2016-04-03 12:18

2016-04-03 12:18

Nu är Öivind Åsberg nöjd

CHRISTINATEATERN: Renoveringen är snart helt klar

– Det här är den andra renoveringen av Christinateatern som jag är med om, säger Öivind Åsberg.
Till 95 procent blev den som föreningen hade hoppats på. Nu ser man först fram emot premiären på Jesus Christ Superstar.

Christinateaterns förra renovering var klar 1990 och stolarna kom på plats året därpå. Inför årets renovering hade man velat byta ut stolarna men på den punkten fick man backa, liksom på önskemålet att fräscha till entrén vid Kungsgatan. Men allt annat har blivit tillgodosett till en kostnad av tolv miljoner kronor som kommunen stått för.

Öivind Åsberg visar stolt upp den nya foajén med cafédel som vetter mot Kungsgatan. Den ska snart fyllas med bord och stolar för fikagäster. Men den kommer även att användas till en del mindre arrangemang som trubadurbesök.

– 30-40 personer räknar vi med att kunna få in här, säger Öivind Åsberg.

Nu finns det tre toaletter, varav en nybyggd är handikappanpassad. Även om entrén inte blivit lika uppfräschad som man önskat så finns nu i alla fall en handikapphiss så att även rullstolsburna kan komma in i lokalen.

I foajén liksom i logerna har det installerats ”skvallerhögtalare” så att man kan följa med i vad som händer på scenen. De rangliga klädhängarna har bytts ut mot en garderob i den gamla biljettluckan. I foajén finns nu även en trappuppgång som leder till en catwalk som löper utefter salongens högra sida.

– Om skådespelarna vill göra entré från bakre delen av salongen behöver de nu inte längre springa runt kvarteret utomhus, säger Öivind Åsberg.

Catwalken har undertill byggs som bordläggningen till en båt, närmare bestämt bojorten. Salongens färgsättning är även den inspirerad av bojorten.

Det kommer nu att finnas 277 sittplatser i salongen, vilket är nio färre än tidigare. De har tagits bort för att lämna plats till ett ordentligt bord för ljud- och ljustekniker.

En av de största förändringarna är ändå scentekniken som kommer från operan i Karlstad. Nu ska det vara slut med att veva sceneriet upp och ner för hand. En brygga i taket gör scenarbetet mycket säkrare.

Det har även gjorts andra förbättringar bakom scenen som publiken inte märker men som underlättar för både skådespelare och personal. Det har varit möjligt eftersom man fått en del av arbetsförmedlingens gamla lokaler. Där finns nu loger, ett kök med sittplatser och i det gamla bankvalvet finns plats för kostymer.

För första gången på alla år kommer det även att finnas ett ventilationssystem för teatern.

– Nu är vi i mål med renoveringen, säger Öivind, som även avsagt sig posten som ordförande i Christinateaterns förening.

Målet när han fattade ordförandeklubban var just att driva renoveringsfrågan, men nu har han lämnat över den till Patrik Hagberg.

Men Öivind kommer inte att slå sig till ro, det är nu det riktiga jobbet börjar, redan nu är Christinateatern i stort sett fullbokad hela våren och en bit in på hösten. Men det finns idéer som ska förverkligas. Han nämner konferenser och rockträffar för ungdomar.

Möjligheterna är betydligt större än tidigare.

Christinateaterns förra renovering var klar 1990 och stolarna kom på plats året därpå. Inför årets renovering hade man velat byta ut stolarna men på den punkten fick man backa, liksom på önskemålet att fräscha till entrén vid Kungsgatan. Men allt annat har blivit tillgodosett till en kostnad av tolv miljoner kronor som kommunen stått för.

Öivind Åsberg visar stolt upp den nya foajén med cafédel som vetter mot Kungsgatan. Den ska snart fyllas med bord och stolar för fikagäster. Men den kommer även att användas till en del mindre arrangemang som trubadurbesök.

– 30-40 personer räknar vi med att kunna få in här, säger Öivind Åsberg.

Nu finns det tre toaletter, varav en nybyggd är handikappanpassad. Även om entrén inte blivit lika uppfräschad som man önskat så finns nu i alla fall en handikapphiss så att även rullstolsburna kan komma in i lokalen.

I foajén liksom i logerna har det installerats ”skvallerhögtalare” så att man kan följa med i vad som händer på scenen. De rangliga klädhängarna har bytts ut mot en garderob i den gamla biljettluckan. I foajén finns nu även en trappuppgång som leder till en catwalk som löper utefter salongens högra sida.

– Om skådespelarna vill göra entré från bakre delen av salongen behöver de nu inte längre springa runt kvarteret utomhus, säger Öivind Åsberg.

Catwalken har undertill byggs som bordläggningen till en båt, närmare bestämt bojorten. Salongens färgsättning är även den inspirerad av bojorten.

Det kommer nu att finnas 277 sittplatser i salongen, vilket är nio färre än tidigare. De har tagits bort för att lämna plats till ett ordentligt bord för ljud- och ljustekniker.

En av de största förändringarna är ändå scentekniken som kommer från operan i Karlstad. Nu ska det vara slut med att veva sceneriet upp och ner för hand. En brygga i taket gör scenarbetet mycket säkrare.

Det har även gjorts andra förbättringar bakom scenen som publiken inte märker men som underlättar för både skådespelare och personal. Det har varit möjligt eftersom man fått en del av arbetsförmedlingens gamla lokaler. Där finns nu loger, ett kök med sittplatser och i det gamla bankvalvet finns plats för kostymer.

För första gången på alla år kommer det även att finnas ett ventilationssystem för teatern.

– Nu är vi i mål med renoveringen, säger Öivind, som även avsagt sig posten som ordförande i Christinateaterns förening.

Målet när han fattade ordförandeklubban var just att driva renoveringsfrågan, men nu har han lämnat över den till Patrik Hagberg.

Men Öivind kommer inte att slå sig till ro, det är nu det riktiga jobbet börjar, redan nu är Christinateatern i stort sett fullbokad hela våren och en bit in på hösten. Men det finns idéer som ska förverkligas. Han nämner konferenser och rockträffar för ungdomar.

Möjligheterna är betydligt större än tidigare.