2016-03-07 06:00

2016-03-07 06:00

Idrotten viktig för Therese

JÖNKÖPING: Nominerades till "Årets unga ledande kvinna"

Idrotten har varit en viktig ledarskapsskola för Therese Silvander. Redan i tidiga tonåren började hon som ledare för nybörjargrupper i bordtennis. Vid sidan av sitt arbete som projektledare på Energikontoret är hon numera tränare i volleyboll.

Therese Silvander växte upp i Kristinehamn och började tidigt med idrott. Till att börja med var det bordtennis, senare kom intresset att skifta över till volleyboll. Det var inom bordtennisen som hon tog sina första steg som ledare.

När hon började gymnasiet gick flytten till Katrineholm och volleybollgymnasiet. Nu jobbar hon som projektledare för Energikontoret i Jönköping. Hon har ansvar för hållbart resande och transporter. Bland annat arbetar Therese med beteendeförändringar, att få människor att, cykla, gå eller åka kollektivt och att undvika onödig bilresor.

Att hon ville jobba med miljöfrågor visste hon tidigt.

– Jag bestämde mig som 14-åring, jag gick upp till syon på Södermalmsskolan och sa ”hej jag vill läsa miljö, var kan man göra det?”.

När det blev dags valde hon att studera till miljöingenjör i Kalmar och där blev hon kvar i åtta år. Numera bor hon i Jönköping där hon arbetar på ett av 15 Energikontor i Sverige, de är en del av EU:s energi- och klimatpolitik.

Hon var en av de som nominerades till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna I Jönköpings län.

– Det är alltid roligt att få uppmärksamhet när man har jobbat hårt. Mitt ledarskap går ut på ge andra personer förutsättningar och då gäller det att lyfta deras potential och styrkor. Att få lag att funka, både på jobbet och inom volleybollen där jag försöker skapa lag.

2010 flyttade Therese till Jönköping, hon spelade i division ett under ett år. Damlaget lades ner eftersom det inte fanns någon struktur runt om kring och Therese började som tränare i en annan klubb. Efter en artikel i lokaltidningen fick hon frågan om hon ville starta upp igen. Att få tag i tränare blev den svåraste utmaningen.

Har idrotten har haft effekt på ditt ledarskap?

– Självklart, det är känt att idrott fostrar. Speciellt en lagsport där man får anpassa sig till andra.

Therese förklarar det som ”management by volleyboll”.

– Jag tar mina bollar, du tar dina bollar, vi kommunicerar, vi tar inte varandras bollar. Jag ger dig en bra boll, du ger mig en bra boll tillbaka. Och sen ska vi ha kul ute på planen också.

I pingisen lärde hon sig att bli disciplinerad och att lära andra.

Att vara kvinna har inte påverkat hur hon är som person, hon förklarar att alla har sin form av ledarskap. Men det är klart att det påverkar.

– Det jag har märkt är att män kan ha svårt för starka kvinnor. Det är tyvärr ingen myt, det är fakta.

Hon menar att det inte är lika självklart att vara ledare som kvinna. Hon har själv upplevt hinder.

– Som ”lilla gumman-mentalitet”, jag har varit i branscher där det har varit väldigt mansdominerat.

Blir du förbannad ibland?

– Ja det är klart som sjutton. I synnerhet när jag ser andra bli behandlade illa. Utifrån är det lättare att se mönstren.

Numera har hon en standardkommentar att ta fram om män beter sig nedlåtande.

– ”Du är väl inte en sån som vill stoppa kompetenta kvinnor?”, jag har använt den två gånger.

Skulle du beskriva dig själv som feminist?

– Självklart, och humanist.

Therese Silvander växte upp i Kristinehamn och började tidigt med idrott. Till att börja med var det bordtennis, senare kom intresset att skifta över till volleyboll. Det var inom bordtennisen som hon tog sina första steg som ledare.

När hon började gymnasiet gick flytten till Katrineholm och volleybollgymnasiet. Nu jobbar hon som projektledare för Energikontoret i Jönköping. Hon har ansvar för hållbart resande och transporter. Bland annat arbetar Therese med beteendeförändringar, att få människor att, cykla, gå eller åka kollektivt och att undvika onödig bilresor.

Att hon ville jobba med miljöfrågor visste hon tidigt.

– Jag bestämde mig som 14-åring, jag gick upp till syon på Södermalmsskolan och sa ”hej jag vill läsa miljö, var kan man göra det?”.

När det blev dags valde hon att studera till miljöingenjör i Kalmar och där blev hon kvar i åtta år. Numera bor hon i Jönköping där hon arbetar på ett av 15 Energikontor i Sverige, de är en del av EU:s energi- och klimatpolitik.

Hon var en av de som nominerades till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna I Jönköpings län.

– Det är alltid roligt att få uppmärksamhet när man har jobbat hårt. Mitt ledarskap går ut på ge andra personer förutsättningar och då gäller det att lyfta deras potential och styrkor. Att få lag att funka, både på jobbet och inom volleybollen där jag försöker skapa lag.

2010 flyttade Therese till Jönköping, hon spelade i division ett under ett år. Damlaget lades ner eftersom det inte fanns någon struktur runt om kring och Therese började som tränare i en annan klubb. Efter en artikel i lokaltidningen fick hon frågan om hon ville starta upp igen. Att få tag i tränare blev den svåraste utmaningen.

Har idrotten har haft effekt på ditt ledarskap?

– Självklart, det är känt att idrott fostrar. Speciellt en lagsport där man får anpassa sig till andra.

Therese förklarar det som ”management by volleyboll”.

– Jag tar mina bollar, du tar dina bollar, vi kommunicerar, vi tar inte varandras bollar. Jag ger dig en bra boll, du ger mig en bra boll tillbaka. Och sen ska vi ha kul ute på planen också.

I pingisen lärde hon sig att bli disciplinerad och att lära andra.

Att vara kvinna har inte påverkat hur hon är som person, hon förklarar att alla har sin form av ledarskap. Men det är klart att det påverkar.

– Det jag har märkt är att män kan ha svårt för starka kvinnor. Det är tyvärr ingen myt, det är fakta.

Hon menar att det inte är lika självklart att vara ledare som kvinna. Hon har själv upplevt hinder.

– Som ”lilla gumman-mentalitet”, jag har varit i branscher där det har varit väldigt mansdominerat.

Blir du förbannad ibland?

– Ja det är klart som sjutton. I synnerhet när jag ser andra bli behandlade illa. Utifrån är det lättare att se mönstren.

Numera har hon en standardkommentar att ta fram om män beter sig nedlåtande.

– ”Du är väl inte en sån som vill stoppa kompetenta kvinnor?”, jag har använt den två gånger.

Skulle du beskriva dig själv som feminist?

– Självklart, och humanist.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.