2016-01-28 16:19

2016-01-29 17:24

Familj hotas av utvisning

INTEGRATION: Hamnar i kläm mellan reglerna

Nihad Al-Hajjaj bor i en insatslägenhet tillsammans med sin familj. De har bott i Sverige sedan 2012 då Nihad kom hit med arbetstillstånd från Irak. Nu har de fått avslag på sin asylansökan.

Nihad Al-Hajjaj möter upp i restaurangen som han driver i sjukhuset. Här har han arbetat i snart fyra år. Sedan sommaren 2014 är det även han som äger företaget. Den tidigare ägaren ville minska hans tjänst och Nihad var orolig att det skulle påverka hans arbetstillstånd så han skrapade ihop pengar och köpte företaget själv.

Men historien börjar tidigare. Nihad Al-Hajjaj kom till Sverige redan 1986. När Saddam Hussein störtats valde han att resa tillbaka till Irak för att skydda sin mamma och sina systrar. Men eftersom han blivit av med sina papper och sitt pass fastnade han i Irak i nio år innan han kunde återvända till Sverige tillsammans med sin familj.

Sökte asyl

Efter två år i Sverige sökte familjen asyl.

– Migrationsverket undrar varför vi sökte så sent, suckar han.

Nihad förklarar att han försörjer sin familj, att de två äldsta barnen går i skolan och både talar och skriver på svenska.

Den minsta flickan ligger fortfarande på sjukhus, hon är född för tidigt och mamman är hos henne hela tiden. Under tre månader har Nihad ensam tagit hand om både företag och de två äldre barnen. Han förklarar att han var tvungen att ha läkarintyg för att hans fru inte skulle tvingas lämna sjukhuset för att ta emot beskedet från Migrationsverket om att familjen inte får asyl.

– Jag vet inte vilket ben jag ska stå på. Ska jag vara hos min fru och dotter på sjukhuset? Ska jag vara med barnen? Ska jag ta hand om företaget? Eller ska jag ägna mig åt asylprocessen?

Han suckar djupt. Han hoppas på att dottern ska bli så stark att hon snart ska få lämna sjukhuset. Hon föddes redan i graviditetsvecka 23 och vägde bara ett halvt kilo.

– Det här är en katastrof för oss, säger han.

Skadad hörsel

Den sexåriga sonen har även en skada på hörseln. Den har troligen orsakats av att en bomb exploderade i närheten när han bara var ett halvår gammal. Det har gjort att han är väldigt känslig för starka ljud.

– Det är livsfarligt för mina barn att åka till Irak, säger Nihad.

För att få arbetstillstånd som egen företagare ska man ha 200 000 kronor samt 100 000 kronor för sin äkta hälft samt 50 000 kronor för varje barn för att bevisa att man har kapital för att klara sig i landet. Så mycket pengar har inte familjen Al-Hajjaj.

– Men jag bor redan här, jag betalar skatt. Alla är nöjda med mig, säger Nihad.

Nu återstår att överklaga Migrationsverkets beslut. Efter det kommer det att dröja några månader innan familjen får besked om de får stanna.

– Om jag blir dödad, vem ska då ta hand om mina barn? suckar Nihad.

Skicka ny ansökan

På Migrationsverket kan man inte uttala sig om familjen Al-Hajjajs fall. De förklarar att de eventuellt skulle kunna fatta ett beslut om arbetstillstånd för ett företag om man skickar in en ansökan med uppgifter som styrker att det går att leva på företaget.

Om man redan har arbetstillstånd som anställd är det möjligt att söka arbetstillstånd för företagare. Det är dock inte möjligt att få arbetstillstånd som företagare om man är asylsökande innan.

Nihad Al-Hajjaj möter upp i restaurangen som han driver i sjukhuset. Här har han arbetat i snart fyra år. Sedan sommaren 2014 är det även han som äger företaget. Den tidigare ägaren ville minska hans tjänst och Nihad var orolig att det skulle påverka hans arbetstillstånd så han skrapade ihop pengar och köpte företaget själv.

Men historien börjar tidigare. Nihad Al-Hajjaj kom till Sverige redan 1986. När Saddam Hussein störtats valde han att resa tillbaka till Irak för att skydda sin mamma och sina systrar. Men eftersom han blivit av med sina papper och sitt pass fastnade han i Irak i nio år innan han kunde återvända till Sverige tillsammans med sin familj.

Sökte asyl

Efter två år i Sverige sökte familjen asyl.

– Migrationsverket undrar varför vi sökte så sent, suckar han.

Nihad förklarar att han försörjer sin familj, att de två äldsta barnen går i skolan och både talar och skriver på svenska.

Den minsta flickan ligger fortfarande på sjukhus, hon är född för tidigt och mamman är hos henne hela tiden. Under tre månader har Nihad ensam tagit hand om både företag och de två äldre barnen. Han förklarar att han var tvungen att ha läkarintyg för att hans fru inte skulle tvingas lämna sjukhuset för att ta emot beskedet från Migrationsverket om att familjen inte får asyl.

– Jag vet inte vilket ben jag ska stå på. Ska jag vara hos min fru och dotter på sjukhuset? Ska jag vara med barnen? Ska jag ta hand om företaget? Eller ska jag ägna mig åt asylprocessen?

Han suckar djupt. Han hoppas på att dottern ska bli så stark att hon snart ska få lämna sjukhuset. Hon föddes redan i graviditetsvecka 23 och vägde bara ett halvt kilo.

– Det här är en katastrof för oss, säger han.

Skadad hörsel

Den sexåriga sonen har även en skada på hörseln. Den har troligen orsakats av att en bomb exploderade i närheten när han bara var ett halvår gammal. Det har gjort att han är väldigt känslig för starka ljud.

– Det är livsfarligt för mina barn att åka till Irak, säger Nihad.

För att få arbetstillstånd som egen företagare ska man ha 200 000 kronor samt 100 000 kronor för sin äkta hälft samt 50 000 kronor för varje barn för att bevisa att man har kapital för att klara sig i landet. Så mycket pengar har inte familjen Al-Hajjaj.

– Men jag bor redan här, jag betalar skatt. Alla är nöjda med mig, säger Nihad.

Nu återstår att överklaga Migrationsverkets beslut. Efter det kommer det att dröja några månader innan familjen får besked om de får stanna.

– Om jag blir dödad, vem ska då ta hand om mina barn? suckar Nihad.

Skicka ny ansökan

På Migrationsverket kan man inte uttala sig om familjen Al-Hajjajs fall. De förklarar att de eventuellt skulle kunna fatta ett beslut om arbetstillstånd för ett företag om man skickar in en ansökan med uppgifter som styrker att det går att leva på företaget.

Om man redan har arbetstillstånd som anställd är det möjligt att söka arbetstillstånd för företagare. Det är dock inte möjligt att få arbetstillstånd som företagare om man är asylsökande innan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.