2016-01-16 11:18

2016-01-17 08:55

Kylan kan ge riktiga frostskador

VINTER: Viktigt med varma kläder

Snön har lagt sitt täcke, över berg och glaciär. Men även om snön är vacker kan det vara farligt att bli för kall. Vårdguiden har lagt ut råd på hur man ska undgå att bli allt för frostnupen i kylan.

Det är kallt över hela landet men om man ändå vill ut och leka är det klokt att vara lite försiktig innan man slår sig fri i snön.

En köldskada börjar med att huden blir vit och kall. Du kan få en stickande smärta i huden, men känseln försvinner fort. Oftast är det utsatta ställen som kinder, öron, näsa, fingrar och tår som skadas.

Det bästa är att värma hud mot hud. Du kan värma en förfrusen kind med en varm hand, och värma fingrar i armhålorna under kläderna. Om du har förfrusit tårna kan någon annan värma dem på sin mage, varma kramar gör susen.

Vind och fukt gör att du kyls ner mycket fortare. Därför är det bra om du har med dig extra sockor och vantar att byta med om du blir blöt. Tänk också på att glasögon, klockor och smycken av metall, till exempel ansiktssmycken och örhängen, kan ge ytliga köldskador när det är kallt ute eftersom metall leder kyla.

Kontakta alltid vården så fort som möjligt om du tror att du har fått en djup köldskada, eftersom det finns en risk att huden och vävnaden får bestående skador.

Om huden är hård, kall, vitgul eller vit med ett blåtonat, marmorliknande mönster kan det vara en djup köldskada. Det kan också vara svårt att röra på den skadade kroppsdelen. Ett annat tecken på en djup köldskada är att huden inte får tillbaka sin normala färg och känsel efter 20 till 30 minuters uppvärmning.

Även om en äkta kärlekshandling kan tina ett fruset hjärta kan det behövas läkare för att rädda en frusen tå.

Om lite snö aldrig har stört dig kan du så klart ge dig ut ändå. Tänk på att många tunna lager isolerar bättre än ett tjockt lager med kläder.

Annars kan man stanna inne och drömma om sånt man kan göra om sommaren.

Det är kallt över hela landet men om man ändå vill ut och leka är det klokt att vara lite försiktig innan man slår sig fri i snön.

En köldskada börjar med att huden blir vit och kall. Du kan få en stickande smärta i huden, men känseln försvinner fort. Oftast är det utsatta ställen som kinder, öron, näsa, fingrar och tår som skadas.

Det bästa är att värma hud mot hud. Du kan värma en förfrusen kind med en varm hand, och värma fingrar i armhålorna under kläderna. Om du har förfrusit tårna kan någon annan värma dem på sin mage, varma kramar gör susen.

Vind och fukt gör att du kyls ner mycket fortare. Därför är det bra om du har med dig extra sockor och vantar att byta med om du blir blöt. Tänk också på att glasögon, klockor och smycken av metall, till exempel ansiktssmycken och örhängen, kan ge ytliga köldskador när det är kallt ute eftersom metall leder kyla.

Kontakta alltid vården så fort som möjligt om du tror att du har fått en djup köldskada, eftersom det finns en risk att huden och vävnaden får bestående skador.

Om huden är hård, kall, vitgul eller vit med ett blåtonat, marmorliknande mönster kan det vara en djup köldskada. Det kan också vara svårt att röra på den skadade kroppsdelen. Ett annat tecken på en djup köldskada är att huden inte får tillbaka sin normala färg och känsel efter 20 till 30 minuters uppvärmning.

Även om en äkta kärlekshandling kan tina ett fruset hjärta kan det behövas läkare för att rädda en frusen tå.

Om lite snö aldrig har stört dig kan du så klart ge dig ut ändå. Tänk på att många tunna lager isolerar bättre än ett tjockt lager med kläder.

Annars kan man stanna inne och drömma om sånt man kan göra om sommaren.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.