2016-03-17 19:27

2016-03-18 14:30

Dricker morgonkaffet med hönsen

BJURBÄCKEN: De låter sina höns picka fritt på tomten - året runt

De låter hönsen gå helt fritt i trädgården, i tider när många barn knappt sett en levande höna och när äggproduktionen på en del håll fortfarande körs i små låsta burar. Nu tänker de även utöka med fler kalkoner.

När ekologiskt ständigt ökar i handeln, lyfts även debatten för och emot, dock mest bland jordbrukarna själva. Paret Degerstedt-Rundh på gården Posthagarna utanför Bjurbäcken har dock valt att bygga upp ett eget ekosystem på hobbynivå. Där de självhushåller med det de har på gården.

– I min värld är hönsen som lyckligast här på gårdsplan, utan något värpfoder eller annat tjafs, säger Camilla Degerstedt.

Och fortsätter:

– Jag sitter i ett hörn bredvid hönshuset och dricker mitt morgonkaffe tillsammans med djuren varje dag. Det handlar faktiskt inte bara om att ha ekologiskt foder utan att även levernet måste vara bra. Jag känner mig uppskattad av djuren, för jag vet att de inte alltid har det lika bra på andra ställen.

Alla hönor är naturruvade från första värpningen och hönsmammorna ser efter sina kycklingar, de uppfostrar och visar dem allt. Enligt Camilla tappar kycklingarna kontakten och närheten med sin mamma om de är uppfödda i maskin.

– Det blir inte naturligt för de nykläckta kycklingarna, här har de små lärt sig signalerna som hönsen ger, redan efter tre dagar. De är gruppuppfostrade, fortsätter Camilla.

Rozzy vaktar hönsen

Bland alla kuckelikuande tuppar och de 100-talet pickande hönorna, katter och en Kavkazskaja ovtjarka-hund med namnet Rozzy behöver de i alla fall inte känna sig ensamma. Paret tänker också börja föda upp kalkoner framöver. Tack vare hunden Rozzy är de inte rädda för rovdjursintrång.

– Han vaktar hönsen mot både räv och eventuella vargar. Men den vaktar även oss själva mot inbrottstjuvar. Det är roligt för det är så bra samspel mellan djuren. De respekterar och skyddar varandra, säger Thomas som tillsammans med frun Camilla bott på gården sedan mitten av 80-talet.

Äggbytardagen väntar

Om en månad väntar äggbytardagen i Bjurbäcken. Runt slusscafét kommer det dukas upp för vårmarknad och Posthagarnas äggförpackningar kommer staplas upp. Camilla kommer även hålla i en hönsföreläsning om hur det är att leva med djuren.

– Det går inte bara att skaffa dem för nöjes skull, de behöver någon att umgås med precis som vi människor. Det är inte alltid lika gulligt som det ser ut i Farmen.

Under sommarmånaderna är det som enklast att ha hönsen ute, då behövs inte så mycket tid på de tråkiga sysslorna som att mocka i hönshuset. En sak som tyvärr kan få många barnfamiljer att välja bort djuren efter att sommarsolen har gått ner. På senare år har det därför blivit populärt att hyra några hönor under den varmare perioden.

När ekologiskt ständigt ökar i handeln, lyfts även debatten för och emot, dock mest bland jordbrukarna själva. Paret Degerstedt-Rundh på gården Posthagarna utanför Bjurbäcken har dock valt att bygga upp ett eget ekosystem på hobbynivå. Där de självhushåller med det de har på gården.

– I min värld är hönsen som lyckligast här på gårdsplan, utan något värpfoder eller annat tjafs, säger Camilla Degerstedt.

Och fortsätter:

– Jag sitter i ett hörn bredvid hönshuset och dricker mitt morgonkaffe tillsammans med djuren varje dag. Det handlar faktiskt inte bara om att ha ekologiskt foder utan att även levernet måste vara bra. Jag känner mig uppskattad av djuren, för jag vet att de inte alltid har det lika bra på andra ställen.

Alla hönor är naturruvade från första värpningen och hönsmammorna ser efter sina kycklingar, de uppfostrar och visar dem allt. Enligt Camilla tappar kycklingarna kontakten och närheten med sin mamma om de är uppfödda i maskin.

– Det blir inte naturligt för de nykläckta kycklingarna, här har de små lärt sig signalerna som hönsen ger, redan efter tre dagar. De är gruppuppfostrade, fortsätter Camilla.

Rozzy vaktar hönsen

Bland alla kuckelikuande tuppar och de 100-talet pickande hönorna, katter och en Kavkazskaja ovtjarka-hund med namnet Rozzy behöver de i alla fall inte känna sig ensamma. Paret tänker också börja föda upp kalkoner framöver. Tack vare hunden Rozzy är de inte rädda för rovdjursintrång.

– Han vaktar hönsen mot både räv och eventuella vargar. Men den vaktar även oss själva mot inbrottstjuvar. Det är roligt för det är så bra samspel mellan djuren. De respekterar och skyddar varandra, säger Thomas som tillsammans med frun Camilla bott på gården sedan mitten av 80-talet.

Äggbytardagen väntar

Om en månad väntar äggbytardagen i Bjurbäcken. Runt slusscafét kommer det dukas upp för vårmarknad och Posthagarnas äggförpackningar kommer staplas upp. Camilla kommer även hålla i en hönsföreläsning om hur det är att leva med djuren.

– Det går inte bara att skaffa dem för nöjes skull, de behöver någon att umgås med precis som vi människor. Det är inte alltid lika gulligt som det ser ut i Farmen.

Under sommarmånaderna är det som enklast att ha hönsen ute, då behövs inte så mycket tid på de tråkiga sysslorna som att mocka i hönshuset. En sak som tyvärr kan få många barnfamiljer att välja bort djuren efter att sommarsolen har gått ner. På senare år har det därför blivit populärt att hyra några hönor under den varmare perioden.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.