2016-02-23 10:33

2016-02-23 10:33

Fyra av tio går tidigare

PENSION: Kristinehamn följer riksgenomsnittet

Regeringen har planer på att höja pensionsåldern redan innan nästa val. Statistik från Pensionsmyndigheten visar dock att fyra av tio väljer att gå i pension innan de har fyllt 65 år.

Det finns inte längre någon fast pensionsålder i Sverige, men 65-årsdagen är fortfarande riktmärket för många. Ålderspensionen kan tas ut från det att man fyller 61 år, men man har också rätt att arbeta fram tills man fyller 67 år.

Nyhetsbyrån Siren har studerat statistik från Pensionsmyndigheten och kommit fram till att 38 procent av svenskarna väljer att ta ut sin pension innan de fyller 65 år.

Det oroar Pensionsmyndigheten så mycket att den har valt att stödja regeringens förslag på att ändra reglerna. I så fall skulle det plussas på två år i vardera änden av pensionsuttaget, det vill säga till 63 respektive 69 år.

– Det finns en risk för att staten får gå in och betala mer bostadstillägg och annat på grund av de här tidiga uttagen som gör att folk får mindre pengar, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren till Nyhetsbyrån Siren.

Den kommun i Sverige där flest personer väljer att gå i pension före 65-årsdagen är Älvkarleby. Där valde under fjolåret så många som 56 procent att gå i förtid. Lägst andel unga pensionärer hade Arjeplog med 23 procent.

Kristinehamn ligger precis på riksgenomsnittets 38 procent. Av 392 kristinehamnare som gick i pension förra året var 150 personer under 65 år.

Statistiken visar också att det är främst männen som väljer att gå före 65-årsdagen. 40 procent av männen mot 37 procent av kvinnorna gör det valet.

Det finns inte längre någon fast pensionsålder i Sverige, men 65-årsdagen är fortfarande riktmärket för många. Ålderspensionen kan tas ut från det att man fyller 61 år, men man har också rätt att arbeta fram tills man fyller 67 år.

Nyhetsbyrån Siren har studerat statistik från Pensionsmyndigheten och kommit fram till att 38 procent av svenskarna väljer att ta ut sin pension innan de fyller 65 år.

Det oroar Pensionsmyndigheten så mycket att den har valt att stödja regeringens förslag på att ändra reglerna. I så fall skulle det plussas på två år i vardera änden av pensionsuttaget, det vill säga till 63 respektive 69 år.

– Det finns en risk för att staten får gå in och betala mer bostadstillägg och annat på grund av de här tidiga uttagen som gör att folk får mindre pengar, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren till Nyhetsbyrån Siren.

Den kommun i Sverige där flest personer väljer att gå i pension före 65-årsdagen är Älvkarleby. Där valde under fjolåret så många som 56 procent att gå i förtid. Lägst andel unga pensionärer hade Arjeplog med 23 procent.

Kristinehamn ligger precis på riksgenomsnittets 38 procent. Av 392 kristinehamnare som gick i pension förra året var 150 personer under 65 år.

Statistiken visar också att det är främst männen som väljer att gå före 65-årsdagen. 40 procent av männen mot 37 procent av kvinnorna gör det valet.