2016-03-15 08:33

2016-03-15 22:07

Tolv nyanställningar till färdtjänsten

ARBETE: Anställer tolv i Kristinehamn - 170 i Värmland

Om tre månader ska tolv färdtjänstfordon i Keolis regi rulla i Kristinehamn. Minst tolv personer kommer att nyanställas och under måndagsskvällen hölls det första rekryteringsmötet med över 55 intresserade.

Företaget Keolis ska efter en ny upphandling ta över färdtjänst- och sjuktransporterna i Värmland. I Kristinehamn tog de över efter Rudskoga taxi och trafikstarten är beräknad till första juli. Nu söker de förare av färdtjänsten.

Sardar Karadaghi är arbetsförmedlare i Kristinehamn och han berättar att det var ett förslag från Arbetsförmedlingen att bjuda in Keolis till tre orter i länet. De har kallat in arbetssökande som är intresserade och har B-körkort.

– I kväll har vi informerat intresserade om hur de ska gå till väga för att söka och vad det innebär att arbeta som busschaufför. Sedan får vi se hur många vi tar in utifrån det, säger han.

Betalar taxikortet

Totalt söker Keolis 173 busschaufförer i länet och åtta tjänstemän. I Kristinehamn och Storfors kommer till en början minst tolv fordon att rulla. De söker främst personer med erfarenhet från bussbranschen eller som har taxilegitimation. Men de beräknar även anställa personer med vanligt B-körkort. I de fallen tänker företaget betala hela utbildningen för de som söker.

– Då handlar det om taxikortslegitimation och ett yrkeskompentensbevis (YKB). De utbildningarna kostar runt 14 000 och de betalar vi för den som är villig att anställas, säger områdeschefen Kent Thunberg från Nyköping som tycker det var en givande kväll.

Av de 55 intresserade som medverkade hade runt 15 personer erfarenheter av taxi sedan tidigare. Sardar betonar att inte alla 55 kan anställas utan de som känner ett fortsatt intresse och klarar utbildningen har en chans att få tjänsterna.

– Vi har haft samtal med en och en inför den här kvällen. Alla som deltog vill verkligen det här, fortsätter han.

Nu ska rekryteringsprocessen dra i gång. Många av de som deltog har redan sökt. För de som blir antagna väntar två veckors utbildning för taxikortet innan uppkörningen.

– Får vi hälften av den här gruppen anställda så blir vi arbetsförmedlare riktigt glada. Det berör hela samhället, vi får gladare människor och arbetsgivare, konstaterar han.

En av de som deltog när företaget informerade om tjänsterna var Sven Bill. Han har busskort sedan tidigare och har kört för Swebus tidigare.

– Jag ska bara ta yrkeskompetensen så är jag helt fulländad som chaufför. Drömmen är att få köra lastbil men färdtjänsten är verkligen inte dumt det heller, säger han på väg ut från det första mötet med sin potentiella arbetsgivare.

Förändringsresa

Arbetsförmedlingen har på senare tid börjat bjuda in arbetsgivare till sina lokaler för att träffa arbetssökarna på plats. Det ingår i deras nya projekt ”företagsgruppen” som är en avknoppning på projeketet ”jobbsökare”. Förhoppningen är att organisationen ska tänka mer fritt och inte längre vara toppstyrd.

– Det är en stor koloss för Arbetsförmedlingen att vända skutan mot positivare siffror. Men förändringsresan är i full gång och möten av den här typen lägger grunden för det. När vi bjuder in arbetsgivare till våra lokaler för att möta arbetssökarna, säger Håkan Andersson, en av arbetsförmedlarna i Kristinehamn.

Nu väntar fortsatta rekryteringsmöten för Keolis i Värmland. Arbetsförmedlingarna i både Torsby och Arvika ska få besök under veckan. Totalt ska 170 tjänster tillsättas i Värmlands 13 kommuner.

Företaget Keolis ska efter en ny upphandling ta över färdtjänst- och sjuktransporterna i Värmland. I Kristinehamn tog de över efter Rudskoga taxi och trafikstarten är beräknad till första juli. Nu söker de förare av färdtjänsten.

Sardar Karadaghi är arbetsförmedlare i Kristinehamn och han berättar att det var ett förslag från Arbetsförmedlingen att bjuda in Keolis till tre orter i länet. De har kallat in arbetssökande som är intresserade och har B-körkort.

– I kväll har vi informerat intresserade om hur de ska gå till väga för att söka och vad det innebär att arbeta som busschaufför. Sedan får vi se hur många vi tar in utifrån det, säger han.

Betalar taxikortet

Totalt söker Keolis 173 busschaufförer i länet och åtta tjänstemän. I Kristinehamn och Storfors kommer till en början minst tolv fordon att rulla. De söker främst personer med erfarenhet från bussbranschen eller som har taxilegitimation. Men de beräknar även anställa personer med vanligt B-körkort. I de fallen tänker företaget betala hela utbildningen för de som söker.

– Då handlar det om taxikortslegitimation och ett yrkeskompentensbevis (YKB). De utbildningarna kostar runt 14 000 och de betalar vi för den som är villig att anställas, säger områdeschefen Kent Thunberg från Nyköping som tycker det var en givande kväll.

Av de 55 intresserade som medverkade hade runt 15 personer erfarenheter av taxi sedan tidigare. Sardar betonar att inte alla 55 kan anställas utan de som känner ett fortsatt intresse och klarar utbildningen har en chans att få tjänsterna.

– Vi har haft samtal med en och en inför den här kvällen. Alla som deltog vill verkligen det här, fortsätter han.

Nu ska rekryteringsprocessen dra i gång. Många av de som deltog har redan sökt. För de som blir antagna väntar två veckors utbildning för taxikortet innan uppkörningen.

– Får vi hälften av den här gruppen anställda så blir vi arbetsförmedlare riktigt glada. Det berör hela samhället, vi får gladare människor och arbetsgivare, konstaterar han.

En av de som deltog när företaget informerade om tjänsterna var Sven Bill. Han har busskort sedan tidigare och har kört för Swebus tidigare.

– Jag ska bara ta yrkeskompetensen så är jag helt fulländad som chaufför. Drömmen är att få köra lastbil men färdtjänsten är verkligen inte dumt det heller, säger han på väg ut från det första mötet med sin potentiella arbetsgivare.

Förändringsresa

Arbetsförmedlingen har på senare tid börjat bjuda in arbetsgivare till sina lokaler för att träffa arbetssökarna på plats. Det ingår i deras nya projekt ”företagsgruppen” som är en avknoppning på projeketet ”jobbsökare”. Förhoppningen är att organisationen ska tänka mer fritt och inte längre vara toppstyrd.

– Det är en stor koloss för Arbetsförmedlingen att vända skutan mot positivare siffror. Men förändringsresan är i full gång och möten av den här typen lägger grunden för det. När vi bjuder in arbetsgivare till våra lokaler för att möta arbetssökarna, säger Håkan Andersson, en av arbetsförmedlarna i Kristinehamn.

Nu väntar fortsatta rekryteringsmöten för Keolis i Värmland. Arbetsförmedlingarna i både Torsby och Arvika ska få besök under veckan. Totalt ska 170 tjänster tillsättas i Värmlands 13 kommuner.

  • Christoffer Tuulik