2016-01-28 11:52

2016-01-28 11:52

Nostalgi när Olof mindes tillbaka

BIBLIOTEKET: Året var 1966

Att förre bibliotekarien Olof Andersson minns tillbaka har blivit en uppskattad tradition på biblioteket. Hans tillbakablickar 50 år i tiden brukar dra stor publik, så även i onsdags.

– Det kommer att bli som en välblandad kortlek och som en nygammal vals, inleder han.

Nygammal vals var titeln på det årets schlagervinnare. Lill Lindfors och Svante Thuresson fick representera Sverige och kom på andra plats i den stora finalen.

Men det hände mycket mer under nådens år 1966. Olof Andersson pratar på i en och en halv timme, men hade säkert klarat av lika mycket till.

Återblicken blandar lokalt och globalt. 1960-talet var också rymdkapplöpningens gyllene tidsålder. Det var fortfarande tre år kvar innan Neil Armstrong skulle sätta sin fot på månen. Hans kollega, Värmlandsättade Buzz Aldrin, genomförde under året en rymdpromenad. I Moskva kunde Sovjetledningen glädjas åt att rymdsonden Luna 9 genomfört en lyckad månlandning och att de inte bara fick bilder på jorden från månen utan att de också fick höra Internationalen från rymden.

I Sverige rådde vargavinter. Kristinehamn var inget undantag så låga temperaturer som minus 41 grader uppmättes i Holma, Ölme, och Dye var inte långt efter med 38 minusgrader.

– Det var så kallt att skolorna stängde. 1966 hade Kristinehamn dåliga skollokaler och man skulle bygga nya skolor, men först ville man ha alla lån klara, berättar Olof Andersson.

Vintern var dessutom snörik. Enbart första helgen i februari föll tre decimeter nysnö. Transportmästare Karl-Olov Lundell uttryckte i Nya Kristinehamns-Posten sin irritation över hur folk parkerade sina bilar och hindrade snösvängen i sitt arbete.

Sen isbrytning

Isläget fortsatte vara besvärligt långt in på våren. Så sent som i mitten av april var isbrytare ett måste för att båttrafiken skulle kunna ta sig in till Kristinehamn. Lagom till påsk blev det 20 minusgrader och ymnigt snöfall, men valborgsmässoafton bjöd på strålande väder.

Helgen 13 till 15 maj genomfördes Barnens dag där Ante Nordlund (Stig Grybe) var det stora dragplåstret.

Picassoskulpturen hade rests året innan och blivit en stor attraktion. Vad stadens styrande inte hade tänkt på var att det inte fanns någon väg dit ut. Så den 20 maj satt en skylt vid Rönneberg: ”Här slutar allmän väg”.

Kristinehamn fick dessutom sin första kvinnliga polis det här året. Hon kom från Säffle och hette Kerstin Bruce.

– Folk var inte riktigt beredda på en kvinnlig polis så de trodde att det var en lapplisa, men de vande sig snart, säger Olof Andersson.

Det byggdes en del i Kristinehamn under året. De första husen på Djurgårdsplatån stod klara under sommaren och Höglidens första avdelning öppnades. Sparbanken började bygga sitt nya hus i korsningen Kungsgatan-Nya kyrkogatan. Konsum i Björneborg var ett annat bygge och på Wulfsäng byggdes 70 nya villor.

På löpsedlarna skrevs mycket om Bosse Högberg och Anita Lindblom, men också om Clark Olofsson och Gunnar Nordgren som höll polisen sysselsatt under sommaren. Per Oscarsson strippade under julhelgen i tv.

Och i Gävle inleddes traditionen med julbocken. Den brann dock på nyårsafton. En tradition som lever kvar än i våra dagar.

– Det kommer att bli som en välblandad kortlek och som en nygammal vals, inleder han.

Nygammal vals var titeln på det årets schlagervinnare. Lill Lindfors och Svante Thuresson fick representera Sverige och kom på andra plats i den stora finalen.

Men det hände mycket mer under nådens år 1966. Olof Andersson pratar på i en och en halv timme, men hade säkert klarat av lika mycket till.

Återblicken blandar lokalt och globalt. 1960-talet var också rymdkapplöpningens gyllene tidsålder. Det var fortfarande tre år kvar innan Neil Armstrong skulle sätta sin fot på månen. Hans kollega, Värmlandsättade Buzz Aldrin, genomförde under året en rymdpromenad. I Moskva kunde Sovjetledningen glädjas åt att rymdsonden Luna 9 genomfört en lyckad månlandning och att de inte bara fick bilder på jorden från månen utan att de också fick höra Internationalen från rymden.

I Sverige rådde vargavinter. Kristinehamn var inget undantag så låga temperaturer som minus 41 grader uppmättes i Holma, Ölme, och Dye var inte långt efter med 38 minusgrader.

– Det var så kallt att skolorna stängde. 1966 hade Kristinehamn dåliga skollokaler och man skulle bygga nya skolor, men först ville man ha alla lån klara, berättar Olof Andersson.

Vintern var dessutom snörik. Enbart första helgen i februari föll tre decimeter nysnö. Transportmästare Karl-Olov Lundell uttryckte i Nya Kristinehamns-Posten sin irritation över hur folk parkerade sina bilar och hindrade snösvängen i sitt arbete.

Sen isbrytning

Isläget fortsatte vara besvärligt långt in på våren. Så sent som i mitten av april var isbrytare ett måste för att båttrafiken skulle kunna ta sig in till Kristinehamn. Lagom till påsk blev det 20 minusgrader och ymnigt snöfall, men valborgsmässoafton bjöd på strålande väder.

Helgen 13 till 15 maj genomfördes Barnens dag där Ante Nordlund (Stig Grybe) var det stora dragplåstret.

Picassoskulpturen hade rests året innan och blivit en stor attraktion. Vad stadens styrande inte hade tänkt på var att det inte fanns någon väg dit ut. Så den 20 maj satt en skylt vid Rönneberg: ”Här slutar allmän väg”.

Kristinehamn fick dessutom sin första kvinnliga polis det här året. Hon kom från Säffle och hette Kerstin Bruce.

– Folk var inte riktigt beredda på en kvinnlig polis så de trodde att det var en lapplisa, men de vande sig snart, säger Olof Andersson.

Det byggdes en del i Kristinehamn under året. De första husen på Djurgårdsplatån stod klara under sommaren och Höglidens första avdelning öppnades. Sparbanken började bygga sitt nya hus i korsningen Kungsgatan-Nya kyrkogatan. Konsum i Björneborg var ett annat bygge och på Wulfsäng byggdes 70 nya villor.

På löpsedlarna skrevs mycket om Bosse Högberg och Anita Lindblom, men också om Clark Olofsson och Gunnar Nordgren som höll polisen sysselsatt under sommaren. Per Oscarsson strippade under julhelgen i tv.

Och i Gävle inleddes traditionen med julbocken. Den brann dock på nyårsafton. En tradition som lever kvar än i våra dagar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.