släppa det materiella.

För Tony Jibbefors innebar upplevelsen även en del kulturkrockar. Han har fått en annan, mer positiv bild, av islam. I Egypten är också arkeologin extremt reglerad. Det finns kontrollanter och vakter för att skydda de inhemska fynden.

– Det är stenhårt.

Personen

Namn: Tony Jibbefors

Ålder: 36 år

Yrke: Arkeolog

Intressen: Se på fotboll, träna

Läser: Historiska romaner och fantasy

Ser på: Film, gärna DC Comic- och Marvel-filmer

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.