2016-02-01 06:00

2016-02-01 06:00

Skuldberget har nästan fördubblats

EKONOMI: Knapp ökning av antalet skuldsatta ungdomar

Över hundra ungdomar i Kristinehamn har en skuld hos kronofogden. De har en total skuld på mer än 4,7 miljoner kronor. Det är nästan en fördubbling i jämförelse med året innan.

Kronofogden har nyligen släppt sin statistik för 2015. Den visar att antalet skuldsatta ungdomar, mellan 18 och 25 år, har minskat med cirka 11 procent sedan årsskiftet mot 2011. Motsvarande siffra för Kristinehamns del är en minskning med 19 procent.

På kort sikt har det däremot inte skett någon minskning. I jämförelse med 2014 ökade antalet ungdomar med skulder hos kronofogden från 95 till 101 personer. I pengar har det totala skuldberget nästan fördubblats – på bara ett år. Det framgår inte i statistiken hur stora skulder det rör sig om, men den genomsnittliga skuldsumman per person är på drygt 46 600 kronor.

Problem

Johan Krantz på kronofogden förklarar att det kan ställa till mycket bekymmer för de ungdomar som dragit på sig skulder.

– Man tappar sin ekonomiska rörelseförmåga och det blir problem direkt med allt ifrån att skaffa telefon abonnemang till att få möjlighet att hyra en bostad eller låna pengar, säger han.

En betalningsanmärkning är synlig i tre år och kan alltså ställa till mycket problem för ungdomen under den tiden.

Vad händer när skulderna hamnar hos kronofogden?

– Vårt uppdrag är att se till att de som ska ha betalt får betalt. Det vi gör är att undersöka personens möjligheter att betala, om det till exempel finns någon form av tillgångar som en bil eller pengar på banken.

Har personen en inkomst så kan kronofogden besluta att arbetsgivaren varje månad ska dra en summa pengar.

– Lite enkelt kan man säga att man har rätt till någon form av existensminimum för att kunna betala hyra och lite omkostnader. Men det som finns utöver dras till skulderna, säger Johan Krantz.

Brottsrelaterat

Bland skuldsatta ungdomar i de yngre åldrarna är det vanligt med brottsrelaterade skulder som böter och skadestånd. Ju längre upp i åldrarna man kommer, desto mer ”vardagliga” skulder rör det sig om. Som krediter, obetalda räkningar, obetalda tv-avgifter och skulder för mobiltelefonabonnemang.

Vad har du för råd till dem som hamnar i den här situationen?

– Nummer ett är att agera direkt. Så att man inte blir passiv, lägger undan brevet och tänker att det löser sig. Man ska inte heller lösa problemet genom att låna pengar, då är man snabbt inne i en negativ spiral. Det man ska göra är att kontakt med dem man har skulder hos. Oftast är det inte omöjligt att få dela upp betalningarna.

Kronofogden har nyligen släppt sin statistik för 2015. Den visar att antalet skuldsatta ungdomar, mellan 18 och 25 år, har minskat med cirka 11 procent sedan årsskiftet mot 2011. Motsvarande siffra för Kristinehamns del är en minskning med 19 procent.

På kort sikt har det däremot inte skett någon minskning. I jämförelse med 2014 ökade antalet ungdomar med skulder hos kronofogden från 95 till 101 personer. I pengar har det totala skuldberget nästan fördubblats – på bara ett år. Det framgår inte i statistiken hur stora skulder det rör sig om, men den genomsnittliga skuldsumman per person är på drygt 46 600 kronor.

Problem

Johan Krantz på kronofogden förklarar att det kan ställa till mycket bekymmer för de ungdomar som dragit på sig skulder.

– Man tappar sin ekonomiska rörelseförmåga och det blir problem direkt med allt ifrån att skaffa telefon abonnemang till att få möjlighet att hyra en bostad eller låna pengar, säger han.

En betalningsanmärkning är synlig i tre år och kan alltså ställa till mycket problem för ungdomen under den tiden.

Vad händer när skulderna hamnar hos kronofogden?

– Vårt uppdrag är att se till att de som ska ha betalt får betalt. Det vi gör är att undersöka personens möjligheter att betala, om det till exempel finns någon form av tillgångar som en bil eller pengar på banken.

Har personen en inkomst så kan kronofogden besluta att arbetsgivaren varje månad ska dra en summa pengar.

– Lite enkelt kan man säga att man har rätt till någon form av existensminimum för att kunna betala hyra och lite omkostnader. Men det som finns utöver dras till skulderna, säger Johan Krantz.

Brottsrelaterat

Bland skuldsatta ungdomar i de yngre åldrarna är det vanligt med brottsrelaterade skulder som böter och skadestånd. Ju längre upp i åldrarna man kommer, desto mer ”vardagliga” skulder rör det sig om. Som krediter, obetalda räkningar, obetalda tv-avgifter och skulder för mobiltelefonabonnemang.

Vad har du för råd till dem som hamnar i den här situationen?

– Nummer ett är att agera direkt. Så att man inte blir passiv, lägger undan brevet och tänker att det löser sig. Man ska inte heller lösa problemet genom att låna pengar, då är man snabbt inne i en negativ spiral. Det man ska göra är att kontakt med dem man har skulder hos. Oftast är det inte omöjligt att få dela upp betalningarna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.