2016-02-17 06:00

2016-02-17 06:00

Ny ölsort smaksätts med Cumbiabönan

DRYCK: Wermlands brygghus satsar på ölsort med smak av kaffe

Till helgen lanserar Wermlands Brygghus en ny ölsort, en värmländsk lite mörkare och mäktigare öl, som kommer vara smaksatt med kaffebönan Cumbia. Ölen är en så kallad stout.

– Hantverksbryggd öl ger oändliga möjligheter och att kombinera två högkvalitativa värmländska produkter kändes självklart när Löfbergs först kontaktade oss, säger Hans Skan, vd på Wermlands Brygghus, i ett pressmeddelande.

Samarbete framöver

Wermlands brygghus har sedan tidigare sju olika sorters ale i sitt sortiment men nu satsar bryggeriet på en mörkare och mer mäktig öl. Arbetet med att ta fram den nya ölsorten har pågått sedan i somras tillsammans med kaffetillverkarna Löfbergs. Kaffebönan Cumbia blev vinnaren då den passade bra tillsammans med humlesorten Columbus. Bryggeriet kommer förmodligen att fortsätta sitt samarbete med kaffetillverkaren framöver.

Passar till choklad

– Kaffestouten är första steget, men vi fortsätter att utforska smakerna. Olika bönor har olika karaktär precis som de malt- och humlesorter vi använder. Det är fantastiskt kul att jobba med Löfbergs och få lära sig hur de ser på olika smaker, säger Hans Skan.

Den nya ölsorten kommer att säljas på olika restauranger i Värmland och framöver är planen att den ska få en plats i Systembolagets lokala sortiment. Kaffestouten ska passa bra till choklad.

– Passar utmärkt till en viltgryta eller som sällskapsdryck. Den är även god efter en måltid och passar fint ihop med en klassisk chokladfudge, säger Hans Skan.

– Hantverksbryggd öl ger oändliga möjligheter och att kombinera två högkvalitativa värmländska produkter kändes självklart när Löfbergs först kontaktade oss, säger Hans Skan, vd på Wermlands Brygghus, i ett pressmeddelande.

Samarbete framöver

Wermlands brygghus har sedan tidigare sju olika sorters ale i sitt sortiment men nu satsar bryggeriet på en mörkare och mer mäktig öl. Arbetet med att ta fram den nya ölsorten har pågått sedan i somras tillsammans med kaffetillverkarna Löfbergs. Kaffebönan Cumbia blev vinnaren då den passade bra tillsammans med humlesorten Columbus. Bryggeriet kommer förmodligen att fortsätta sitt samarbete med kaffetillverkaren framöver.

Passar till choklad

– Kaffestouten är första steget, men vi fortsätter att utforska smakerna. Olika bönor har olika karaktär precis som de malt- och humlesorter vi använder. Det är fantastiskt kul att jobba med Löfbergs och få lära sig hur de ser på olika smaker, säger Hans Skan.

Den nya ölsorten kommer att säljas på olika restauranger i Värmland och framöver är planen att den ska få en plats i Systembolagets lokala sortiment. Kaffestouten ska passa bra till choklad.

– Passar utmärkt till en viltgryta eller som sällskapsdryck. Den är även god efter en måltid och passar fint ihop med en klassisk chokladfudge, säger Hans Skan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.