2016-03-10 17:12

2016-03-10 17:45

Ägaren vägrar att kommentera

BJÖRNEBORG: Grannarna oroliga: "För jävligt att det ens får ske"

Det olagliga HVB-hemmet i Björneborg rör upp känslor. Företaget som bedriver verksamheten saknar tillstånd och efter anmälningar ska ungdomarna att flytta.
Grannarna i området är oroliga och menar att bostadsföreningen har blivit utnyttjad. Ägaren själv lägger locket på.

För en vecka sen kom det fram att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, stänger ett olagligt boende för ensamkommande flyktingbarn i Björneborg. På boendet bor det sju pojkar som tillhör Karlskoga kommun. IVO menade att verksamheten är olaglig då det saknas tillstånd. Det var efter en anmälan om missförhållanden som IVO gjorde en oanmäld inspektion.

NKP har pratat med grannar i området och många vill inte kommentera. Ett par i 50-års åldern som NKP pratat skräder dock inte orden, men vill prata anonymt:

– Det är rent för jävligt att det får ske, skandal att de inte har några tillstånd, säger kvinnan, medan hennes sambon fyller i:

– Boendet är försäkrat i bostadsföreningens namn, det är väldigt skevt. En tidigare ledamot i föreningen är delaktig och fick lämna styrelsen efter protester. Vår fina förening har blivit utnyttjad av det här Laxå-företaget. Det verkar bli pannkaka av alltihop. Det går inte när det inte finns någon ordning, menar han.

Godkänt brandskydd

Den lokala HSB-föreningen i Björneborg hyr ut lokalerna till det olagliga HVB-hemmet. Kenth Johansson, VD, för HSB Kristinehamn bär inte något ansvar då det är den lokala bostadsrättsföreningen som står som juridisk ägare. Han vet i nuläget inte om bostadsrättsföreningen kommer vidta några återgärder mot företagaren.

– Jag tycker det är oerhört märkligt agerat av företaget som bedriver verksamheten i huset. Min roll var att hjälpa bostadsrättsföreningen, med iordningsställandet av HVB-hemmets lokaler. Jag vet även att räddningstjänsten gjorde en brandskyddskontroll på uppdrag av den lokala styrelsen, säger han. Kontrollen blev godkänd.

I tisdags hade NKP bestämt möte med ägaren till HVB-hemmet, men han ändrade sig och ville inte längre svara på frågor.

För en vecka sen kom det fram att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, stänger ett olagligt boende för ensamkommande flyktingbarn i Björneborg. På boendet bor det sju pojkar som tillhör Karlskoga kommun. IVO menade att verksamheten är olaglig då det saknas tillstånd. Det var efter en anmälan om missförhållanden som IVO gjorde en oanmäld inspektion.

NKP har pratat med grannar i området och många vill inte kommentera. Ett par i 50-års åldern som NKP pratat skräder dock inte orden, men vill prata anonymt:

– Det är rent för jävligt att det får ske, skandal att de inte har några tillstånd, säger kvinnan, medan hennes sambon fyller i:

– Boendet är försäkrat i bostadsföreningens namn, det är väldigt skevt. En tidigare ledamot i föreningen är delaktig och fick lämna styrelsen efter protester. Vår fina förening har blivit utnyttjad av det här Laxå-företaget. Det verkar bli pannkaka av alltihop. Det går inte när det inte finns någon ordning, menar han.

Godkänt brandskydd

Den lokala HSB-föreningen i Björneborg hyr ut lokalerna till det olagliga HVB-hemmet. Kenth Johansson, VD, för HSB Kristinehamn bär inte något ansvar då det är den lokala bostadsrättsföreningen som står som juridisk ägare. Han vet i nuläget inte om bostadsrättsföreningen kommer vidta några återgärder mot företagaren.

– Jag tycker det är oerhört märkligt agerat av företaget som bedriver verksamheten i huset. Min roll var att hjälpa bostadsrättsföreningen, med iordningsställandet av HVB-hemmets lokaler. Jag vet även att räddningstjänsten gjorde en brandskyddskontroll på uppdrag av den lokala styrelsen, säger han. Kontrollen blev godkänd.

I tisdags hade NKP bestämt möte med ägaren till HVB-hemmet, men han ändrade sig och ville inte längre svara på frågor.

  • Christoffer Tuulik