2016-04-03 11:32

2016-04-04 10:35

"Ett mysigt konvent – här är ju alla vänner"

BROGÅRDSGYMNASIET: Picacon lockade minst 500 från hela Sverige

I klassrum och korridorer har det smugit omkring udda figurer i helgen. Lönnmördare och figurer från Star Wars har frotterat sig med blåhåriga tjejer, spelnördar och alldeles vanliga ungdomar.

Ett samlande tema har varit ett gemensamt intresse för japansk och västerländsk spel- och populärkultur. Gränsen har varit töjbar, det mesta har varit tillåtet.

Många deltagare är flergångare – de har besökt kristinehamnskonventet förut och återkommer gärna. Förstagångsbesökarna säger att de gärna återkommer, eftersom de tycker det är mysigt.

Många kommer långväga ifrån och övernattar i Brogårdshallen, vilket är nära men enligt en del väldigt kallt.

På lördagskvällen arrangerades en cosplaytävling, där man kunde klä sig i sin favoritkaraktärs utstyrsel. Men redan under tidig förmiddag kunde man ana vilka figurer som skulle tävla. En del gick inte att ta miste på, som Darth Vader ur Star Wars, andra var inspirerade av stundens ingivelse, som till exempel sjörövare eller djur.

Andra var klart udda och svåra att känna igen, som lönnmördaren Hitman 47 som fick en streckkod målad på sin rakade skalle av kristinehamnaren Sanja Lindgren.

– Jag älskar det här, säger Sanja som är på plats för femte gången. Det råder så stor acceptans utifrån genus, sexualitet, diagnoser eller utanförskap. Det är lätt att knyta kontakter, den som vill få kontakt blir inte bortstött. Det är ett bra arrangemang, det får tio poäng av tio möjliga.

Ett samlande tema har varit ett gemensamt intresse för japansk och västerländsk spel- och populärkultur. Gränsen har varit töjbar, det mesta har varit tillåtet.

Många deltagare är flergångare – de har besökt kristinehamnskonventet förut och återkommer gärna. Förstagångsbesökarna säger att de gärna återkommer, eftersom de tycker det är mysigt.

Många kommer långväga ifrån och övernattar i Brogårdshallen, vilket är nära men enligt en del väldigt kallt.

På lördagskvällen arrangerades en cosplaytävling, där man kunde klä sig i sin favoritkaraktärs utstyrsel. Men redan under tidig förmiddag kunde man ana vilka figurer som skulle tävla. En del gick inte att ta miste på, som Darth Vader ur Star Wars, andra var inspirerade av stundens ingivelse, som till exempel sjörövare eller djur.

Andra var klart udda och svåra att känna igen, som lönnmördaren Hitman 47 som fick en streckkod målad på sin rakade skalle av kristinehamnaren Sanja Lindgren.

– Jag älskar det här, säger Sanja som är på plats för femte gången. Det råder så stor acceptans utifrån genus, sexualitet, diagnoser eller utanförskap. Det är lätt att knyta kontakter, den som vill få kontakt blir inte bortstött. Det är ett bra arrangemang, det får tio poäng av tio möjliga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.