2016-03-18 06:00

2016-03-18 06:00

Skolklass har lärt sig om vattnets kretslopp

SKOLA: Tävlar om 10 000 kronor till klasskassan

I klass 4a på Jakobsbergsskolan vet eleverna precis hur vattnet tar sig till våra kranar och vad som händer när det fortsätter ner i avloppet. Nu tävlar de i en Kretsloppstävling med chans att vinna 10 000 kronor.

Under två veckors tid har klassen lärt sig om vattnets kretslopp. De har full koll på var vi kristinehamnare får vårt vatten ifrån.

– Vatten från Bergsjön åker till vattenverket och sen fortsätter det till vattentornet. Från tornet åker det ut till alla husen i Kristinehamn och därifrån till reningsverket och renas innan det skickas ut i Vänern igen, berättar eleven Lina Boqvist.

– Sen blir det ånga när solen skiner på vattnet. Ångan åker upp i himlen och bildar moln innan det faller ner som regn igen, fortsätter klasskompisen David Baburovi.

Barnen har fått göra studiebesök på kommunens reningsverk. Det tyckte de var både spännande och intressant.

– Men det luktade väldigt illa, utropar klassen i kör.

Världsvattendagen

Varje år den 22 mars är det Världsvattendagen. Det är en FN-dag som sätter fokus på vattenrelaterade utmaningar som vi står inför. Inför dagen har Kristinehamns kommun i samverkan med Svenskt vatten utvecklat utbildningsmaterial till skolklasser i grundskolan om vattnets kretslopp. Svenskt vatten har också utlyst en tävling där skolklasser i hela Sverige får tävla om 10 000 kronor till klasskassan. Uppgiften är att på valfritt sätt gestalta vattnets lokala kretslopp. I juryn sitter representanter från Svenskt vatten och företag/organisationer över landet som arbetar med vatten.

Lokala kretsloppet

Klass 4a på Jakobsbergsskolan deltar i tävlingen och har skapat en modell av vårt lokala kretslopp. I konstverket syns bland annat vattenverket, vattentornet, Bergsjön, Picassoskulpturen, Vänern och reningsverket.

Läraren Kari-Mette Karlsson berömmer elevernas insatser.

– De har verkligen jobbat på jättebra, säger hon.

Nu har klassen skickat in sitt bidrag till tävlingen. Nu återstår bara att hålla tummarna. En sak är dock säker. Oavsett hur det går, så har de lärt sig mycket om vårt vatten och att vi ska vara rädda om det.

Från Kristinehamn tävlar även Hacklehemsskolans klass 5a i Svenskt vattens kretsloppstävling.

Under två veckors tid har klassen lärt sig om vattnets kretslopp. De har full koll på var vi kristinehamnare får vårt vatten ifrån.

– Vatten från Bergsjön åker till vattenverket och sen fortsätter det till vattentornet. Från tornet åker det ut till alla husen i Kristinehamn och därifrån till reningsverket och renas innan det skickas ut i Vänern igen, berättar eleven Lina Boqvist.

– Sen blir det ånga när solen skiner på vattnet. Ångan åker upp i himlen och bildar moln innan det faller ner som regn igen, fortsätter klasskompisen David Baburovi.

Barnen har fått göra studiebesök på kommunens reningsverk. Det tyckte de var både spännande och intressant.

– Men det luktade väldigt illa, utropar klassen i kör.

Världsvattendagen

Varje år den 22 mars är det Världsvattendagen. Det är en FN-dag som sätter fokus på vattenrelaterade utmaningar som vi står inför. Inför dagen har Kristinehamns kommun i samverkan med Svenskt vatten utvecklat utbildningsmaterial till skolklasser i grundskolan om vattnets kretslopp. Svenskt vatten har också utlyst en tävling där skolklasser i hela Sverige får tävla om 10 000 kronor till klasskassan. Uppgiften är att på valfritt sätt gestalta vattnets lokala kretslopp. I juryn sitter representanter från Svenskt vatten och företag/organisationer över landet som arbetar med vatten.

Lokala kretsloppet

Klass 4a på Jakobsbergsskolan deltar i tävlingen och har skapat en modell av vårt lokala kretslopp. I konstverket syns bland annat vattenverket, vattentornet, Bergsjön, Picassoskulpturen, Vänern och reningsverket.

Läraren Kari-Mette Karlsson berömmer elevernas insatser.

– De har verkligen jobbat på jättebra, säger hon.

Nu har klassen skickat in sitt bidrag till tävlingen. Nu återstår bara att hålla tummarna. En sak är dock säker. Oavsett hur det går, så har de lärt sig mycket om vårt vatten och att vi ska vara rädda om det.

Från Kristinehamn tävlar även Hacklehemsskolans klass 5a i Svenskt vattens kretsloppstävling.