2016-03-01 20:28

2016-03-01 20:33

64-åring hittad död i isvak intill Dyrön

OLYCKA: Dykare från Kustbevakningen fann den saknade mannen

Visnums-Kil. Den 64-årige man som saknades efter olyckan på isen i måndags har nu hittats död. Dykare från Kustbevakningen fann mannen vid tiotiden på tisdagsförmiddagen.

– Vi gick ungefär en och en halv till två kilometer ut på isen där vi fann vaken som mannen har gått ner i. Vi påbörjade en insats och hittade honom efter ungefär fem minuters dyk, berättar Peter Olander, dykledare på Kustbevakningen.

Isen brast

Det var på måndagsförmiddagen som 64-åringen och hans två bröder var ute för att fiska på isen utanför Dyrön i Visnums-Kil, drygt tre mil söder om Kristinehamn. När de kom en bit ut brast isen och en av männen föll i vattnet. När en av de andra skulle försöka hjälpa till så föll han också i. Den tredje personen larmade räddningstjänsten.

En helikopter från Kustbevakningen i Göteborg skickades ut, men den fick vända på grund av den dåliga sikten. När räddningsstyrkor från Kristinehamn och Åtorp kom hade männen legat i vattnet i cirka 45 minuter. Isen var mycket svag vid platsen och även räddningspersonal gick igenom.

Svårt nedkyld

Räddningstjänsten fick upp den ena personen som var svårt nedkyld. Han fördes med ambulans till Universitetssjukhuset i Örebro med allvarliga, men inte livshotande skador. Enligt en kommuniké från sjukhuset är hans tillstånd efter omständigheterna gott.

Sökandet efter 64-åringen fortsatte fram till 12-tiden på måndagen innan det avbröts. Det återupptogs av dykare från Kustbevakningen på tisdagsmorgonen. Sikten var relativt god och mannen hittades död i närheten av vaken på två till tre meters djup. Den avlidne mannen är hemmahörande i den södra delen av kommunen.

Tänk på säkerheten

Isarna nu på vårkanten är förrädiska och Peter Olinder uppmanar folk att tänka på säkerheten innan de ger sig ut.

– Man ska försöka ha den säkerhetsutrustning som är tillgänglig med överlevnadsdräkter och dylikt. Sen får man försöka läsa av isen hur det ser ut på platsen. Men visst, olyckan kan vara framme ändå, säger Peter Olander.

– Vi gick ungefär en och en halv till två kilometer ut på isen där vi fann vaken som mannen har gått ner i. Vi påbörjade en insats och hittade honom efter ungefär fem minuters dyk, berättar Peter Olander, dykledare på Kustbevakningen.

Isen brast

Det var på måndagsförmiddagen som 64-åringen och hans två bröder var ute för att fiska på isen utanför Dyrön i Visnums-Kil, drygt tre mil söder om Kristinehamn. När de kom en bit ut brast isen och en av männen föll i vattnet. När en av de andra skulle försöka hjälpa till så föll han också i. Den tredje personen larmade räddningstjänsten.

En helikopter från Kustbevakningen i Göteborg skickades ut, men den fick vända på grund av den dåliga sikten. När räddningsstyrkor från Kristinehamn och Åtorp kom hade männen legat i vattnet i cirka 45 minuter. Isen var mycket svag vid platsen och även räddningspersonal gick igenom.

Svårt nedkyld

Räddningstjänsten fick upp den ena personen som var svårt nedkyld. Han fördes med ambulans till Universitetssjukhuset i Örebro med allvarliga, men inte livshotande skador. Enligt en kommuniké från sjukhuset är hans tillstånd efter omständigheterna gott.

Sökandet efter 64-åringen fortsatte fram till 12-tiden på måndagen innan det avbröts. Det återupptogs av dykare från Kustbevakningen på tisdagsmorgonen. Sikten var relativt god och mannen hittades död i närheten av vaken på två till tre meters djup. Den avlidne mannen är hemmahörande i den södra delen av kommunen.

Tänk på säkerheten

Isarna nu på vårkanten är förrädiska och Peter Olinder uppmanar folk att tänka på säkerheten innan de ger sig ut.

– Man ska försöka ha den säkerhetsutrustning som är tillgänglig med överlevnadsdräkter och dylikt. Sen får man försöka läsa av isen hur det ser ut på platsen. Men visst, olyckan kan vara framme ändå, säger Peter Olander.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.