2016-03-31 11:21

2016-03-31 11:21

Laddar för årets konvent

KULTUR: Nu startar sjunde omgången av Picacon

Helgen mellan 1-3 april kommer Brogårdsgymnasiet att vara fyllt av människor med ett gemensamt intresse för japansk och västerländsk spel- och populärkultur. För sjunde året arrangeras konventet Picacon i Kristinehamn.
– Det är Sveriges mysigaste konvent, menar arrangörerna.

Picacon arrangerades för första gången 2009 som ett skolprojekt och sedan dess har konventet sakta men säkert växt. Förra året kom 530 personer och projektledare Hannah Frisell berättar att hon i år redan fått närmare 500 föranmälningar. Det går också att köpa biljett direkt i dörren så arrangörerna räknar med att besökssiffran kommer att bli högre än förra året.

– Men att växa är inte något självändamål vi har. Vi vill inte att det ska bli för stort. Dels för att lokalerna inte räcker till, men också för att vi vill att konventet ska kännas mysigt och personligt, förklarar Hannah.

Konventet arrangeras av 14 personer och med funktionärer inräknat handlar det om cirka hundra personer som arbetar under helgen.

Späckat program

Konventet sträcker sig över hela helgen med start i dag, fredagen den 1 april. Det har kommit in anmälningar från folk i Luleå i norr till Malmö i söder, samt besökare från Norge och Finland.

Programmet för helgen är fyllt av aktiviteter. Det kommer bland annat att bli en cosplaytävling som innebär att deltagarna klär ut sig till en karaktär från någon film, serie eller spel. Det blir också olika meet up, där människor som delar intresse för en och samma serie har möjlighet att mötas. Det kommer att finnas försäljare på plats och 20-talet föreningar deltar med egna aktiviteter. Andra punkter på programmet är bland annat tävlingar, föreläsningar, workshops och tv-spelsturneringar.

Årets tema är mysterier och gåtor.

– Det kommer att bli ett sprudlande och färgglatt konvent med jättemycket att göra och nya spännande saker att utforska, lovar Hannah.

Picacon arrangerades för första gången 2009 som ett skolprojekt och sedan dess har konventet sakta men säkert växt. Förra året kom 530 personer och projektledare Hannah Frisell berättar att hon i år redan fått närmare 500 föranmälningar. Det går också att köpa biljett direkt i dörren så arrangörerna räknar med att besökssiffran kommer att bli högre än förra året.

– Men att växa är inte något självändamål vi har. Vi vill inte att det ska bli för stort. Dels för att lokalerna inte räcker till, men också för att vi vill att konventet ska kännas mysigt och personligt, förklarar Hannah.

Konventet arrangeras av 14 personer och med funktionärer inräknat handlar det om cirka hundra personer som arbetar under helgen.

Späckat program

Konventet sträcker sig över hela helgen med start i dag, fredagen den 1 april. Det har kommit in anmälningar från folk i Luleå i norr till Malmö i söder, samt besökare från Norge och Finland.

Programmet för helgen är fyllt av aktiviteter. Det kommer bland annat att bli en cosplaytävling som innebär att deltagarna klär ut sig till en karaktär från någon film, serie eller spel. Det blir också olika meet up, där människor som delar intresse för en och samma serie har möjlighet att mötas. Det kommer att finnas försäljare på plats och 20-talet föreningar deltar med egna aktiviteter. Andra punkter på programmet är bland annat tävlingar, föreläsningar, workshops och tv-spelsturneringar.

Årets tema är mysterier och gåtor.

– Det kommer att bli ett sprudlande och färgglatt konvent med jättemycket att göra och nya spännande saker att utforska, lovar Hannah.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.