2016-02-08 14:23

2016-02-08 14:23

Rättsligt godkännande av detaljplan

BJÖRKTRASTEN: Bakslag för dem som överklagat

25 personer hade överklagat.
Ingen av dem får rätt i mark- och miljödomstolen.
Rätten konstaterar att kommunen hanterat detaljplanen för området vid Jakobsbergsskolan korrekt.

Syftet med detaljplanen Björktrasten är att göra det möjligt att bygga Kristinehamns teknik- och innovationscenter, den nya gymnasieskolan som ska ersätta Presterudsgymnasiet och även inkludera en innovationsdel.

Av dem som tagit ärendet till mark- och miljödomstolen är det sju personer som får sin överklagan avvisad, eftersom deras överklagan lämnats in för sent eller till fel instans. Övriga 18 får avslag.

Det var för nästan ett år sedan, den 19 februari 2015, som kommunfullmäktige antog detaljplanen. Planen överklagades till länsstyrelsen, som även den avvisade och avslog, varpå ärendet hamnade i mark- och miljödomstolen.

Rätten konstaterar nu att kommunen i stor utsträckning får bestämma över sina detaljplaner. Det som bedömts rättsligt är därför om planen tillkommit på ett formellt korrekt sätt och om kommunen gjort en skälig avvägning mellan allmänna och enskilda intressen.

Mark- och miljödomstolen kan inte se att det fanns några hinder för att kommunen skulle kunna anta planen och att det ligger inom kommunens handlingsutrymme att göra så. I övrigt hänvisar rätten till länsstyrelsens bedömning.

Syftet med detaljplanen Björktrasten är att göra det möjligt att bygga Kristinehamns teknik- och innovationscenter, den nya gymnasieskolan som ska ersätta Presterudsgymnasiet och även inkludera en innovationsdel.

Av dem som tagit ärendet till mark- och miljödomstolen är det sju personer som får sin överklagan avvisad, eftersom deras överklagan lämnats in för sent eller till fel instans. Övriga 18 får avslag.

Det var för nästan ett år sedan, den 19 februari 2015, som kommunfullmäktige antog detaljplanen. Planen överklagades till länsstyrelsen, som även den avvisade och avslog, varpå ärendet hamnade i mark- och miljödomstolen.

Rätten konstaterar nu att kommunen i stor utsträckning får bestämma över sina detaljplaner. Det som bedömts rättsligt är därför om planen tillkommit på ett formellt korrekt sätt och om kommunen gjort en skälig avvägning mellan allmänna och enskilda intressen.

Mark- och miljödomstolen kan inte se att det fanns några hinder för att kommunen skulle kunna anta planen och att det ligger inom kommunens handlingsutrymme att göra så. I övrigt hänvisar rätten till länsstyrelsens bedömning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.