2016-03-21 10:03

2016-03-21 10:03

Saga trivs bakom ratten

PRESTERUD: Praktikanten som drömmer om eget åkeri

Med hjälp av tio ton och runt 300 hästkrafter vårstädar hon på stadens gator. Saga, 17, är ensam tjej på fordonsprogrammet vid Presterudsgymnasiet och drömmer om eget åkeri.

När NKP möter upp henne vårstädar hon Södra torget med lastbilen. Hon gillar den, liksom alla andra lastbilar. Hon har egentligen alltid haft ett intresse för fordon, hon lekte med bilar när hon var liten och började övningsköra i samband med 16 årsdagen. Att hon valde fordon- och transportprogrammet på Presterudsgymnasiet var ingen slump.

– Jag har alltid gillat att arbeta praktiskt med kroppen och det får man faktiskt göra i transportbranschen. Sedan vill jag ha lastbilskortet såklart, det är två av anledningarna. Men även att utbildningen är bred. Det är inte svårt att stå utan arbete om man har behörigheterna med sig, säger 17-åriga Saga och tillägger att hon även får CE-kort och behörighet att köra truck och hjullastare.

Första veckan som praktikant ute i verkligheten fick hon salta vägarna med kommunens saltkvarn. Hon har även fått köra grus till ombyggnationen av norra Kungsgatan och hjälpt till med grus till ett annat byggprojekt vid Södermalm. Innan hon går tillbaka till skolbänken ska hon inleda arbetet med att vårsopa kommunens gator i olika kvarter.

Ensam tjej på fordon

Hon delar verkstaden i Presterudsgymnasiets lokaler med 13 killar. Men hon trivs som ensam tjej i en mansdominerad bransch.

– Det är en bra klass, ibland är det kanske lite ensamt. Men det fungerar bra överlag. Det finns tjejer både i klassen över och under mig, men de är i alla fall några fler.

När hon stegar ut från skolan med studentmössan i hand efter den treåriga gymnasietiden har hon inte långt till arbetsmarknaden. Körkorten och övriga certrifikat som yrkeskompetensbeviset (YKB) hjälper mycket. En av drömmarna är att färdas ut med landsvägarna och köra fjärrtransporter i Sverige. En annan är att i framtiden driva ett eget åkeri.

– Drömmar och mål måste man ha, annars kommer man ingenstans.

Vad gör du om tio år?

– Då har jag nog flyttat till en större stad där jag arbetar inom transportsektorn. Men jag har nog inte startat nåt åkeri då, däremot kanske jag har familj, skrattar hon.

När NKP möter upp henne vårstädar hon Södra torget med lastbilen. Hon gillar den, liksom alla andra lastbilar. Hon har egentligen alltid haft ett intresse för fordon, hon lekte med bilar när hon var liten och började övningsköra i samband med 16 årsdagen. Att hon valde fordon- och transportprogrammet på Presterudsgymnasiet var ingen slump.

– Jag har alltid gillat att arbeta praktiskt med kroppen och det får man faktiskt göra i transportbranschen. Sedan vill jag ha lastbilskortet såklart, det är två av anledningarna. Men även att utbildningen är bred. Det är inte svårt att stå utan arbete om man har behörigheterna med sig, säger 17-åriga Saga och tillägger att hon även får CE-kort och behörighet att köra truck och hjullastare.

Första veckan som praktikant ute i verkligheten fick hon salta vägarna med kommunens saltkvarn. Hon har även fått köra grus till ombyggnationen av norra Kungsgatan och hjälpt till med grus till ett annat byggprojekt vid Södermalm. Innan hon går tillbaka till skolbänken ska hon inleda arbetet med att vårsopa kommunens gator i olika kvarter.

Ensam tjej på fordon

Hon delar verkstaden i Presterudsgymnasiets lokaler med 13 killar. Men hon trivs som ensam tjej i en mansdominerad bransch.

– Det är en bra klass, ibland är det kanske lite ensamt. Men det fungerar bra överlag. Det finns tjejer både i klassen över och under mig, men de är i alla fall några fler.

När hon stegar ut från skolan med studentmössan i hand efter den treåriga gymnasietiden har hon inte långt till arbetsmarknaden. Körkorten och övriga certrifikat som yrkeskompetensbeviset (YKB) hjälper mycket. En av drömmarna är att färdas ut med landsvägarna och köra fjärrtransporter i Sverige. En annan är att i framtiden driva ett eget åkeri.

– Drömmar och mål måste man ha, annars kommer man ingenstans.

Vad gör du om tio år?

– Då har jag nog flyttat till en större stad där jag arbetar inom transportsektorn. Men jag har nog inte startat nåt åkeri då, däremot kanske jag har familj, skrattar hon.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.