2016-03-04 06:00

2016-03-09 10:23

Frilansar inom musik

FEM FRÅGOR TILL SANDRA OXENRYD

Sandra Oxenryd slog igenom för cirka tio år sedan. 2005 vann hon tv-programmet Fame Factory som första kvinna och hon har jobbat med musiken sedan dess.

1. Vad gör du nu?

– Just nu så är jag frilansande sångerska/dansare och har nyss avslutat julturnén Stjärnklart under ledning av Anders Berglund, där jag körade och dansade bakom Lisa Nilsson, Magnus Uggla, Zara Larsson och Robert Gustavsson. 2014 var jag med på samma turné och då var artisterna bland andra Babben Larsson, Sonja Aldén och Måns Zelmerlöw. Väldigt kul! jag jobbar också med en del showgrupper och gigar litegrann med det stockholmsbaserade bandet Stockholm Node. Det går väldigt bra och jag känner mig oerhört privilegierad som har detta som mitt levebröd.

2. Blir det fler musikal-, show-, eller revyjobb framöver?

– Fördelen med att frilansa är ju att mestadels av jobben är på helgerna, ibland onsdag-lördag, vilket ger en möjlighet att förkovra sig i annat man tycker är kul och intressant under dagar då man inte jobbar. Jag har valt att studera på min lediga tid så det är alltså ingenting jag gör istället för mitt yrke. Det går så himla bra att kombinera båda. Jag har studerat halvtid, på distans, på Högskolan Kristianstad, sedan jag gjorde musikalen Dirty Dancing 2012, och det finns ju jättemycket kul man kan läsa. Jag hoppas på att plocka ut en kandidatexamen om inte alltför länge, med en förhoppning om att så småningom också plocka ut en högre utbildning, men jag tänker fortsätta jobba hela tiden.

3. Har du ställt upp i uttagningarna till Eurovision Song Contest sedan du var med i de polska uttagningarna 2008?

– Jag har inte ställt upp i uttagningarna till Eurovision Song Contest sedan jag representerade Estland i Eurovision 2006, och sedan jag var med i polska uttagningarna 2008. Tillfället har inte riktigt givits och jag är kanske inte den som har de vassaste armbågarna heller. Jag jobbar på och händer det så händer det och det hade varit jättekul såklart! Det är bara för låtskrivarna att höra av sig, haha.

4. Vad har vinsten i Fame Factory betytt för dig?

– Vinsten i Fame Factory gav mig ju chansen att vara med i Eurovision Song Contest 2006. Utan Fame Factory hade ju inte folk känt till att jag fanns... Den har väl på ett sätt gjort att jag fått en viss grund att stå på, i starten av min karriär. Innan Fame Factory hade jag gjort två säsonger som artist utomlands och i det stora hela så har man inte så mycket erfarenhet då, så Fame Factory gav mig en del verktyg som jag har haft användning för i senare skeden i min yrkeskarriär.

5. Kommer du komma tillbaka till Kristinehamn eller har du lämnat för gott?

– Man ska aldrig säga aldrig. Jag är ju hemma titt som tätt och hälsar på mamma och pappa och mormor och morfar och som kontrast till Stockholm, där jag bor numera, så är det helt fantastiskt att komma till lugnet och slippa trängas vart man än ska. Men just nu, i det skedet i livet jag befinner mig, så har jag inga planer på att återvända till Kristinehamn för att bo permanent. I mitt yrke är det viktigt att befinna sig där saker händer, och om de rätta jobben hade funnits, och de rätta sakerna inom musik-Sverige hade hänt i Kristinehamn, så hade jag inte tvekat en sekund: då hade jag flyttat hem direkt!

1. Vad gör du nu?

– Just nu så är jag frilansande sångerska/dansare och har nyss avslutat julturnén Stjärnklart under ledning av Anders Berglund, där jag körade och dansade bakom Lisa Nilsson, Magnus Uggla, Zara Larsson och Robert Gustavsson. 2014 var jag med på samma turné och då var artisterna bland andra Babben Larsson, Sonja Aldén och Måns Zelmerlöw. Väldigt kul! jag jobbar också med en del showgrupper och gigar litegrann med det stockholmsbaserade bandet Stockholm Node. Det går väldigt bra och jag känner mig oerhört privilegierad som har detta som mitt levebröd.

2. Blir det fler musikal-, show-, eller revyjobb framöver?

– Fördelen med att frilansa är ju att mestadels av jobben är på helgerna, ibland onsdag-lördag, vilket ger en möjlighet att förkovra sig i annat man tycker är kul och intressant under dagar då man inte jobbar. Jag har valt att studera på min lediga tid så det är alltså ingenting jag gör istället för mitt yrke. Det går så himla bra att kombinera båda. Jag har studerat halvtid, på distans, på Högskolan Kristianstad, sedan jag gjorde musikalen Dirty Dancing 2012, och det finns ju jättemycket kul man kan läsa. Jag hoppas på att plocka ut en kandidatexamen om inte alltför länge, med en förhoppning om att så småningom också plocka ut en högre utbildning, men jag tänker fortsätta jobba hela tiden.

3. Har du ställt upp i uttagningarna till Eurovision Song Contest sedan du var med i de polska uttagningarna 2008?

– Jag har inte ställt upp i uttagningarna till Eurovision Song Contest sedan jag representerade Estland i Eurovision 2006, och sedan jag var med i polska uttagningarna 2008. Tillfället har inte riktigt givits och jag är kanske inte den som har de vassaste armbågarna heller. Jag jobbar på och händer det så händer det och det hade varit jättekul såklart! Det är bara för låtskrivarna att höra av sig, haha.

4. Vad har vinsten i Fame Factory betytt för dig?

– Vinsten i Fame Factory gav mig ju chansen att vara med i Eurovision Song Contest 2006. Utan Fame Factory hade ju inte folk känt till att jag fanns... Den har väl på ett sätt gjort att jag fått en viss grund att stå på, i starten av min karriär. Innan Fame Factory hade jag gjort två säsonger som artist utomlands och i det stora hela så har man inte så mycket erfarenhet då, så Fame Factory gav mig en del verktyg som jag har haft användning för i senare skeden i min yrkeskarriär.

5. Kommer du komma tillbaka till Kristinehamn eller har du lämnat för gott?

– Man ska aldrig säga aldrig. Jag är ju hemma titt som tätt och hälsar på mamma och pappa och mormor och morfar och som kontrast till Stockholm, där jag bor numera, så är det helt fantastiskt att komma till lugnet och slippa trängas vart man än ska. Men just nu, i det skedet i livet jag befinner mig, så har jag inga planer på att återvända till Kristinehamn för att bo permanent. I mitt yrke är det viktigt att befinna sig där saker händer, och om de rätta jobben hade funnits, och de rätta sakerna inom musik-Sverige hade hänt i Kristinehamn, så hade jag inte tvekat en sekund: då hade jag flyttat hem direkt!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.