2016-03-10 10:30

2016-03-10 10:30

Värmlands bil satsar på att få friskare personal

HÄLSA: Ska träna sig i form och äta rätt

Kickstart. Gamla mopeder kickades i gång, men det visar sig fungera även med medelålders personal. På Värmlands bil har man dragit i gång en hälsosatsning via Fight fits kickstartskoncept.

Mojje Andersson förklarar att Fight fit erbjuder en månads fri träning via något de kallar kickstart. Där nomineras personer som behöver komma i gång med träning och 15 personer väljs ut vid varje tillfälle.

– Senast hade vi 200 ansökningar, säger han.

Värmlands bil har ett litet annorlunda upplägg på sin kickstart. Det är det första företaget som Fight fit erbjuder ett paket till. De anställda vid Värmlands bil får tillgång till coachning, träning och kostrådgivning under tre månaders tid. Dessutom genomförs gemensamma träningspass vid tre tillfällen varje månad. Det första passet kördes i söndags.

– Så det har varit väldigt många stela ben här den här veckan, säger vd Katarina Hagberg.

En positiv smärta

Den smärtsamma träningsvärken har dock visat sig ha en positiv inverkan på humöret vid företaget:

– Vi tittar på varandra och skrattar. Det här skapar gemenskap och teamkänsla.

35 av de 42 anställda har hoppat på programmet.

Hur kom ni på idén?

– Vi har en anställd som började träna på Fight fit i september och har sett hur han har förändrats. Det väckte tanken om att vi skulle göra någonting för hela företaget, svarar Katarina Hagberg.

Tidigare har man försökt med innebandykvällar eller liknande, men hon tror att det här ska passa en bredare grupp bättre.

– Alla får sätta upp individuella mål och träna efter egen förmåga, säger Malin Stensson.

Kontinuerlig uppföljning

Målen behöver inte heller vara att gå ner ett visst antal kilo, det kan också handla om att förändra sina kostvanor och sträva efter ett sundare liv. Personalen ska väga och mäta sig varje vecka för att kontinuerligt kunna följa utvecklingen.

– Jag tror det blir lättare för våra företagskunder att nå sina mål. Det finns en social kontroll på arbetsplatsen där man håller koll på varandra, men också kan peppa varandra till att bli ännu bättre, säger Mojje Andersson.

Mojje Andersson förklarar att Fight fit erbjuder en månads fri träning via något de kallar kickstart. Där nomineras personer som behöver komma i gång med träning och 15 personer väljs ut vid varje tillfälle.

– Senast hade vi 200 ansökningar, säger han.

Värmlands bil har ett litet annorlunda upplägg på sin kickstart. Det är det första företaget som Fight fit erbjuder ett paket till. De anställda vid Värmlands bil får tillgång till coachning, träning och kostrådgivning under tre månaders tid. Dessutom genomförs gemensamma träningspass vid tre tillfällen varje månad. Det första passet kördes i söndags.

– Så det har varit väldigt många stela ben här den här veckan, säger vd Katarina Hagberg.

En positiv smärta

Den smärtsamma träningsvärken har dock visat sig ha en positiv inverkan på humöret vid företaget:

– Vi tittar på varandra och skrattar. Det här skapar gemenskap och teamkänsla.

35 av de 42 anställda har hoppat på programmet.

Hur kom ni på idén?

– Vi har en anställd som började träna på Fight fit i september och har sett hur han har förändrats. Det väckte tanken om att vi skulle göra någonting för hela företaget, svarar Katarina Hagberg.

Tidigare har man försökt med innebandykvällar eller liknande, men hon tror att det här ska passa en bredare grupp bättre.

– Alla får sätta upp individuella mål och träna efter egen förmåga, säger Malin Stensson.

Kontinuerlig uppföljning

Målen behöver inte heller vara att gå ner ett visst antal kilo, det kan också handla om att förändra sina kostvanor och sträva efter ett sundare liv. Personalen ska väga och mäta sig varje vecka för att kontinuerligt kunna följa utvecklingen.

– Jag tror det blir lättare för våra företagskunder att nå sina mål. Det finns en social kontroll på arbetsplatsen där man håller koll på varandra, men också kan peppa varandra till att bli ännu bättre, säger Mojje Andersson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.