2016-04-01 09:41

2016-04-01 09:42

Evert ska ersätta Eva

PARK: Nya popplar importeras från Kanada

Adam och Eva kommer att ersättas. I eftermiddag tas det första spadtaget för att bereda plats för de nya träden.

Efter 180 år sågades i vintras kristinehamnarnas vårdträd Adam och Eva ner. Träden hade då utsatts för ett flertal mer eller mindre misslyckade räddningsförsök och hoppet var ute, även om några gröna blad fick folk att hoppas in i det sista.

På kommunkontoret har man varit väl medvetna om vad träden betytt för invånarna. Trots att flera ledande tjänstemän inte bor i kommunen är de inga träskallar.

Använder ny teknik

Därför har man stött och blött frågan om hur träden ska kunna ersättas. Att någon form av ersättningsträd skulle komma på plats har man varit klar med redan från början. Nu har kommunens skogstekniker genom sina kontakter i branschen fått korn på en helt ny teknik för att lösa frågan.

– Vi importerar helt enkelt två nya popplar från Kanada. Det kommer att vara två ganska stora träd, uppskattningsvis i 25-årsåldern. De är inte riktigt lika höga och grova som Adam och Eva, men de har ju 150 år till på sig att växa till sig, säger Enar Ekstam på Svensk Skogstjänst AB som är företaget bakom projektet.

Han har också en teori om varför Adam och Eva ruttnade sönder inifrån:

– De drabbades av botanisk inavel, orsakad av alla småpopplar som man tvingades ta bort genom åren för att de stora träden skulle frodas.

För att undvika ett liknande scenario igen väljer man att i stället plantera två träd av hankön, Adam och Evert. Något som stämmer bra överens med den hbtq-plan som kommunen precis har antagit.

Kan ni garantera att de här träden klarar sig bättre?

– Ja. Träden är sterila och det är vad jag har förstått inte ärftligt, svarar Enar Ekstam.

Träden kommer att levereras med båt i slutet av nästa vecka, men redan i eftermiddag börjar förarbetet. Detta firas med att entreprenören bjuder på kaffe vid minnesskylten över Adam och Eva i samband med att det första spadtaget tas.

I sann Fairtrade-anda serveras ekologiskt kaffe, men med tanke på miljön har man slopat engångsmuggarna. Den som vill ha kaffe bör därför ta med sin egen kopp.

Varför görs det här nu?

– April är en väldigt lämplig månad att plantera träd i den här storleken och det är bra om det blir gjort så tidigt i månaden som möjligt, svarar Enar Ekstam.

Efter 180 år sågades i vintras kristinehamnarnas vårdträd Adam och Eva ner. Träden hade då utsatts för ett flertal mer eller mindre misslyckade räddningsförsök och hoppet var ute, även om några gröna blad fick folk att hoppas in i det sista.

På kommunkontoret har man varit väl medvetna om vad träden betytt för invånarna. Trots att flera ledande tjänstemän inte bor i kommunen är de inga träskallar.

Använder ny teknik

Därför har man stött och blött frågan om hur träden ska kunna ersättas. Att någon form av ersättningsträd skulle komma på plats har man varit klar med redan från början. Nu har kommunens skogstekniker genom sina kontakter i branschen fått korn på en helt ny teknik för att lösa frågan.

– Vi importerar helt enkelt två nya popplar från Kanada. Det kommer att vara två ganska stora träd, uppskattningsvis i 25-årsåldern. De är inte riktigt lika höga och grova som Adam och Eva, men de har ju 150 år till på sig att växa till sig, säger Enar Ekstam på Svensk Skogstjänst AB som är företaget bakom projektet.

Han har också en teori om varför Adam och Eva ruttnade sönder inifrån:

– De drabbades av botanisk inavel, orsakad av alla småpopplar som man tvingades ta bort genom åren för att de stora träden skulle frodas.

För att undvika ett liknande scenario igen väljer man att i stället plantera två träd av hankön, Adam och Evert. Något som stämmer bra överens med den hbtq-plan som kommunen precis har antagit.

Kan ni garantera att de här träden klarar sig bättre?

– Ja. Träden är sterila och det är vad jag har förstått inte ärftligt, svarar Enar Ekstam.

Träden kommer att levereras med båt i slutet av nästa vecka, men redan i eftermiddag börjar förarbetet. Detta firas med att entreprenören bjuder på kaffe vid minnesskylten över Adam och Eva i samband med att det första spadtaget tas.

I sann Fairtrade-anda serveras ekologiskt kaffe, men med tanke på miljön har man slopat engångsmuggarna. Den som vill ha kaffe bör därför ta med sin egen kopp.

Varför görs det här nu?

– April är en väldigt lämplig månad att plantera träd i den här storleken och det är bra om det blir gjort så tidigt i månaden som möjligt, svarar Enar Ekstam.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.