2016-03-11 06:00

2016-03-11 06:00

Speeddejtar för att få arbete

JOBB.: Praktikbanken ska inspirera ungdomar

Arbetslösheten är stor bland Kristinehamnsungdomarna. En av lösningarna på att få fler ut i arbetslivet är att skapa möten mellan arbetssökande och företagare. I tisdags speeddejtade 40 ungdomar med lokala företagare, målet var i många fall ett sommarjobb.

I tisdags bjöd Arbetsförmedlingen in 40 ungdomar till att speeddejta med lokala företagare. 13 företagare ägnade morgonen åt att bekanta sig med kommunens arbetssökande. Det handlade om korta möten, max fem minuter, där den arbetssökande kunde presentera sig och diskutera med en potentiell arbetsgivare.

– Visst, ibland kan det vara svårt att få en bild av en människa under fem minuter. Samtidigt har vi fått positiv respons från både arbetssökande och företagare. De gillar konceptet, det är ju desto mer krävande att söka upp alla företagare enskilt, säger Annika Levein, biträdande kontorschef vid Swedbank i Kristinehamn, som är en av arrangörerna.

Praktikbanken anordnas vid två tillfällen varje år, sedan starten 2012, ska runt 400 personer gått till antingen praktik eller arbete. Bland de representerade företagen sökte en handfull av dem tillsvidareanställningar, men mestadels handlar det om sommarjobb eller praktikplatser.

Maria Springfeldt från Näringslivssamverkan, som är en av medarrangörerna menar att det är en service till företagarna.

– En rekrytering kan bli så dyr om det blir fel och med det här ger vi dem möjligheten att träffa morgondagens arbetskraft. Det ska ju stämma från båda håll. Likväl som ungdomarna ska hitta rätt arbetsplats så ska företagarna hitta rätt person, säger hon.

Frida Simonsson var en av de arbetssökande som besökte praktikbanken under tisdagen.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att det här finns. Många har nog svårt att gå ut till företag, så det är en riktigt bra chans vi får. Jag tar gärna en praktikplats om jag får möjligheten.

I tisdags bjöd Arbetsförmedlingen in 40 ungdomar till att speeddejta med lokala företagare. 13 företagare ägnade morgonen åt att bekanta sig med kommunens arbetssökande. Det handlade om korta möten, max fem minuter, där den arbetssökande kunde presentera sig och diskutera med en potentiell arbetsgivare.

– Visst, ibland kan det vara svårt att få en bild av en människa under fem minuter. Samtidigt har vi fått positiv respons från både arbetssökande och företagare. De gillar konceptet, det är ju desto mer krävande att söka upp alla företagare enskilt, säger Annika Levein, biträdande kontorschef vid Swedbank i Kristinehamn, som är en av arrangörerna.

Praktikbanken anordnas vid två tillfällen varje år, sedan starten 2012, ska runt 400 personer gått till antingen praktik eller arbete. Bland de representerade företagen sökte en handfull av dem tillsvidareanställningar, men mestadels handlar det om sommarjobb eller praktikplatser.

Maria Springfeldt från Näringslivssamverkan, som är en av medarrangörerna menar att det är en service till företagarna.

– En rekrytering kan bli så dyr om det blir fel och med det här ger vi dem möjligheten att träffa morgondagens arbetskraft. Det ska ju stämma från båda håll. Likväl som ungdomarna ska hitta rätt arbetsplats så ska företagarna hitta rätt person, säger hon.

Frida Simonsson var en av de arbetssökande som besökte praktikbanken under tisdagen.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att det här finns. Många har nog svårt att gå ut till företag, så det är en riktigt bra chans vi får. Jag tar gärna en praktikplats om jag får möjligheten.

  • Christoffer Tuulik