2016-03-04 06:00

2016-03-04 06:00

Nytt skyddat boende

INVIGNING: Maskrosbarn har skapat en hemtrevlig miljö

Under onsdagen invigdes ett nytt skyddat boende i Kristinehamns kommun. Lägenheten ska vara en fristad för barn och vuxna som utsätts för våld i nära relationer och måste fly sitt hem.

Sabina Gómez Jansson, samordnare mot våld i nära relationer, berättar att lägenheten är det tredje skyddade boendet i kommunen. Kristinehamns kommun tar även emot personer utifrån, vilket innebär att det ibland inte finns omedelbar plats på hemorten för familjer som söker skydd. Den nya lägenheten kommer därför att vara tillgänglig enbart för boende i Kristinehamns kommun. När lägenheten står tom är tanken också att den ska kunna utnyttjas av de familjer som bor i de andra lägenheterna. Som ett extra utrymme dit man kan gå för att till exempel ringa telefonsamtal eller läsa läxor i en lugnare miljö.

– De som bor i skyddat boende lever under en mycket pressad situation och då kan det vara skönt att ha någonstans att dra sig undan, säger Sabina Gómez Jansson.

Lägenheten består av ett vardagsrum samt kokvrå och badrum. Den är inredd i ljusa välkomnande färger.

Maskrosbarn

Det är Mia Körsner och Sanna Zitron från barnrättsorganisationen Maskrosbarn som har inrett boendet. Det är en organisation som stödjer ungdomar mellan 13 och 19 år som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Genom kampanjen ”Pimp my soc” åker de bland annat runt och inreder miljöer hos socialtjänster runt om i landet.

– Miljön har en väldigt stor betydelse för om man ska våga öppna upp sig, känna sig trygg och avslappnad, säger Mia Körsner.

Organisationen har fått fria händer att inreda lägenheten och Sabina Gómez Jansson är mycket glad över resultatet.

– Det är helt fantastiskt. Jag är verkligen jättenöjd, säger hon.

Sabina Gómez Jansson, samordnare mot våld i nära relationer, berättar att lägenheten är det tredje skyddade boendet i kommunen. Kristinehamns kommun tar även emot personer utifrån, vilket innebär att det ibland inte finns omedelbar plats på hemorten för familjer som söker skydd. Den nya lägenheten kommer därför att vara tillgänglig enbart för boende i Kristinehamns kommun. När lägenheten står tom är tanken också att den ska kunna utnyttjas av de familjer som bor i de andra lägenheterna. Som ett extra utrymme dit man kan gå för att till exempel ringa telefonsamtal eller läsa läxor i en lugnare miljö.

– De som bor i skyddat boende lever under en mycket pressad situation och då kan det vara skönt att ha någonstans att dra sig undan, säger Sabina Gómez Jansson.

Lägenheten består av ett vardagsrum samt kokvrå och badrum. Den är inredd i ljusa välkomnande färger.

Maskrosbarn

Det är Mia Körsner och Sanna Zitron från barnrättsorganisationen Maskrosbarn som har inrett boendet. Det är en organisation som stödjer ungdomar mellan 13 och 19 år som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Genom kampanjen ”Pimp my soc” åker de bland annat runt och inreder miljöer hos socialtjänster runt om i landet.

– Miljön har en väldigt stor betydelse för om man ska våga öppna upp sig, känna sig trygg och avslappnad, säger Mia Körsner.

Organisationen har fått fria händer att inreda lägenheten och Sabina Gómez Jansson är mycket glad över resultatet.

– Det är helt fantastiskt. Jag är verkligen jättenöjd, säger hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.