2016-01-21 10:25

2016-01-21 10:25

En chans att bjuda igen

NÄRINGSLIV: Sven-Åke Kvaldén är rådgivare på Nyföretagarcentrum

Vid halvårsskiftet tog Sven-Åke Kvaldén över som rådgivare på Nyföretagarcentrum i Kristinehamn. Han ser det som ett bra sätt att bjuda igen för all hjälp han själv har fått genom åren.

Sven-Åke Kvaldén är uppvuxen i Södra Ny utanför Säffle. Han berättar att han kommer från en släkt där många var egna företagare. Själv jobbade han dock som kommuntjänsteman i början av sin yrkeskarriär.

– Jag är fritidsintendent och lärde mig den vägen den kommunala byråkratin. Samtidigt drev jag hobbyföretag vid sidan av, säger han.

Byggde flak

I början av 80-talet sadlade han om och blev företagare på riktigt. Under 25 år drev han lastbilspåbyggaren Höglunds flak i Värmlands-Bro tillsammans med en kompanjon.

– När vi sålde företaget fick jag jobb inom ett finskt företag som Sverigechef och där var jag kvar tills ifjol.

Tanken var att trappa av, men när Börje Andersson hörde av sig och frågade om han var sugen på att ta jobbet som rådgivare på Nyföretagarcentrum kunde inte Sven-Åke Kvaldén tacka nej.

– Jag har haft så många kloka företagsledare som har hjälp mig genom åren. Nu ser jag det här som min chans att få bjuda igen och hjälpa framtidens företagare, säger han och berättar att Lasse Larsson under många år var en av hans mentorer.

Enkla bra råd

– Han kunde med enkla medel få en att förstå hur det är att vara företagare.

Sven-Åke Kvaldén menar att det är omöjligt att bli rådgivare på Nyföretagarcentrum utan att själv ha en bakgrund som företagare:

– Det går inte att förmedla känslan av en klump i magen när man vaknar klockan fyra på morgonen och inte vet hur man ska kunna betala en faktura. Jag tror att de flesta företagare någon gång har varit i den situationen.

Går i arv

Många företagare går samma väg som honom, startar eget för att familjen är företagare. Han menar att det är svårt att utbilda sig till företagare.

– Skolan utbildar för en anställning. Men det har skett en bättring sedan man införde UF-företag. Det får i alla fall ungdomar att börja tänka i rätt banor, säger han.

Rollen som rådgivare tror han är väldigt viktig, inte minst när det gäller nyföretagande:

– Det är då man behöver mest hjälp. Kan jag hjälpa någon att inte gå på samma minor som jag har gjort är det bra.

Sven-Åke Kvaldén är uppvuxen i Södra Ny utanför Säffle. Han berättar att han kommer från en släkt där många var egna företagare. Själv jobbade han dock som kommuntjänsteman i början av sin yrkeskarriär.

– Jag är fritidsintendent och lärde mig den vägen den kommunala byråkratin. Samtidigt drev jag hobbyföretag vid sidan av, säger han.

Byggde flak

I början av 80-talet sadlade han om och blev företagare på riktigt. Under 25 år drev han lastbilspåbyggaren Höglunds flak i Värmlands-Bro tillsammans med en kompanjon.

– När vi sålde företaget fick jag jobb inom ett finskt företag som Sverigechef och där var jag kvar tills ifjol.

Tanken var att trappa av, men när Börje Andersson hörde av sig och frågade om han var sugen på att ta jobbet som rådgivare på Nyföretagarcentrum kunde inte Sven-Åke Kvaldén tacka nej.

– Jag har haft så många kloka företagsledare som har hjälp mig genom åren. Nu ser jag det här som min chans att få bjuda igen och hjälpa framtidens företagare, säger han och berättar att Lasse Larsson under många år var en av hans mentorer.

Enkla bra råd

– Han kunde med enkla medel få en att förstå hur det är att vara företagare.

Sven-Åke Kvaldén menar att det är omöjligt att bli rådgivare på Nyföretagarcentrum utan att själv ha en bakgrund som företagare:

– Det går inte att förmedla känslan av en klump i magen när man vaknar klockan fyra på morgonen och inte vet hur man ska kunna betala en faktura. Jag tror att de flesta företagare någon gång har varit i den situationen.

Går i arv

Många företagare går samma väg som honom, startar eget för att familjen är företagare. Han menar att det är svårt att utbilda sig till företagare.

– Skolan utbildar för en anställning. Men det har skett en bättring sedan man införde UF-företag. Det får i alla fall ungdomar att börja tänka i rätt banor, säger han.

Rollen som rådgivare tror han är väldigt viktig, inte minst när det gäller nyföretagande:

– Det är då man behöver mest hjälp. Kan jag hjälpa någon att inte gå på samma minor som jag har gjort är det bra.