2016-03-20 15:59

2016-03-20 15:59

Han fann sitt drömäventyr

NATUR: "Jag värderar min tid så oerhört mer än pengar nu"

I lördags eftermiddag höll äventyraren Sören Kjellkvist, ambassadör för Friluftsfrämjandet, ett föredrag på Kristinehamn conference center. Sören trollband sin publik när han berättade om hur han vågade ta klivet och ge sig ut på sitt allra första drömäventyr.

För att ha paddlat längs med hela norska kusten med vare sig mat eller pengar i bagaget har Sören Kjellkvist fått titeln Årets äventyrare 2013 på sitt CV. Sören är även ambassadör för Friluftsfrämjandet och arbetar ständigt med att försöka inspirera fler personer att ta klivet bort från vardagen och genomföra sina livsdrömmar.

– År 2006 hade jag en livskris. Jag hade vid det tillfället enbart fokus på min karriär och samtidigt som jag jobbade mycket byggde jag även ett hus och spenderade mycket tid med familjen. En dag fick jag ett smärtsamt diskbråck som gjorde att jag inte kunde göra någonting längre och samtidigt fick min kompanjon i företaget diagnosen cancer. Då bestämde jag mig, jag ställde om hela livet. Min jakt efter meningen med livet startade då, berättar han.

När kompanjonen senare gick bort samma år kände Sören att han blivit införstådd med att det inte finns någonting som garanterar att man får uppleva morgondagen.

Dramatisk kustlinje

– Jag värderar min tid så oerhört mer än pengar nu. Jag valde att göra mig av med allt som var överflöd och onödigt och 2013 förverkligade jag äntligen min livsdröm, att överleva norska kusten. Under tre månaders tid paddlade jag längs med den dramatiska kustlinjen, 300 mil i åttagradigt vatten. Jag slutade tänka tankar, jag upplevde magiska möten med personer som jag pratade med om livet och tiden upphörde bara att existera. Jag lärde mig vad man kan äta i naturen. Jag lärde mig vilken tång som är bäst att torka rumpan med, säger han och skrattar.

Sören menar att ingen dröm är för stor eller för svår att fullborda, det enda man verkligen behöver göra är att bestämma sig och ta klivet.

– Alla drömmar är genomförbara. Det krävs mod och planering.

För att ha paddlat längs med hela norska kusten med vare sig mat eller pengar i bagaget har Sören Kjellkvist fått titeln Årets äventyrare 2013 på sitt CV. Sören är även ambassadör för Friluftsfrämjandet och arbetar ständigt med att försöka inspirera fler personer att ta klivet bort från vardagen och genomföra sina livsdrömmar.

– År 2006 hade jag en livskris. Jag hade vid det tillfället enbart fokus på min karriär och samtidigt som jag jobbade mycket byggde jag även ett hus och spenderade mycket tid med familjen. En dag fick jag ett smärtsamt diskbråck som gjorde att jag inte kunde göra någonting längre och samtidigt fick min kompanjon i företaget diagnosen cancer. Då bestämde jag mig, jag ställde om hela livet. Min jakt efter meningen med livet startade då, berättar han.

När kompanjonen senare gick bort samma år kände Sören att han blivit införstådd med att det inte finns någonting som garanterar att man får uppleva morgondagen.

Dramatisk kustlinje

– Jag värderar min tid så oerhört mer än pengar nu. Jag valde att göra mig av med allt som var överflöd och onödigt och 2013 förverkligade jag äntligen min livsdröm, att överleva norska kusten. Under tre månaders tid paddlade jag längs med den dramatiska kustlinjen, 300 mil i åttagradigt vatten. Jag slutade tänka tankar, jag upplevde magiska möten med personer som jag pratade med om livet och tiden upphörde bara att existera. Jag lärde mig vad man kan äta i naturen. Jag lärde mig vilken tång som är bäst att torka rumpan med, säger han och skrattar.

Sören menar att ingen dröm är för stor eller för svår att fullborda, det enda man verkligen behöver göra är att bestämma sig och ta klivet.

– Alla drömmar är genomförbara. Det krävs mod och planering.