2016-01-20 14:10

2016-01-20 14:10

Kanonis värmde i kylan

LÅNGFÄRDSSKRIDSKO: Urusla förhållanden förvandlades till utmärkta på bara ett par dagar

Kristinehamns långfärdsskrinnare, de som står ut med kyla, fick i helgen sitt lystmäte.
– Det har varit en kanonhelg och vi har varit mittuppe i isläggningsprocessen i norra Vänerskärgården, säger Friluftsfrämjandets Mikael Henriksson.

NKP skrev förra fredagen om att det var näst intill hopplöst att åka långfärdsskridskor. Där det fanns is så täcktes den av decimeter av snö.

I helgen var förhållandena perfekta, bortsett från kylan då.

– Med andra ord kan man säga att isen är en färskvara och det gäller att fånga dagen, carpe diem, säger Mikael Henriksson.

Hans rapport om en av lördagens åkturer har drag av poesi: ”En stor tacksamhet för denna enormt fina upplevelse att få vara mitt i ett iseldorado. För var dag växer alltid ett nytt område till och det som var öppet vatten igår var lockande jungfruis idag. En otrolig upplevelse då skären bara flyttar en framåt och som egentligen inte har något slut. Vänerns enorma resurser kan väl aldrig sluta att ge det mäktiga intryck”.

Finns inget dåligt väder

Friluftsfrämjandet genomförde fyra turer under helgen. Alla utgick från Mårön och beroende på åkgrupp besöktes Alvön, Tormesöarna, Arnön och Rörkollreskären. Elva skrinnare var med under lördagen och lika många under söndagen.

– Det hade säkert varit betydligt fler med 10 grader varmare väder. Med -22 grader i söndags och -17 grader i lördags stannar många hellre hemma. Med rätt klädsel så upptäcker man snart att håller man sig i rörelse och har solen i ansiktet, så känns det inte lika dramatiskt med kylan.

Mikael Henriksson säger att ingen som var med lär ha blivit besviken.

Inget varar dock för evigt med Vänerns isar. Mikael Henriksson säger att det under måndagen kom in rapporter om uppbrutna isar vid Alvön.

– Lite för mycket sydvästlig vind hade krossat den yttersta isen men det finns självklart nya chanser nästa helg, med nya isar.

NKP skrev förra fredagen om att det var näst intill hopplöst att åka långfärdsskridskor. Där det fanns is så täcktes den av decimeter av snö.

I helgen var förhållandena perfekta, bortsett från kylan då.

– Med andra ord kan man säga att isen är en färskvara och det gäller att fånga dagen, carpe diem, säger Mikael Henriksson.

Hans rapport om en av lördagens åkturer har drag av poesi: ”En stor tacksamhet för denna enormt fina upplevelse att få vara mitt i ett iseldorado. För var dag växer alltid ett nytt område till och det som var öppet vatten igår var lockande jungfruis idag. En otrolig upplevelse då skären bara flyttar en framåt och som egentligen inte har något slut. Vänerns enorma resurser kan väl aldrig sluta att ge det mäktiga intryck”.

Finns inget dåligt väder

Friluftsfrämjandet genomförde fyra turer under helgen. Alla utgick från Mårön och beroende på åkgrupp besöktes Alvön, Tormesöarna, Arnön och Rörkollreskären. Elva skrinnare var med under lördagen och lika många under söndagen.

– Det hade säkert varit betydligt fler med 10 grader varmare väder. Med -22 grader i söndags och -17 grader i lördags stannar många hellre hemma. Med rätt klädsel så upptäcker man snart att håller man sig i rörelse och har solen i ansiktet, så känns det inte lika dramatiskt med kylan.

Mikael Henriksson säger att ingen som var med lär ha blivit besviken.

Inget varar dock för evigt med Vänerns isar. Mikael Henriksson säger att det under måndagen kom in rapporter om uppbrutna isar vid Alvön.

– Lite för mycket sydvästlig vind hade krossat den yttersta isen men det finns självklart nya chanser nästa helg, med nya isar.