2016-03-18 16:15

2016-03-18 16:15

Nästa rond i konsttvist

KULTUR: Bengt Olson svarar kommunen

Slagväxlingen fortsätter mellan Kristinehamns kommun och Bengt Olson i tvisten om skulpturen. I måndags svarade konstnären på kommunens tidigare replik.

I sitt svar i början på februari avvisade kommunen konstnärens krav och menade att det aldrig har beställts någon skulptur. Från kommunens sida är uppfattningen att man vid mötet väckte frågan om en skulptur. Frågan ställdes av kommunchefen, men då han inte har mandat att göra sådana beställningar på egen hand borde Bengt Olson ha förstått att det inte var frågan om någon beställning.

Den åsikten bemöter Bengt Olsons företrädare med att hävda att initiativet till en skulptur kom från kommunens sida. Eftersom kommunstyrelsens ordförande också var närvarande vid tillfället menar man från Olsons ringhörna att det inte rör sig om en tjänstemannabeställning. Med både Bjarne Olsson och Anders Dahlén på plats hävdar Olsons advokat att det fanns befogenhet för en beställning.

Oaktat detta har beställningen bekräftats i och med kommunfullmäktiges beslut i oktober 2012 om att anslå 1,5 miljoner kronor till verket, skriver advokaten. Han framhåller också att Bengt Olson aldrig har haft anledning att ifrågasätta huruvida det rör sig om en beställning eller inte.

Beträffande de ekonomiska delarna i tvisten hävdar Bengt Olson att han har redovisat såväl hela kostnaden som dess delar under ett möte med kommunen hösten 2012. Det preciseras dock inte när mötet genomförts och vilka som har deltagit i det. Vad kommunen angivit i sina olika kommunstyrelsebeslut saknar enligt Bengt Olson rättslig betydelse.

Sammanfattningsvis duckar parterna än så länge för varandras attacker.

I sitt svar i början på februari avvisade kommunen konstnärens krav och menade att det aldrig har beställts någon skulptur. Från kommunens sida är uppfattningen att man vid mötet väckte frågan om en skulptur. Frågan ställdes av kommunchefen, men då han inte har mandat att göra sådana beställningar på egen hand borde Bengt Olson ha förstått att det inte var frågan om någon beställning.

Den åsikten bemöter Bengt Olsons företrädare med att hävda att initiativet till en skulptur kom från kommunens sida. Eftersom kommunstyrelsens ordförande också var närvarande vid tillfället menar man från Olsons ringhörna att det inte rör sig om en tjänstemannabeställning. Med både Bjarne Olsson och Anders Dahlén på plats hävdar Olsons advokat att det fanns befogenhet för en beställning.

Oaktat detta har beställningen bekräftats i och med kommunfullmäktiges beslut i oktober 2012 om att anslå 1,5 miljoner kronor till verket, skriver advokaten. Han framhåller också att Bengt Olson aldrig har haft anledning att ifrågasätta huruvida det rör sig om en beställning eller inte.

Beträffande de ekonomiska delarna i tvisten hävdar Bengt Olson att han har redovisat såväl hela kostnaden som dess delar under ett möte med kommunen hösten 2012. Det preciseras dock inte när mötet genomförts och vilka som har deltagit i det. Vad kommunen angivit i sina olika kommunstyrelsebeslut saknar enligt Bengt Olson rättslig betydelse.

Sammanfattningsvis duckar parterna än så länge för varandras attacker.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.