2016-03-22 11:59

2016-03-22 12:00

Hoppas på en framtid utan diabetes

KRISTINEHAMNARE: Elise-Marianne arbetar med insamling till forskning

Det finns mycket engagemang i ideella organisationer. Det menar Kristinehamnsbördiga Elise-Marianne Åberg som arbetar som verksamhetsutvecklare på Diabetesfonden.

I söndags hade Diabetesföreningen i Kristinehamn årsmöte. De hade bjudit in den tidigare kristinehamnaren Elise-Marianne Åberg för att berätta om arbetet på Diabetesfonden.

Många av de som arbetar på Svenska Diabetesförbundet eller Diabetesfonden har någon koppling till sjukdomen. Om de inte har den själva så har de en familjemedlem som har det. Elise-Marianne Åberg från Kristinehamn arbetar som verksamhetsutvecklare och sökte jobbet utan att hon inte hade någon koppling alls till diabetes. Hon ville lära sig något nytt.

– Det blir en skarp inlärningskurva, säger hon med ett leende.

Elise-Marianne Åberg plockade ihop en egen utbildning av olika kurser vid universitetet i Uppsala. Bland annat studerade hon sociologi, pedagogik och nordiska språk. Sedan hon pluggat klart har hon arbetat på olika ideella organisationer.

– Det är mycket hjärta i ideella organisationer. Den stora skillnaden mot att jobba på ett företag eller liknande är att man måste tänka på att ha förankring hos medlemmarna. Det finns en demokratisk grund. Det finns en minsta gemensam nämnare som hela organisationen tror på, säger hon.

Elise-Marianne Åberg menar att det är viktigt att ha ödmjukhet inför sitt uppdrag.

I Sverige finns 450 000 människor som lever med någon form av diabetes. Diabetesfondens uppdrag är att samla in pengar till forskning.

– Vi vill se en framtid utan diabetes.

Under de senaste åren har forskningen fört diabetesvården framåt. I början av 1900-talet var chanserna för ett barn med diabetes att nå vuxen ålder i stort sett obefintliga. Nu kan de leva relativt länge med hjälp av olika hjälpmedel.

– Det tar tid innan forskning ger effekt, konstaterar Elise-Marianne Åberg.

Forskare har lyckats bota diabetes typ 1 på möss, förhoppningen är att i framtiden kunna bota sjukdomen hos människor.

I söndags hade Diabetesföreningen i Kristinehamn årsmöte. De hade bjudit in den tidigare kristinehamnaren Elise-Marianne Åberg för att berätta om arbetet på Diabetesfonden.

Många av de som arbetar på Svenska Diabetesförbundet eller Diabetesfonden har någon koppling till sjukdomen. Om de inte har den själva så har de en familjemedlem som har det. Elise-Marianne Åberg från Kristinehamn arbetar som verksamhetsutvecklare och sökte jobbet utan att hon inte hade någon koppling alls till diabetes. Hon ville lära sig något nytt.

– Det blir en skarp inlärningskurva, säger hon med ett leende.

Elise-Marianne Åberg plockade ihop en egen utbildning av olika kurser vid universitetet i Uppsala. Bland annat studerade hon sociologi, pedagogik och nordiska språk. Sedan hon pluggat klart har hon arbetat på olika ideella organisationer.

– Det är mycket hjärta i ideella organisationer. Den stora skillnaden mot att jobba på ett företag eller liknande är att man måste tänka på att ha förankring hos medlemmarna. Det finns en demokratisk grund. Det finns en minsta gemensam nämnare som hela organisationen tror på, säger hon.

Elise-Marianne Åberg menar att det är viktigt att ha ödmjukhet inför sitt uppdrag.

I Sverige finns 450 000 människor som lever med någon form av diabetes. Diabetesfondens uppdrag är att samla in pengar till forskning.

– Vi vill se en framtid utan diabetes.

Under de senaste åren har forskningen fört diabetesvården framåt. I början av 1900-talet var chanserna för ett barn med diabetes att nå vuxen ålder i stort sett obefintliga. Nu kan de leva relativt länge med hjälp av olika hjälpmedel.

– Det tar tid innan forskning ger effekt, konstaterar Elise-Marianne Åberg.

Forskare har lyckats bota diabetes typ 1 på möss, förhoppningen är att i framtiden kunna bota sjukdomen hos människor.

Personen

Namn: Elise-Marianne Åberg

Ålder: 33 år

Jobbar med: Verksamhetsutvecklare på Diabetesfonden

Bor i: Stockholm

Intressen: Träning, svamp, skogen och vatten i alla dess former

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.