2016-03-04 06:00

2016-03-04 06:00

Stora grupper i förskolan

BARNOMSORG: Fler barn än Skolverket rekommenderar

I dagsläget går det i genomsnitt 18,1 barn per avdelning i kommunens förskolor. I Skolverkets nya riktlinjer rekommenderas max 15 barn per grupp.

Nyligen presenterade Skolverket nya riktlinjer för barngruppernas storlek. För barn mellan ett och tre år är riktmärket sex till tolv barn. För barn mellan fyra och fem år rekommenderas nio till 15 barn per grupp.

– Vi har tagit fram olika riktmärken eftersom behoven ser olika ut. Små barn behöver mer omsorg än äldre och varje enskilt barn har sina speciella behov. Det måste man utgå från om man ska lyckas ge barnen en bra och trygg förskola, säger Ulrika Lindqvist som är enhetschef på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Många barn

NKP har begärt ut siffror på hur stora förskolegrupperna är i Kristinehamns kommun. Statistiken som är från 15 februari i år visar att det i genomsnitt går 18,1 barn per förskoleavdelning. I grupperna med yngre barn (1-3 år) är genomsnittet 15,9 barn och grupperna med större barn (3-5 år) har i genomsnitt 20,4 barn per avdelning. Syskonavdelningarna, med blandade åldrar, har i Kristinehamns kommun ett genomsnitt på 17,9 barn per grupp. Trots att riktlinjerna rekommenderar max 15 barn går det 23 barn i de förskolegrupper som är störst.

Inga extra pengar

Kristinehamns kommun har haft en ambition att minska förskolegruppernas storlek. Redan hösten 2013 togs ett beslut i kommunfullmäktige om det, men sedan dess har trenden snarare gått åt motsatt håll. På grund av volymökningarna inom skolan har skolnämnden yrkat om ett extraanslag på 5,7 miljoner kronor. Frågan var uppe i fullmäktige i februari, men begäran avslogs eftersom man väntar extraanslag från regeringen.

Nyligen presenterade Skolverket nya riktlinjer för barngruppernas storlek. För barn mellan ett och tre år är riktmärket sex till tolv barn. För barn mellan fyra och fem år rekommenderas nio till 15 barn per grupp.

– Vi har tagit fram olika riktmärken eftersom behoven ser olika ut. Små barn behöver mer omsorg än äldre och varje enskilt barn har sina speciella behov. Det måste man utgå från om man ska lyckas ge barnen en bra och trygg förskola, säger Ulrika Lindqvist som är enhetschef på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Många barn

NKP har begärt ut siffror på hur stora förskolegrupperna är i Kristinehamns kommun. Statistiken som är från 15 februari i år visar att det i genomsnitt går 18,1 barn per förskoleavdelning. I grupperna med yngre barn (1-3 år) är genomsnittet 15,9 barn och grupperna med större barn (3-5 år) har i genomsnitt 20,4 barn per avdelning. Syskonavdelningarna, med blandade åldrar, har i Kristinehamns kommun ett genomsnitt på 17,9 barn per grupp. Trots att riktlinjerna rekommenderar max 15 barn går det 23 barn i de förskolegrupper som är störst.

Inga extra pengar

Kristinehamns kommun har haft en ambition att minska förskolegruppernas storlek. Redan hösten 2013 togs ett beslut i kommunfullmäktige om det, men sedan dess har trenden snarare gått åt motsatt håll. På grund av volymökningarna inom skolan har skolnämnden yrkat om ett extraanslag på 5,7 miljoner kronor. Frågan var uppe i fullmäktige i februari, men begäran avslogs eftersom man väntar extraanslag från regeringen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.