2016-02-15 06:00

2016-02-15 06:00

Sex personer åtalade i stora bagerihärvan

BROTT: Grova bedrägerier inom kafé- och bageribranschen

Nu har åtal väckts i den omfattande bagerihärva som före detta Vetekransen och Vetekringlan i Kristinehamn blev indragna i. Huvudmannen, en 43-årig Skövdebo, ska bland annat ha köpt upp konditorier och utnyttjat dem ekonomiskt.

Åtalet väcktes under fredagen och rör grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott och försvårande av skattekontroll. Åklagaren yrkar även på näringsförbud för två personer.

Den 43-årige Skövdebon pekas ut som huvudman. Mannen ska bland annat ha köpt upp värmländska företag inom bageri- och konditoribranschen för att sedan köra dem i botten. Han misstänks även för att ha förfalskat namnteckningar och bland annat skrivit in en Kristinehamnskvinna i bolag som hon inte varit verksam i.

Grova bedrägerier

Sex personer har åtalats i bagerihärvan.

– Detta rör en avancerad form av bedrägerier som är svårupptäckt. Brotten anses grova eftersom det har handlat om att på ett planerat sätt tillskansa sig stora summor pengar, säger Carin Kilhamn, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Misstankarna har handlat om att bokföringsskyldighet inte har följts, men också att fem finansieringsbolag lurats att betala ut pengar för leasingavtal trots att varken försäljning eller uthyrning skett.

Tre miljoner

Totalt rör det sig enligt åklagaren om 14 fullbordade grova bedrägerier på belopp mellan 140 000 och 450 000 kronor, sammanlagt cirka 3 miljoner kronor. Brotten ska ha begåtts i olika bolag i bageri- och kafébranschen i Skåne, Halland, Östergötland och Värmland i under 2014 och 2015.

I utredningen misstänks personer ha blivit insatta som ledamöter i olika bolag utan att de godkänt eller känt till att de registrerats hos Bolagsverket. Detta har möjliggjort för andra personer att ta hand om driften och förfoga över till exempel intäkter.

Åtalet väcktes under fredagen och rör grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott och försvårande av skattekontroll. Åklagaren yrkar även på näringsförbud för två personer.

Den 43-årige Skövdebon pekas ut som huvudman. Mannen ska bland annat ha köpt upp värmländska företag inom bageri- och konditoribranschen för att sedan köra dem i botten. Han misstänks även för att ha förfalskat namnteckningar och bland annat skrivit in en Kristinehamnskvinna i bolag som hon inte varit verksam i.

Grova bedrägerier

Sex personer har åtalats i bagerihärvan.

– Detta rör en avancerad form av bedrägerier som är svårupptäckt. Brotten anses grova eftersom det har handlat om att på ett planerat sätt tillskansa sig stora summor pengar, säger Carin Kilhamn, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Misstankarna har handlat om att bokföringsskyldighet inte har följts, men också att fem finansieringsbolag lurats att betala ut pengar för leasingavtal trots att varken försäljning eller uthyrning skett.

Tre miljoner

Totalt rör det sig enligt åklagaren om 14 fullbordade grova bedrägerier på belopp mellan 140 000 och 450 000 kronor, sammanlagt cirka 3 miljoner kronor. Brotten ska ha begåtts i olika bolag i bageri- och kafébranschen i Skåne, Halland, Östergötland och Värmland i under 2014 och 2015.

I utredningen misstänks personer ha blivit insatta som ledamöter i olika bolag utan att de godkänt eller känt till att de registrerats hos Bolagsverket. Detta har möjliggjort för andra personer att ta hand om driften och förfoga över till exempel intäkter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.